Megmondjuk a tuti üzletet: fektess borba!

2009. szeptember 23. 05:55

A jó bor nem csak finom, de befektetésnek is megteszi. Persze a boroknak - akárcsak a részvényeknek is csökkenhet az árfolyama, de hosszútávon megéri, a veszteségeket pedig - ha más nincs - le lehet inni.

Egyes vélemények szerint egy jól összeállított borportfólió akár 30 százalékos hozammal is kecsegtethet az évek folyamán. De a visszafogott adatok alapján is összejöhet az évi 10-15 százalék: a Decanter borindex például 1996 és 2004 között 14 százalékos átlagos éves hozamot produkált. Igaz, tavaly viszont esett a korábbi évekhez képest, ám a rövidebb távú mutatók szerint a korrekció máris megállt és az idei év végén ismét a portfólió drágulását könyvelhetik el a borbefektetők.


Persze egy olyan bornak, amit érdemes befektetésként kezelni, megkérik az árát. Az árak 40-50 ezer forintnál kezdődnek, a komolyabb borok ára több százezer forint is lehet. A jó borokat ráadásul nem érdemes otthoni pár tízezer forintos borhűtőben tárolni, inkább egy megfelelő pincében helyet kell bérelni nekik. De megéri, hiszen egy-egy jól sikerült évjáratból származó bor ára akár meg is duplázódhat néhány év alatt.

A kezdő borgyűjtők számára érdemes lehet ellátogatni egy környékbeli borszaküzletbe, hogy kikérjék az eladók véleményét. (Szerencsére itthon is egyre több a jó borszaküzlet.) Érdemes ezen felül a borszakértők írásait is nézegetni, amire például Robert Parker a 100 pontos listáján legalább 90 pontot ad, annak szinte biztosan emelkedik majd az ára az évek folyamán - már csak a sznobhatás miatt is. Alapszabály, hogy a kevesebb a több, vagyis nem érdemes sok üveg gyenge bort vásárolni, inkább legyen csak néhány üveg, de az igazán jó. Persze akármilyen jó is egy bor, az évtizedek során eljut arra a pontra, amikor már tényleg el kell fogyasztani, vagyis végül minden bor árfolyama a nulla felé tendál, addig azonban nagyon is szépen lehet rajta keresni. Ha valaki azonban mégis az értékes bor elfogyasztása mellett dönt, a Decanter magazin oldalain borvidék alapján tájékozódhat, tartogassa, vagy inkább megigya a bort.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm