Te melyik bankot választod? Sokan csak az érzéseikre hagyatkoznak...

Pénzcentrum
2008. május 26. 07:10

Még saját bankunk kondícióival sem vagyunk tisztában Piaci adatok szerint a hazai ügyfelek nehezen igazodnak el a banki ajánlatok sűrűjében, a többség a legegyszerűbbnek tekinthető termék, a folyószámla-szolgáltatások kondícióit is csak részben, vagy egyáltalán nem találja összehasonlíthatónak, ezzel összefüggésben nem is követik a bankok ajánlatait -derül ki egy hazai kutatás eredményeiből.

A Millward Brown piackutató cég által, a hazai ügyfelek bankváltással kapcsolatos véleményét és tapasztalatait vizsgáló felmérés szerint a magyar lakosság átlagosan 1,4 bankkal áll kapcsolatban, ami kevesebb mint fele a nyugat-európai átlagnak. A kutatás további eredményei alapján a bankhasználat egyébként sem túl szofisztikált a lakosság körében, ami az igénybevett szolgáltatásokat, az ezekről gyűjtött információk forrását, valamint az elektronikus termékek használatát illeti.

Az említett kutatás elsősorban a folyószámlaváltás területére koncentrált, ezen kívül a fogyasztási hitelek és lakáshitelek alkalmazását vizsgálta a 18 év feletti, az említett termékek valamelyikével rendelkező magyar lakosság körében.

Az eredmények alapján van még hova fejlődniük az ügyfeleknek, hiszen a legtöbben annak ellenére, hogy rendelkeznek banki termékekkel, egyáltalán nem követik a bankok ajánlatait, olyannyira, hogy még a saját folyószámla kamatukat sem ismerik. Ami a bankokkal szembeni általános véleményeket illeti, a bankfiókot egyfajta "hivatalnak" tekintik, ahol az ügyintézés túl bonyolult, és cserébe még nagyot is profitálnak az ügyfeleken. De hiába minden negatív vélemény és attitűd, a legtöbben mégsem váltanak bankot, inkább kitartanak első bankjuk mellett.

Ha bank, akkor OTP...

Úgy tűnik, hogy a rengeteg bankos televízió-reklám ellenére sem múlt még el az az idő, mikor ha bankról volt szó, mindenki az OTP-re asszociált. Ma is akad még olyan ügyfél, aki állítása szerint "OTP hitellel" rendelkezik, hiába törleszt mondjuk a Budapest Banknak. Márpedig ez nem csak az OTP továbbra is listavezető ismertségének, illetve használatának tudható be, hanem az ügyfelek téves ismereteinek és helytelen terminológiai használatának is.

A bankválasztási folyamat még mindig nem racionális, körültekintő információszerzésen alapuló folyamat, a legtöbben ugyanis maximum 1-2 banknál érdeklődnek a kondíciók felől, és ezek közül is egy-egy kiragadott elemmel foglalkoznak, de jellemző az ismerősök véleményén alapuló döntéshozás is. Ahhoz, hogy valaki leváltsa a már meglévő bankját, igen jelentős negatív tapasztalatnak kell bekövetkeznie, mivel az ezzel járó procedúrát általában mindenki hosszadalmasnak tartja, még ha nem is volt ilyen jellegű tapasztalata korábban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kutatás során a bankok ismertségét is felmérték a lakosság körében, hiszen ez elengedhetetlen a szolgáltatás-váltás megkezdéséhez. Ez alapján az első helyen legtöbben (55%) továbbra is az OTP-t említik maguktól, az első helyen másodikként legtöbbet említett pénzintézet a takarékszövetkezet. (Mivel a megkérdezettek 35 százaléka falun él, így nem meglepő ez az eredmény)

Személyes ügyintézés mindenekelőtt

* első helyen említett bank
A bankpiac igen erős koncentráltságára utal - az előző ábrával összhangban - az is, hogy a válaszolók közül minden hatodik az OTP ügyfele valamilyen szolgáltatás révén, és mindössze 9 százalék ügyfele több banknak is. Átlagosan egy ügyfél 1,4 banknak ügyfele, ami nyugat-európai viszonylatban alacsony értéknek számít. Ugyanakkor a felmérés alapján az is elmondható, hogy minél ismertebb egy bank, annál valószínűbb, hogy növelni tudja ügyfélbázisát, vagyis valóban érdemes a pénzintézeteknek marketingre költeni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 12. 17:24
Az Új Írás és a Tekintet folyóiratok Aranytoll Életmű-díjas egykori főszerkesztőjét 93 évesen érte a...
Kiszámoló  |  2024. július 12. 14:54
Hitelügyintéző Gáborunk új videót csinált a CSOK Pluszról, ha gondolkodtál azon, hogy igénybe vedd,...
ChikansPlanet  |  2024. július 12. 14:03
Szinte minden otthonban van egy olyan fiók, ami tele van különböző típusú töltőkábelekkel, amelyek s...
Holdblog  |  2024. július 12. 08:00
Emlékeinket, akár egy gép funkcióit, gyakorlatilag gombnyomásra elő lehet hívni. És nemcsak mi: külö...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 13. szombat
Jenõ
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem