19 °C Budapest

Te melyik bankot választod? Sokan csak az érzéseikre hagyatkoznak...

Pénzcentrum
2008. május 26. 07:10

Még saját bankunk kondícióival sem vagyunk tisztában Piaci adatok szerint a hazai ügyfelek nehezen igazodnak el a banki ajánlatok sűrűjében, a többség a legegyszerűbbnek tekinthető termék, a folyószámla-szolgáltatások kondícióit is csak részben, vagy egyáltalán nem találja összehasonlíthatónak, ezzel összefüggésben nem is követik a bankok ajánlatait -derül ki egy hazai kutatás eredményeiből.

A Millward Brown piackutató cég által, a hazai ügyfelek bankváltással kapcsolatos véleményét és tapasztalatait vizsgáló felmérés szerint a magyar lakosság átlagosan 1,4 bankkal áll kapcsolatban, ami kevesebb mint fele a nyugat-európai átlagnak. A kutatás további eredményei alapján a bankhasználat egyébként sem túl szofisztikált a lakosság körében, ami az igénybevett szolgáltatásokat, az ezekről gyűjtött információk forrását, valamint az elektronikus termékek használatát illeti.

Az említett kutatás elsősorban a folyószámlaváltás területére koncentrált, ezen kívül a fogyasztási hitelek és lakáshitelek alkalmazását vizsgálta a 18 év feletti, az említett termékek valamelyikével rendelkező magyar lakosság körében.

Az eredmények alapján van még hova fejlődniük az ügyfeleknek, hiszen a legtöbben annak ellenére, hogy rendelkeznek banki termékekkel, egyáltalán nem követik a bankok ajánlatait, olyannyira, hogy még a saját folyószámla kamatukat sem ismerik. Ami a bankokkal szembeni általános véleményeket illeti, a bankfiókot egyfajta "hivatalnak" tekintik, ahol az ügyintézés túl bonyolult, és cserébe még nagyot is profitálnak az ügyfeleken. De hiába minden negatív vélemény és attitűd, a legtöbben mégsem váltanak bankot, inkább kitartanak első bankjuk mellett.

Ha bank, akkor OTP...

Úgy tűnik, hogy a rengeteg bankos televízió-reklám ellenére sem múlt még el az az idő, mikor ha bankról volt szó, mindenki az OTP-re asszociált. Ma is akad még olyan ügyfél, aki állítása szerint "OTP hitellel" rendelkezik, hiába törleszt mondjuk a Budapest Banknak. Márpedig ez nem csak az OTP továbbra is listavezető ismertségének, illetve használatának tudható be, hanem az ügyfelek téves ismereteinek és helytelen terminológiai használatának is.

A bankválasztási folyamat még mindig nem racionális, körültekintő információszerzésen alapuló folyamat, a legtöbben ugyanis maximum 1-2 banknál érdeklődnek a kondíciók felől, és ezek közül is egy-egy kiragadott elemmel foglalkoznak, de jellemző az ismerősök véleményén alapuló döntéshozás is. Ahhoz, hogy valaki leváltsa a már meglévő bankját, igen jelentős negatív tapasztalatnak kell bekövetkeznie, mivel az ezzel járó procedúrát általában mindenki hosszadalmasnak tartja, még ha nem is volt ilyen jellegű tapasztalata korábban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kutatás során a bankok ismertségét is felmérték a lakosság körében, hiszen ez elengedhetetlen a szolgáltatás-váltás megkezdéséhez. Ez alapján az első helyen legtöbben (55%) továbbra is az OTP-t említik maguktól, az első helyen másodikként legtöbbet említett pénzintézet a takarékszövetkezet. (Mivel a megkérdezettek 35 százaléka falun él, így nem meglepő ez az eredmény)

Személyes ügyintézés mindenekelőtt

* első helyen említett bank
A bankpiac igen erős koncentráltságára utal - az előző ábrával összhangban - az is, hogy a válaszolók közül minden hatodik az OTP ügyfele valamilyen szolgáltatás révén, és mindössze 9 százalék ügyfele több banknak is. Átlagosan egy ügyfél 1,4 banknak ügyfele, ami nyugat-európai viszonylatban alacsony értéknek számít. Ugyanakkor a felmérés alapján az is elmondható, hogy minél ismertebb egy bank, annál valószínűbb, hogy növelni tudja ügyfélbázisát, vagyis valóban érdemes a pénzintézeteknek marketingre költeni.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. március 22. 12:17
A napokban megjelent kormányrendelet tervezet alapján módosulhat az otthonfelújítási támogatás. Egye...
Holdblog  |  2023. március 22. 12:11
Érdemes áttekinteni, hogy egyes szereplők, szerepkörök, társadalmi és foglalkozási csoportok esetén...
MEDIA1  |  2023. március 22. 11:38
Mától elérhető az RTL streamingszolgáltatásának előfizetői számára a 2022-ben Oscar-díjra jelölt dok...
MNB Intézet  |  2023. március 22. 10:24
Mint minden technológiai forradalom, úgy a zöld és digitális átállás megvalósítása is bizonyos nyers...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?