11 °C Budapest

Nyugdíjasok? Azok a fekete kendős szappanoperákat nézegető özvegyasszonyok

2009. szeptember 14. 10:32

Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára szerint sokak fejében még mindig fekete kendős, magányosan filmsorozatokat néző asszonyok jelennek meg, amikor az idősekről esik szó, pedig a nyugdíjasok közül sokan aktív életet élnek, és idősen váltják valóra korábbi terveiket.

A születéskor várható élettartam a férfiaknál 69 év, míg a nőknél 77 év, ami 6,6, illetve 4,5 évvel marad el az európai uniós átlagtól. Dinamikusan növekszik a 80 évesnél idősebbek korcsoportja, miközben a 90 év felettiek számát 35 ezerre, a 100 évnél idősebbeket 1100 fő körülire becsülik. A 65 év felettiek 38 %-a férfi, 62 %-a nő.

Az államtitkár szerint a várható élettartam emelkedése egyszerre siker és kihívás, ugyanakkor a magyar társadalom nincs igazán felkészülve az ezzel járó társadalmi és gazdasági folyamatok következményeire.

A magyar társadalomban - ahogy Európa más országaiban is - egyre nő az idősek aránya, valamint az életminőségük is fokozatosan javul, ami indokolttá tette az Idősügyi Nemzeti Stratégia főbb célkitűzéseinek megalkotását. Az államtitkár szerint már nemcsak pénzkérdés, hanem szemléleti kérdés is az idősügy. A 2034-ig szóló stratégiát hároméves ciklusokra bontották, így az akcióterveket a négyéves kormányzati időszakokon át is tudják folytatni.

Korózs elmondta, hogy a 65 évesnél idősebbek társadalmi, foglakoztatási lehetőségei az elmúlt évtizedekben jelentősen megváltoztak, a stratégia rögzíti, hogy az időskorúak olyan heterogén csoportot alkotnak, amelyet erőforrásként kell kezelni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A stratégia célja nem csak az, hogy az idős emberek egészségben eltöltött éveik számát növeljék, hanem az is, hogy a munkaerőpiacon tudjanak maradni, és aktívan részt tudjanak venni a társadalmi, kulturális és civil életben. Magyarországon ma az inaktivitás az egyik legnagyobb probléma, ha valaki egyszer kilépett a munkaerőpiacról, nehezen tud újra munkába állni.

PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm