14 °C Budapest

Borban a vigasz - ott a pénz is?

2009. október 14. 06:20

Tavaly augusztusban még borpiaci lufitól tartott a világ, egy hónappal később azonban már óriási zuhanást tapasztalhattunk a palackozott borok piacán. Lássuk, mi a helyzet most ezen a befektetői piacon!

Mint minden piacon, a borokén is a kereslet és kínálat határozza meg az árakat. Persze a borok esetén a keresletet erősen befolyásolják a neves szakértők véleményei, minősítései. A legismertebb borkritikus, Robert Parker például elég, ha fintorog egyet, és máris zuhanhat az adott bort ára.

Különösen nagy hatással vannak a szakértői vélemények az árak alakulására az úgynevezett en primeur vásárok alkalmával, ami tulajdonképpen a még nem is létező bor megvásárlását jelenti. Ezekre a kóstolókra, illetve vásárokra március környékén kerül sor, amikor a neves pincészetek legfrissebb, még nem is palackozott borait véleményezik a világ legbefolyásosabb borkereskedői és szakértői, majd ezek után megindul a vásárlás. Az áru, vagyis a palackozott bor leszállítására azonban akár éveket is várhat a vevő.

Tavaly furcsa helyzet állt elő az en primeur vásáron, ugyanis Parker nem adott túl jó minősítést az évjáratnak, ennek ellenére az árak tovább emelkedtek, köszönhetően a főként Ázsiából - Indiából, Kínából - érkező óriási keresletnek. Az árak akkor tapasztalt, túlzott mértékű megugrásának a nagy felvásárlók persze nem igazán örültek, de nem is kellett sokat várniuk egy jelentősebb áresésre.

A Fine Wine Exchange Liv-Ex 100-as indexe, amely a világ legkeresettebb palackozott borainak árait követi, a tavalyi év utolsó negyedében soha nem látott mértékű, 19 százalékos zuhanást szenvedett el, ami arra utalt, hogy a válság a borpiacot sem kerülte el. A pánikba esett kereskedők ugyanis gyorsan pénzükhöz szerettek volna jutni, így a befektetési céllal vásárolt palackok elárasztották a piacot, és leszorították az árakat.

Sokáig azonban nem tartott a menekülés, és már év végén emelkedni kezdtek az árak. A Christie's aukciós ház decemberi, Hongkongban megrendezett bor-árverésén például minden várakozást felülmúló forgalmat bonyolítottak, sőt egy láda Chateau Latour rekord áron kelt el. Az egyébként is élénk kínai keresletet az is feljebb tornázta, hogy Hongkong úgy döntött, mérsékli a borokra kivetett adókat.

Az idei év első felében az alacsonyabb leütési árak meglehetősen sok vevőt becsábítottak az árverésekre, csakúgy mint az élő online leütések. Az árak ugyan még mindig 10-20 százalékkal a tavalyi csúcsárak alatt vannak, azonban augusztusban - ami egyébként a borok aukciós piacán uborkaszezonnak számít - 4,6 százalékkal emelkedni tudott a Liv-ex 100-as indexe, főleg a Chateau Lafite-Rothschild iránt megugrott ázsiai kereslet miatt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem véletlen, hogy szinte minden aukciós ház Hongkong felé veszi az irányt, sok esetben ugyanis jóval magasabb áron lehet ott túladni a palackokon, mint az Egyesült Államokban, vagy Európában.

A már említett londoni Liv-ex 100-as indexe idén szeptember 30-án 229,94 ponton állt, ami 2 százalékos emelkedést mutat az előző hónaphoz, 12,2 százalékot januárhoz képest, de még mindig 9,1 százalékkal alacsonyabban áll, mint egy évvel ezelőtt.

Bár a szakértők év végéig további emelkedést várnap a piacon, azt nem lehet tudni, hogy az évek óta tartó ázsiai keresletnövekedés mikor ér véget, és mikor zuhannak vissza ismét az árak egy jóval alacsonyabb szintre.

PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 24. 06:09
A kínai termékek egyre kisebb arányt képviselnek az Egyesült Államok importvolumenében. A korábban n...
MEDIA1  |  2022. szeptember 23. 19:35
Tvrtko az 50. születésnapjára idzítve, vasárnap mutatja be a közel egyórás filmet, a korábbiakhoz ha...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17