16 °C Budapest

Egyhetes mélypontra lökték a forintot!

2009. március 20. 09:10

Több egymást követő nap délutánján gyengülés, majd reggelre intenzív erősödés volt megfigyelhető a forint euróval szembeni árfolyamában, ma reggelre azonban ez a sorozat megszakadt. A jegyzések kissé 300 felett kezdték a napot, majd a lengyel zloty hirtelen határozott esését a forint is követni kezdte és egyhetes mélypontra süllyedt.

9:10

A hétfőtől tegnap estig az euróval szemben bő 3.5%-ot gyengülő lengyel zloty ma tovább csúszik a lejtőn, ami a forintot és enyhén a cseh koronát is magával húzza.

A régiós devizagyengülési hullám hátterében két fontosabb új fejlemény állhat:

1.) Mégsem fordul az IMF-hez Lengyelország, sőt azon gondolkodik, hogy szimbolikus összeggel támogatja a pénzügyi szervezet korlátozott erőforrásait. A külső pénzügyi sérülékenység csökkentése helyett az "adakozási" szándék egyes, a lengyel stabilitás miatt aggódó befektetők szemében negatív lehet.

2.) A tegnap esti első hírrel ellentétben mégsem tervezi megduplázni az Európai Unió a bajba kerülő tagállamoknak létrehozott 25 milliárd eurós segélyalapot.

Feltehetően ezen, illetve az egyébként is meglévő recessziós aggodalmak hatására háromnegyed 9 körül intenzív gyengülési hullám érte el a régiós devizákat. A zloty euróval szembeni kurzusa 4.62-ről 4.68-ig, a forinté 302-ről 304-ig emelkedett.

8:22

A nemzetközi részvénypiaci hangulat enyhén negatív. A tegnapi kis amerikai lemorzsolódás után ma reggel Európában is enyhe csökkenéssel indulhatnak a vezető indexek.

2009.03.19 21:21
Amerika: a fellángolás csak átmeneti volt

Lengyelország nem kér, hanem adna kölcsönt a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), derült ki tegnap estére a jelentős fordulat, míg az eurózóna pénzügyminisztereinek vezetője tegnap este azt mondta, hogy Lengyelország "komoly" tárgyalásokat folytat az euróbevezetésről. Utóbbi, a zloty-t elméletileg erősítő tényező mellett a lengyel fizetőeszköz nem mozdul a tegnapi 3%-os hanyatlás után az euróval szemben. A jegyzések továbbra is 4.62 körül, egyhetes zloty-mélyponton járnak.

A Goldman Sachs Lengyelország IMF-hez fordulási szándékát (a tegnapi első hír alapján ezt lehetett gondolni) pozitívnak értékelte a külső pénzügyi stabilizáció miatt.

2009.03.19 21:16
Fordult a kocka: a lengyelek segítenének a Valutaalapon

A forint euróval szembeni kurzusa a tegnap délutáni 302-ről 300.50-301 közöttig süllyedt mas reggelre és egyelőre érdemi mozgás nem látszik a bankközi piacon.

Egy dollárért 220-221, míg egy svájci frankért mintegy 196.50 forintot kell fizetni ma reggel, szemben a tegnap késő délutáni 220, illetve 195 körüli jegyzésekkel.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?