Hogyan válhatsz luxusnyugdíjassá? Itt a sokismeretlenes megoldó-képlet

2009. július 9. 10:02

A portfolio.hu annak járt utána, hogy a magánnyugdíjpénztárakba befizetett összegekből évtizedek múlva mekkora járadékra (nyugdíjra) számíthatunk. Bár a hosszú időtáv miatt nagyon sok a kockázati tényező és a konzervatív becslések szerint is jelentős költségekkel kell számolni, még átlagosan évi 3,5 %-os nettó reálhozam mellett is megérheti a vegyes rendszer.

Számos tényező befolyásolja a négy évtizeden át befizetett megtakarításunk várható értékét. Ezek közül a legfontosabbak a munkavállaló mindenkori keresete és a pénztárak által elért tényleges hozamok. A grafikon szerint havi 185 ezer forintos fizetés esetén (6 %-os nominális hozamot feltételezve) négy évtized után 50 millió forint körül alakulhat a megtakarítás értéke, ami mai értéken az infláció levonása után körülbelül 20 millió forintot jelent.

Forrás: portfolio.hu

Ezt az összeget a jelenlegi szabályok szerint nem fogjuk egyben kézhez kapni, hanem majd át kell váltani a megtakarításunkat járadékra. A havi juttatás az állami nyugdíjjal párosulva bizonyíthatja a vegyes rendszer életképességét.

Kevesebb nyugdíjas örül a postásnak! Mi áll a háttérben?

A Központi Statisztikai Hivatal halálozási tábláját segítségül hívva meghatározhatjuk, hogy 0 és 100 éves kor között az emberek hány százaléka hunyt el, illetve maradt életben. Ennek segítségével pontosabban meghatározható a nyugdíj-megtakarítás felosztása, amivel elkerülhetővé válik egy olyan hibás számítás, melynek végeredményeként halálunk előtt kifogyhatnánk az összegből és csak az állami rész maradna.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Forrás: KSH, portfolio.hu

Az ábrán azt láthatjuk, hogy miközben 100 ezer férfiból 70,5 ezer éli meg a 62 éves kort, addig a nőknél ugyanez a szám 87,2 ezer, továbbá háromszor annyi nő éli meg a 100. születésnapját, mint férfi. Ebből következtetni lehet a várhatóan nyugdíjban töltött évek számára.

65 éves nyugdíjkorhatár esetén a nők átlagosan 17,2 évet, míg a férfiak 13,4 évet töltenek nyugdíjban. A várható élettartam emelkedésével nőhet a nyugdíjas évek száma is, aminek következtében tovább kell fizetni az államnak és a szolgáltatóknak a nyugdíjakat (ezért fontos a biztosítók által is használt matematikai modellek alkalmazása).

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?