Tejhiány fenyeget Európában! Már a románok is csatlakoznak...

Pénzcentrum
2008. május 29. 09:30

Az egyre emelkedő élelmiszerárak mellett Európa legnagyobb tejtermelői, a német farmerek sztrájkba kezdenek a folyamatosan zuhanó tejfelvásárlási árak miatt. A gazdák azt szeretnék elérni, hogy a feldolgozóipar a jelenlegi 25-35 cent helyett 43-at fizessen a tej literjéért. De ez nem csak a német boltokban jelent problémát, európai méretűvé is dagadhat a gond.

Eddig közel 30 ezer farmer csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek során egyszerűen beszüntetik a szállítást a kiskereskedőknek, vagyis rövid időn belül tejhiány léphet fel az üzletekben. A németekkel szolidaritást vállaló gazdák máshol is demonstrálni kezdtek, a szállítás már a német blokád második napján 60 százalékkal esett Svájcban és Hollandiában is, ahol szintén rengetegen tartják vissza a nyersanyagot.

Ausztriában sem sokkal jobb a helyzet, a hírek szerint országszerte 43 ezren tartják vissza a szállítmányokat a farmjukon. A németeknél már a hét végére szeretnék elérni, hogy az összes termelő szüntesse be a szállítást, kivétel nélkül, erre buzdítanak az érdekképviseletek is. Emellett azonban felhívták a figyelmet, hogy a kórházak, az óvodák és iskolák jobban teszik, ha már most elkezdenek tartalékolni, hogy náluk ne okozzon fennakadást az igények kielégítése, a gyerekek ellátása.

A gazdák több mint felét tömörítő BDM szerint a gazdák már Belgiumból, Luxemburgból, és Franciaország bizonyos részeiről is támogatásra vonatkozó ígértet kaptak és továbbiakra is számítanak, így komoly veszélye van egy európai szintű bojkottnak, számos országban megugorhat a tej ára és jelentős hiány is kialakulhat a piacon.

A tiltakozás jövő hétre már Romániát is elérheti, akik szintén hajlandónak tűnnek a mozgalom támogatására, így nem lehet tudni, hogy hazánkat mikor éri el az egyre szélesedő tiltakozás hatása.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?