25 °C Budapest

Hogyan válhatsz luxusnyugdíjassá? Itt a sokismeretlenes megoldó-képlet

2009. július 9. 10:02

A portfolio.hu annak járt utána, hogy a magánnyugdíjpénztárakba befizetett összegekből évtizedek múlva mekkora járadékra (nyugdíjra) számíthatunk. Bár a hosszú időtáv miatt nagyon sok a kockázati tényező és a konzervatív becslések szerint is jelentős költségekkel kell számolni, még átlagosan évi 3,5 %-os nettó reálhozam mellett is megérheti a vegyes rendszer.

Számos tényező befolyásolja a négy évtizeden át befizetett megtakarításunk várható értékét. Ezek közül a legfontosabbak a munkavállaló mindenkori keresete és a pénztárak által elért tényleges hozamok. A grafikon szerint havi 185 ezer forintos fizetés esetén (6 %-os nominális hozamot feltételezve) négy évtized után 50 millió forint körül alakulhat a megtakarítás értéke, ami mai értéken az infláció levonása után körülbelül 20 millió forintot jelent.

Forrás: portfolio.hu

Ezt az összeget a jelenlegi szabályok szerint nem fogjuk egyben kézhez kapni, hanem majd át kell váltani a megtakarításunkat járadékra. A havi juttatás az állami nyugdíjjal párosulva bizonyíthatja a vegyes rendszer életképességét.

Kevesebb nyugdíjas örül a postásnak! Mi áll a háttérben?

A Központi Statisztikai Hivatal halálozási tábláját segítségül hívva meghatározhatjuk, hogy 0 és 100 éves kor között az emberek hány százaléka hunyt el, illetve maradt életben. Ennek segítségével pontosabban meghatározható a nyugdíj-megtakarítás felosztása, amivel elkerülhetővé válik egy olyan hibás számítás, melynek végeredményeként halálunk előtt kifogyhatnánk az összegből és csak az állami rész maradna.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Forrás: KSH, portfolio.hu

Az ábrán azt láthatjuk, hogy miközben 100 ezer férfiból 70,5 ezer éli meg a 62 éves kort, addig a nőknél ugyanez a szám 87,2 ezer, továbbá háromszor annyi nő éli meg a 100. születésnapját, mint férfi. Ebből következtetni lehet a várhatóan nyugdíjban töltött évek számára.

65 éves nyugdíjkorhatár esetén a nők átlagosan 17,2 évet, míg a férfiak 13,4 évet töltenek nyugdíjban. A várható élettartam emelkedésével nőhet a nyugdíjas évek száma is, aminek következtében tovább kell fizetni az államnak és a szolgáltatóknak a nyugdíjakat (ezért fontos a biztosítók által is használt matematikai modellek alkalmazása).

PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2024. május 28. 14:26
Az elmúlt négy év globális történései a központi bankokat több szempontból is nyomás alá helyezték....
MEDIA1  |  2024. május 28. 13:57
A Media1 megtudta, hogy a Szöllősi György kormányközeli újságíró nevével fémjelzett és a legutóbbi e...
Bankmonitor  |  2024. május 28. 12:16
A CSOK Pluszt csak akkor lehet igénybe venni, ha gyermeket vállalunk, ám a maximális összeg meghatár...
Holdblog  |  2024. május 28. 07:33
Mindig van nyerő stratégia, csak elég jól kell csinálni vallják a HOLD Alapkezelő vezetői. Szabó Bal...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem