20 °C Budapest

Borban a vigasz - ott a pénz is?

2009. október 14. 06:20

Tavaly augusztusban még borpiaci lufitól tartott a világ, egy hónappal később azonban már óriási zuhanást tapasztalhattunk a palackozott borok piacán. Lássuk, mi a helyzet most ezen a befektetői piacon!

Mint minden piacon, a borokén is a kereslet és kínálat határozza meg az árakat. Persze a borok esetén a keresletet erősen befolyásolják a neves szakértők véleményei, minősítései. A legismertebb borkritikus, Robert Parker például elég, ha fintorog egyet, és máris zuhanhat az adott bort ára.

Különösen nagy hatással vannak a szakértői vélemények az árak alakulására az úgynevezett en primeur vásárok alkalmával, ami tulajdonképpen a még nem is létező bor megvásárlását jelenti. Ezekre a kóstolókra, illetve vásárokra március környékén kerül sor, amikor a neves pincészetek legfrissebb, még nem is palackozott borait véleményezik a világ legbefolyásosabb borkereskedői és szakértői, majd ezek után megindul a vásárlás. Az áru, vagyis a palackozott bor leszállítására azonban akár éveket is várhat a vevő.

Tavaly furcsa helyzet állt elő az en primeur vásáron, ugyanis Parker nem adott túl jó minősítést az évjáratnak, ennek ellenére az árak tovább emelkedtek, köszönhetően a főként Ázsiából - Indiából, Kínából - érkező óriási keresletnek. Az árak akkor tapasztalt, túlzott mértékű megugrásának a nagy felvásárlók persze nem igazán örültek, de nem is kellett sokat várniuk egy jelentősebb áresésre.

A Fine Wine Exchange Liv-Ex 100-as indexe, amely a világ legkeresettebb palackozott borainak árait követi, a tavalyi év utolsó negyedében soha nem látott mértékű, 19 százalékos zuhanást szenvedett el, ami arra utalt, hogy a válság a borpiacot sem kerülte el. A pánikba esett kereskedők ugyanis gyorsan pénzükhöz szerettek volna jutni, így a befektetési céllal vásárolt palackok elárasztották a piacot, és leszorították az árakat.

Sokáig azonban nem tartott a menekülés, és már év végén emelkedni kezdtek az árak. A Christie's aukciós ház decemberi, Hongkongban megrendezett bor-árverésén például minden várakozást felülmúló forgalmat bonyolítottak, sőt egy láda Chateau Latour rekord áron kelt el. Az egyébként is élénk kínai keresletet az is feljebb tornázta, hogy Hongkong úgy döntött, mérsékli a borokra kivetett adókat.

Az idei év első felében az alacsonyabb leütési árak meglehetősen sok vevőt becsábítottak az árverésekre, csakúgy mint az élő online leütések. Az árak ugyan még mindig 10-20 százalékkal a tavalyi csúcsárak alatt vannak, azonban augusztusban - ami egyébként a borok aukciós piacán uborkaszezonnak számít - 4,6 százalékkal emelkedni tudott a Liv-ex 100-as indexe, főleg a Chateau Lafite-Rothschild iránt megugrott ázsiai kereslet miatt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem véletlen, hogy szinte minden aukciós ház Hongkong felé veszi az irányt, sok esetben ugyanis jóval magasabb áron lehet ott túladni a palackokon, mint az Egyesült Államokban, vagy Európában.

A már említett londoni Liv-ex 100-as indexe idén szeptember 30-án 229,94 ponton állt, ami 2 százalékos emelkedést mutat az előző hónaphoz, 12,2 százalékot januárhoz képest, de még mindig 9,1 százalékkal alacsonyabban áll, mint egy évvel ezelőtt.

Bár a szakértők év végéig további emelkedést várnap a piacon, azt nem lehet tudni, hogy az évek óta tartó ázsiai keresletnövekedés mikor ér véget, és mikor zuhannak vissza ismét az árak egy jóval alacsonyabb szintre.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?