14 °C Budapest

Lakáskassza: már nem a megtakarítás a legfontosabb...

Pénzcentrum
2008. június 20. 12:00

Kezdeti nehézségek és a piac diktálta fejlesztések A takarékpénztárak hazai indulásakor még nem léteztek önerő nélküli vagy magas finanszírozású lakáshitelek, ezért kiemelt hangsúllyal bírt a takarékoskodás. A támogatott forint és devizahitelek megjelenése előtt más formában elérhetetlennek tűnő, kedvező hitelkamatokat kínáltak a pénztárak. A hitelezési feltételek mára jelentősen megváltoztak, a takarékoskodás már nem előfeltétele a lakásvásárlásnak. Vajon mivel próbálnak a piacon maradni a pénztárak, már csak a megtakarítással kombinált lakáshitelek tartják életben a terméket?


Forrás: www.otpbank.hu
Már több mint egy évtizede - a megfelelő jogi háttér kialakítását követően - működnek a magyar piacon lakástakarék-pénztárak. A kezdeti időszakban értékesítési hullám söpört végig az országon, ekkor alakult ki a Fundamenta és az OTP Lakástakarék alapvető ügyfélköre is. A megtakarításokat ösztönző termékek vonzónak tűntek az ügyfelek számára és megjelentek az első kedvező kamatozású hiteltermékek is.

Az 1999-2001 közötti hirtelen és nagymértékű ingatlanár emelkedést követően jártak le az első megtakarítások és a szerződők azzal a kellemetlen ténnyel szembesültek, hogy az ilyen módon félretett pénzük az állami támogatással együtt sem volt elég egy lakásra, sok esetben csak az induló befizetést fedezte az összeg. A hitelintézet is alkalmazkodni kívánt a megváltozott körülményekhez és duplájára emelték a havi megtakarítási összeget, ezzel kétszeresére emelkedett az állami támogatás maximum összege is.


Forrás: www.fundamenta.hu
A pénztárak mozgástere nem túl nagy, hiszen a támogatás mértékét, a betéti- és hitelkamatot, a kiutalási időt és a betétkezelés módját is törvény írja elő. Az ügyfélkörre vonatkozó előírások is jogszabályban vannak lefektetve, ezért a piaci résztvevők egyedi akciókkal és a megtakarítási termékek egyéb pénzügyi műveletekkel való összekapcsolásával tudnak új szerződőket magukhoz csábítani.

Hazánkban a lakás elő-takarékosság még nem rendelkezik akkora hagyományokkal, mint a tőlünk fejlettebb pénzügyi kultúrával rendelkező országokban, de már minden tízedik honfitársunk legalább egyszer állt szerződésben valamelyik szolgáltatóval. Fontos tudni, hogy a megtakarítást, az állami támogatást és a hozamokat nem csak lakásvásárlásra lehet felhasználni és nem kötelező a hitel igénybevétele sem. Akinek nem áll szándékában vásárolni, annak is érdemes lehet havi párezer forintot félretenni a bizonyos időközönként felmerülő, majdani felújítási munkáltatokra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A pénztárak által kínált termékekhez kapcsolódó állami támogatás mértéke évente maximum 72 ezer forint, amit csak a családon belüli több szerződéssel lehet növelni. Aki ezt a módját választja a spórolásnak, annak gondosan meg kell előre tervezni a pénzügyeit, mert ha valaki menet közben felmondja a szerződését, akkor elveszíti az állami támogatást és csak a banki kamatoknál jóval szerényebb hozam mellett juthat a pénzéhez.

A cégek mindent megtesznek az új ügyfelek megszerzéséért, minden értékesítési csatornán bombázzák őket a megtakarítási és a hitellehetőségekkel, már az interneten is lehet szerződést kötni. A hitelpiaci tendenciák következtében önmagában már nagyon nehéz értékesíteni egy megtakarítási terméket, ezért a pénztárak a banki hitelekkel kombinált termékeket dolgoztak ki.

A termék megváltozott szerepe, egyéb lehetőségek

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem