3 °C Budapest

Félrevezetett nyugdíjasok: rajtuk keresnek a brit járadékszolgáltatók?

Pénzcentrum
2008. május 22. 11:00

A brit pénzügyi szektor felügyelete, az FSA kifogásolja, hogy a nyugdíjbiztosítók nem tájékoztatják megfelelően az embereket. Az esetek legnagyobb részében egyszerűen elfelejtik közölni az ügyféllel, hogy lehetősége lenne szétnézni a piacon, és a számára legjobb ajánlatot választani az életjáradékokra vonatkozóan. Mivel a járadék egy életre szül, ha az ügyfél rosszabb szolgáltatást választ, a hátralevő életében kénytelen lesz lényegesen kevesebb összegből élni...

A legjobb és legrosszabb életjáradékok között akár ezer font (304 ezer forint) is lehet évente, ami jelentős megélheti szintváltozást eredményezhet ha jól választ valaki. Utólag viszont már nem lehet módosítani a döntésen, ha valaki rosszul dönt, az élete végéig kénytelen aszerint élni. Pont emiatt találta az FSA a járadékszolgáltatók hozzáállását felháborítónak. A döntés előtt állóknak igenis világos és egyértelmű tájékoztatást kellene kapniuk a döntési lehetőségeikre vonatkozóan.


Emiatt az FSA új programot hirdetett meg, amelynek célja az ügyfelek tájékoztatása, év végéig minden pénzügyi szolgáltatónak alkalmazkodnia kell az új programhoz. Bár egyre több olyan ügyfél van, aki kihasználja, hogy nem feltétlenül kell annál a cégnél megvennie az életjáradékot, amelyiknél a felhalmozás is történt, más szolgáltatót is választhat, még mindig jelentős azoknak a tábora, akik a tájékozottság hiánya miatt rosszabb feltételekkel, vagyis rosszabb későbbi járadékkal mennek nyugdíjba.

De nem csak emiatt lényeges szétnézni a piacon, azt is érdemes megnézni, hogy az életjáradék valóban megfelel-e az ügyfelek elvárásainak, ugyanis számos más lehetőség is létezik, ami a különböző igényeknek megfelelően nyújt valamilyen nyugdíjszolgáltatást.

Itthon sem rest a PSZÁF

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Magyarországon várhatóan 5-10 éven belül 600 ezer ember fog eljutni odáig, hogy lehetősége vagy kötelessége lesz életjáradékot igényelni, vásárolni. Ez nagy számú ügyfelet jelent, amihez képest a piac még egyelőre gyerekcipőben jár, mindössze 10 biztosító kínál 7 típusú terméket. Időben elindítva a tájékoztatást szeretne a felügyelet segíteni az embereknek, hogy kinek mit érdemes választania, illetve ezen keresztül a pénzügyi ismereteket is bővíteni szeretnék.

Mivel jársz jobban? Egy összegű nyugdíj vagy havi járadék?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 29. 21:48
Idén is átadták a Televíziós Újságírók Díját. Az elismeréseket nem sokkal cikkünk élesítése előtt, s...
Bankmonitor  |  2023. március 29. 14:25
Megtakarítási szakértőnk most bemutatja, milyen tényezők okozzák a pénzügyi döntéseink halogatását,...
Holdblog  |  2023. március 29. 13:05
Biztosítás. Évtizedekkel korábban, ha gyermeki énem meghallotta ezt a szót, bizony komoly fejtörést...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57