9 °C Budapest

Megmondjuk a tuti üzletet: fektess borba!

2009. szeptember 23. 05:55

A jó bor nem csak finom, de befektetésnek is megteszi. Persze a boroknak - akárcsak a részvényeknek is csökkenhet az árfolyama, de hosszútávon megéri, a veszteségeket pedig - ha más nincs - le lehet inni.

Egyes vélemények szerint egy jól összeállított borportfólió akár 30 százalékos hozammal is kecsegtethet az évek folyamán. De a visszafogott adatok alapján is összejöhet az évi 10-15 százalék: a Decanter borindex például 1996 és 2004 között 14 százalékos átlagos éves hozamot produkált. Igaz, tavaly viszont esett a korábbi évekhez képest, ám a rövidebb távú mutatók szerint a korrekció máris megállt és az idei év végén ismét a portfólió drágulását könyvelhetik el a borbefektetők.


Persze egy olyan bornak, amit érdemes befektetésként kezelni, megkérik az árát. Az árak 40-50 ezer forintnál kezdődnek, a komolyabb borok ára több százezer forint is lehet. A jó borokat ráadásul nem érdemes otthoni pár tízezer forintos borhűtőben tárolni, inkább egy megfelelő pincében helyet kell bérelni nekik. De megéri, hiszen egy-egy jól sikerült évjáratból származó bor ára akár meg is duplázódhat néhány év alatt.

A kezdő borgyűjtők számára érdemes lehet ellátogatni egy környékbeli borszaküzletbe, hogy kikérjék az eladók véleményét. (Szerencsére itthon is egyre több a jó borszaküzlet.) Érdemes ezen felül a borszakértők írásait is nézegetni, amire például Robert Parker a 100 pontos listáján legalább 90 pontot ad, annak szinte biztosan emelkedik majd az ára az évek folyamán - már csak a sznobhatás miatt is. Alapszabály, hogy a kevesebb a több, vagyis nem érdemes sok üveg gyenge bort vásárolni, inkább legyen csak néhány üveg, de az igazán jó. Persze akármilyen jó is egy bor, az évtizedek során eljut arra a pontra, amikor már tényleg el kell fogyasztani, vagyis végül minden bor árfolyama a nulla felé tendál, addig azonban nagyon is szépen lehet rajta keresni. Ha valaki azonban mégis az értékes bor elfogyasztása mellett dönt, a Decanter magazin oldalain borvidék alapján tájékozódhat, tartogassa, vagy inkább megigya a bort.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. október 6. 06:06
A legnagyobb kikötk közötti szállítmányozási díjakat összesít Drewry World Container Index év per év...
Kiszámoló  |  2022. október 5. 20:30
Éppen gondolkodtam, hogy lassan kellene a gyerekeknek saját bankkártya és alkalmazás hozzá, csak hog...
Kasza Elliott-tal  |  2022. október 5. 19:27
Ha érdekel az osztalékalapú befektetés, olvasgatod itt a blogon az elemzéseimet, velem együtt k...
MEDIA1  |  2022. október 5. 19:14
A nemrég a DIGI-t és az Antenna Hungáriát is felvásárló 4iG lesz a Honeycomb, Szalay-Bobrovniczky Kr...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?