2 °C Budapest

Egyhetes mélypontra lökték a forintot!

2009. március 20. 09:10

Több egymást követő nap délutánján gyengülés, majd reggelre intenzív erősödés volt megfigyelhető a forint euróval szembeni árfolyamában, ma reggelre azonban ez a sorozat megszakadt. A jegyzések kissé 300 felett kezdték a napot, majd a lengyel zloty hirtelen határozott esését a forint is követni kezdte és egyhetes mélypontra süllyedt.

9:10

A hétfőtől tegnap estig az euróval szemben bő 3.5%-ot gyengülő lengyel zloty ma tovább csúszik a lejtőn, ami a forintot és enyhén a cseh koronát is magával húzza.

A régiós devizagyengülési hullám hátterében két fontosabb új fejlemény állhat:

1.) Mégsem fordul az IMF-hez Lengyelország, sőt azon gondolkodik, hogy szimbolikus összeggel támogatja a pénzügyi szervezet korlátozott erőforrásait. A külső pénzügyi sérülékenység csökkentése helyett az "adakozási" szándék egyes, a lengyel stabilitás miatt aggódó befektetők szemében negatív lehet.

2.) A tegnap esti első hírrel ellentétben mégsem tervezi megduplázni az Európai Unió a bajba kerülő tagállamoknak létrehozott 25 milliárd eurós segélyalapot.

Feltehetően ezen, illetve az egyébként is meglévő recessziós aggodalmak hatására háromnegyed 9 körül intenzív gyengülési hullám érte el a régiós devizákat. A zloty euróval szembeni kurzusa 4.62-ről 4.68-ig, a forinté 302-ről 304-ig emelkedett.

8:22

A nemzetközi részvénypiaci hangulat enyhén negatív. A tegnapi kis amerikai lemorzsolódás után ma reggel Európában is enyhe csökkenéssel indulhatnak a vezető indexek.

2009.03.19 21:21
Amerika: a fellángolás csak átmeneti volt

Lengyelország nem kér, hanem adna kölcsönt a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), derült ki tegnap estére a jelentős fordulat, míg az eurózóna pénzügyminisztereinek vezetője tegnap este azt mondta, hogy Lengyelország "komoly" tárgyalásokat folytat az euróbevezetésről. Utóbbi, a zloty-t elméletileg erősítő tényező mellett a lengyel fizetőeszköz nem mozdul a tegnapi 3%-os hanyatlás után az euróval szemben. A jegyzések továbbra is 4.62 körül, egyhetes zloty-mélyponton járnak.

A Goldman Sachs Lengyelország IMF-hez fordulási szándékát (a tegnapi első hír alapján ezt lehetett gondolni) pozitívnak értékelte a külső pénzügyi stabilizáció miatt.

2009.03.19 21:16
Fordult a kocka: a lengyelek segítenének a Valutaalapon

A forint euróval szembeni kurzusa a tegnap délutáni 302-ről 300.50-301 közöttig süllyedt mas reggelre és egyelőre érdemi mozgás nem látszik a bankközi piacon.

Egy dollárért 220-221, míg egy svájci frankért mintegy 196.50 forintot kell fizetni ma reggel, szemben a tegnap késő délutáni 220, illetve 195 körüli jegyzésekkel.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 30. 18:23
Egy jogerős bírósági ítélet értelmében valótlanságot írt a KESMA bulvárnapilapja a Jobbik májusi tis...
Kiszámoló  |  2022. november 30. 17:15
Néhány napja írtam Argentínáról, az országról, ami iskolapéldája, hogyan tud egy populista vezetés t...
Holdblog  |  2022. november 30. 16:01
A réznek kifejezetten kedvezőek a hosszú távú kilátásai, mivel az energiaátmenet során jelentkező vi...
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58