8 °C Budapest

Egyhetes mélypontra lökték a forintot!

2009. március 20. 09:10

Több egymást követő nap délutánján gyengülés, majd reggelre intenzív erősödés volt megfigyelhető a forint euróval szembeni árfolyamában, ma reggelre azonban ez a sorozat megszakadt. A jegyzések kissé 300 felett kezdték a napot, majd a lengyel zloty hirtelen határozott esését a forint is követni kezdte és egyhetes mélypontra süllyedt.

9:10

A hétfőtől tegnap estig az euróval szemben bő 3.5%-ot gyengülő lengyel zloty ma tovább csúszik a lejtőn, ami a forintot és enyhén a cseh koronát is magával húzza.

A régiós devizagyengülési hullám hátterében két fontosabb új fejlemény állhat:

1.) Mégsem fordul az IMF-hez Lengyelország, sőt azon gondolkodik, hogy szimbolikus összeggel támogatja a pénzügyi szervezet korlátozott erőforrásait. A külső pénzügyi sérülékenység csökkentése helyett az "adakozási" szándék egyes, a lengyel stabilitás miatt aggódó befektetők szemében negatív lehet.

2.) A tegnap esti első hírrel ellentétben mégsem tervezi megduplázni az Európai Unió a bajba kerülő tagállamoknak létrehozott 25 milliárd eurós segélyalapot.

Feltehetően ezen, illetve az egyébként is meglévő recessziós aggodalmak hatására háromnegyed 9 körül intenzív gyengülési hullám érte el a régiós devizákat. A zloty euróval szembeni kurzusa 4.62-ről 4.68-ig, a forinté 302-ről 304-ig emelkedett.

8:22

A nemzetközi részvénypiaci hangulat enyhén negatív. A tegnapi kis amerikai lemorzsolódás után ma reggel Európában is enyhe csökkenéssel indulhatnak a vezető indexek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2009.03.19 21:21
Amerika: a fellángolás csak átmeneti volt

Lengyelország nem kér, hanem adna kölcsönt a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), derült ki tegnap estére a jelentős fordulat, míg az eurózóna pénzügyminisztereinek vezetője tegnap este azt mondta, hogy Lengyelország "komoly" tárgyalásokat folytat az euróbevezetésről. Utóbbi, a zloty-t elméletileg erősítő tényező mellett a lengyel fizetőeszköz nem mozdul a tegnapi 3%-os hanyatlás után az euróval szemben. A jegyzések továbbra is 4.62 körül, egyhetes zloty-mélyponton járnak.

A Goldman Sachs Lengyelország IMF-hez fordulási szándékát (a tegnapi első hír alapján ezt lehetett gondolni) pozitívnak értékelte a külső pénzügyi stabilizáció miatt.

2009.03.19 21:16
Fordult a kocka: a lengyelek segítenének a Valutaalapon

A forint euróval szembeni kurzusa a tegnap délutáni 302-ről 300.50-301 közöttig süllyedt mas reggelre és egyelőre érdemi mozgás nem látszik a bankközi piacon.

Egy dollárért 220-221, míg egy svájci frankért mintegy 196.50 forintot kell fizetni ma reggel, szemben a tegnap késő délutáni 220, illetve 195 körüli jegyzésekkel.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 12:20
Az 1% Club című nemzetközi formátum egy estés logikai vetélkedő lesz, amelyben a stúdióban és a képe...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm