20 °C Budapest

Egész Európa siralmas karácsonyra számít!

Pénzcentrum
2008. november 5. 13:00

A brit vásárlók a tervek szerint akkor is visszafogják majd a karácsonyi kiadásaikat, ha a kamatok csökkenésnek indulnak. Emiatt a brit kereskedők is komoly bevétel csökkenéssel számolhatnak...

Az internetes vásárlók közel fele, 48 százaléka nyilatkozta azt, hogy idén karácsonykor lényegesen kevesebbet költ majd, így Európában második helyen ők a leginkább hajlandónak a spórolásra. Az első helyezett Olaszország, 49 százalékkal. Ez összehasonlítva a holland 28 százalékkal, és a német 38 százalékkal elég magas, bár aq spanyolok és a franciák 44 és 46 százalékkal már elég jól megközelítik őket.

A spórolás mértéke sem mindegy viszont a kereskedőknek, a britek 21 százaléka több mint negyedével csökkentené a kiadásait az előző karácsonyi szezonhoz képest. 33 százalék nagyjából azonos összeget költene, miközben 14 százalék mindössze azoknak az aránya, akik valamennyivel növelni szándékoznak az ajándékra fordított összeget.

A szakértők szerint a Bank of England hamarosan kamatot fog csökkenteni, a várakozások szerint több mint egy bázisponttal. Habár a bankok nem fogják azonnal követni a csökkentést, a becslések szerint ennek minimális hatása lesz a vásárlói bizalomra. Sokak szerint ugyanis a mostani hangulat közepedte szinte mindegy, hogy mennyi a kamat, az emberek egyszerűen félnek a költekezéstől, a vásárlói bizalom az eddigi legalacsonyabb szinten van.

Bár az emberek jelentős része igyekszik visszafogni a kiadásokat, összesítettben a britek még így is a lista legelején fognak szerepelni az elköltött összeg szempontjából. Átlagosan ugyanis még így is 356 fontot (111,7 ezer forint) terveznek elkölteni. A 6 vizsgált ország átlaga pedig mindössze 244 font (76,6 ezer forint).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A karácsonyi szezon várhatóan November harmadik hetében fog megkezdődni, de a GfKNOP piackutató cég szerint a következő hétvége lesz az egyik legnépszerűbb az ajándékvásárlás terén, mivel sokan reménykednek benne, hogy a szezon előtt valamivel olcsóbban tudják beszerezni a kinézett termékeket.

Néhány boltban már le is kezdték a készülődést, hatalmas árengedményeket adnak, és elkezdték bővíteni a létszámot, hogy minél jobban tudják kiszolgálni a vevőket.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. május 3. 11:42
Évadzáró adásunkban mindenki szerepel, a kommentelők kifejezetten sokat. Elemezzük Észak-Koreát, a k...
MNB Intézet  |  2024. május 3. 10:41
Why do some businesses, despite needing a financial boost, hesitate to apply for loans? Research sho...
ChikansPlanet  |  2024. május 3. 09:17
A fast fashion fogalma az új divattrendek gyors átfordulására és a tömegesen gyártott, olcsó ruházat...
MEDIA1  |  2024. május 3. 09:16
Az RTL Reggeli című műsorának nézői már hétfőtől két új műsorvezetővel is találkozhatnak.
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem