9 °C Budapest

Hogyan válhatsz luxusnyugdíjassá? Itt a sokismeretlenes megoldó-képlet

2009. július 9. 10:02

A portfolio.hu annak járt utána, hogy a magánnyugdíjpénztárakba befizetett összegekből évtizedek múlva mekkora járadékra (nyugdíjra) számíthatunk. Bár a hosszú időtáv miatt nagyon sok a kockázati tényező és a konzervatív becslések szerint is jelentős költségekkel kell számolni, még átlagosan évi 3,5 %-os nettó reálhozam mellett is megérheti a vegyes rendszer.

Számos tényező befolyásolja a négy évtizeden át befizetett megtakarításunk várható értékét. Ezek közül a legfontosabbak a munkavállaló mindenkori keresete és a pénztárak által elért tényleges hozamok. A grafikon szerint havi 185 ezer forintos fizetés esetén (6 %-os nominális hozamot feltételezve) négy évtized után 50 millió forint körül alakulhat a megtakarítás értéke, ami mai értéken az infláció levonása után körülbelül 20 millió forintot jelent.

Forrás: portfolio.hu

Ezt az összeget a jelenlegi szabályok szerint nem fogjuk egyben kézhez kapni, hanem majd át kell váltani a megtakarításunkat járadékra. A havi juttatás az állami nyugdíjjal párosulva bizonyíthatja a vegyes rendszer életképességét.

Kevesebb nyugdíjas örül a postásnak! Mi áll a háttérben?

A Központi Statisztikai Hivatal halálozási tábláját segítségül hívva meghatározhatjuk, hogy 0 és 100 éves kor között az emberek hány százaléka hunyt el, illetve maradt életben. Ennek segítségével pontosabban meghatározható a nyugdíj-megtakarítás felosztása, amivel elkerülhetővé válik egy olyan hibás számítás, melynek végeredményeként halálunk előtt kifogyhatnánk az összegből és csak az állami rész maradna.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Forrás: KSH, portfolio.hu

Az ábrán azt láthatjuk, hogy miközben 100 ezer férfiból 70,5 ezer éli meg a 62 éves kort, addig a nőknél ugyanez a szám 87,2 ezer, továbbá háromszor annyi nő éli meg a 100. születésnapját, mint férfi. Ebből következtetni lehet a várhatóan nyugdíjban töltött évek számára.

65 éves nyugdíjkorhatár esetén a nők átlagosan 17,2 évet, míg a férfiak 13,4 évet töltenek nyugdíjban. A várható élettartam emelkedésével nőhet a nyugdíjas évek száma is, aminek következtében tovább kell fizetni az államnak és a szolgáltatóknak a nyugdíjakat (ezért fontos a biztosítók által is használt matematikai modellek alkalmazása).

PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2022. október 3. 19:53
A háború vége nem látszik sehol, költségei már most tetemesek. Habár a harctéri jelentések, a gazdas...
MEDIA1  |  2022. október 3. 17:24
Megtörtént az RTL reklámértékesít házának átkeresztelése.
Bankmonitor  |  2022. október 3. 16:17
Az árak drasztikus emelkedése miatt most minden eddiginél jobban kell takarékoskodnunk. Ez a helyzet...
Holdblog  |  2022. október 3. 11:51
A monetáris politika lehetetlen hármassága kissé leegyszersítve azt mondja ki, hogy a a szabad tkemo...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?