8 °C Budapest

Borban a vigasz - ott a pénz is?

2009. október 14. 06:20

Tavaly augusztusban még borpiaci lufitól tartott a világ, egy hónappal később azonban már óriási zuhanást tapasztalhattunk a palackozott borok piacán. Lássuk, mi a helyzet most ezen a befektetői piacon!

Mint minden piacon, a borokén is a kereslet és kínálat határozza meg az árakat. Persze a borok esetén a keresletet erősen befolyásolják a neves szakértők véleményei, minősítései. A legismertebb borkritikus, Robert Parker például elég, ha fintorog egyet, és máris zuhanhat az adott bort ára.

Különösen nagy hatással vannak a szakértői vélemények az árak alakulására az úgynevezett en primeur vásárok alkalmával, ami tulajdonképpen a még nem is létező bor megvásárlását jelenti. Ezekre a kóstolókra, illetve vásárokra március környékén kerül sor, amikor a neves pincészetek legfrissebb, még nem is palackozott borait véleményezik a világ legbefolyásosabb borkereskedői és szakértői, majd ezek után megindul a vásárlás. Az áru, vagyis a palackozott bor leszállítására azonban akár éveket is várhat a vevő.

Tavaly furcsa helyzet állt elő az en primeur vásáron, ugyanis Parker nem adott túl jó minősítést az évjáratnak, ennek ellenére az árak tovább emelkedtek, köszönhetően a főként Ázsiából - Indiából, Kínából - érkező óriási keresletnek. Az árak akkor tapasztalt, túlzott mértékű megugrásának a nagy felvásárlók persze nem igazán örültek, de nem is kellett sokat várniuk egy jelentősebb áresésre.

A Fine Wine Exchange Liv-Ex 100-as indexe, amely a világ legkeresettebb palackozott borainak árait követi, a tavalyi év utolsó negyedében soha nem látott mértékű, 19 százalékos zuhanást szenvedett el, ami arra utalt, hogy a válság a borpiacot sem kerülte el. A pánikba esett kereskedők ugyanis gyorsan pénzükhöz szerettek volna jutni, így a befektetési céllal vásárolt palackok elárasztották a piacot, és leszorították az árakat.

Sokáig azonban nem tartott a menekülés, és már év végén emelkedni kezdtek az árak. A Christie's aukciós ház decemberi, Hongkongban megrendezett bor-árverésén például minden várakozást felülmúló forgalmat bonyolítottak, sőt egy láda Chateau Latour rekord áron kelt el. Az egyébként is élénk kínai keresletet az is feljebb tornázta, hogy Hongkong úgy döntött, mérsékli a borokra kivetett adókat.

Az idei év első felében az alacsonyabb leütési árak meglehetősen sok vevőt becsábítottak az árverésekre, csakúgy mint az élő online leütések. Az árak ugyan még mindig 10-20 százalékkal a tavalyi csúcsárak alatt vannak, azonban augusztusban - ami egyébként a borok aukciós piacán uborkaszezonnak számít - 4,6 százalékkal emelkedni tudott a Liv-ex 100-as indexe, főleg a Chateau Lafite-Rothschild iránt megugrott ázsiai kereslet miatt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem véletlen, hogy szinte minden aukciós ház Hongkong felé veszi az irányt, sok esetben ugyanis jóval magasabb áron lehet ott túladni a palackokon, mint az Egyesült Államokban, vagy Európában.

A már említett londoni Liv-ex 100-as indexe idén szeptember 30-án 229,94 ponton állt, ami 2 százalékos emelkedést mutat az előző hónaphoz, 12,2 százalékot januárhoz képest, de még mindig 9,1 százalékkal alacsonyabban áll, mint egy évvel ezelőtt.

Bár a szakértők év végéig további emelkedést várnap a piacon, azt nem lehet tudni, hogy az évek óta tartó ázsiai keresletnövekedés mikor ér véget, és mikor zuhannak vissza ismét az árak egy jóval alacsonyabb szintre.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem