15 °C Budapest

Aranyat érő műfogak - mi lapul a szánkban?

Pénzcentrum
2008. április 24. 10:05

Érdemes lehet arany koronák, tömések és hidak után kutatni, hisz értékük mostanra az egekbe szökött. Az Egyesült Államokban már elkapta a láz az idősebbeket, akik szuvenír helyett inkább zaciba, vagy fogászati aranyra specializálódott vállalkozásoknak adják aranyból készült fogaikat, annak reményében, hátha ők profitálnak a történelmi csúcson lévő, 1000 dollár/uncia árat elérő fémből.

Egy amerikai érme- és arany-kereskedéssel foglalkozó cég vezetője szerint annyira elkapta a "láz" az embereket az utóbbi időben, hogy míg korábban csak hébe-hóba jöttek be üzletébe az emberek műfogakkal, addig mára felfutott a bolt forgalma.

Egy koronához körülbelül egy uncia 16 karátos arany tizedére van szükség, ami mai áron számolva 40-50 dollárt, vagyis 6-8 ezer forintot ér. Az idősebbek körében gyakoribbak az aranyból készült koronák, hidak, tömések, számukra akár több száz dollárt is jelenthet ez az üzlet.

Az arany ára tavaly óta az egeket súrolja, köszönhetően az egyre drágább olajnak, a gyengülő amerikai gazdaságnak és az emiatt egyre gyengébb dollárnak. Ezért igencsak megnőtt az ázsiója ennek a befektetési formának.

A márciusi legmagasabb unciánkénti ár (1038 dollár) ugyan mára csökkent, azonban szakértők szerint ennél lehet jóval drágább is, mivel a nyersanyag árak egyre emelkednek, nem elképzelhetetlen a 2000 dollár/uncia sem.


Aranyat ma is használnak koronák építéséhez, azonban tömésként már inkább amalgámot illetve más anyagokat alkalmaznak. Azok tehát, akik időközben lecserélték aranyból készült fogpótlásaikat, most summás összegekhez juthatnak azok értékesítéséből.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Japánban 2006-ban hoztak létre egy egyesületet, ami műfogsorok cseréjével foglalkozik. Ezek egy része ugyanis aranyból, ezüstből és egyéb nemesfémekből készül, melyek értékesítéséből tavaly összesen 176,5 ezer dollárt (27 millió forint) sikerült jótékony célokra fordítaniuk.

Meggazdagodni azonban valószínűleg az aranyfogak lecseréléséből nem lehet, ugyanis a fogászati beavatkozás majdnem annyiba kerül, mint amennyit egy ilyen kis mennyiségű aranyért a piacon kapni lehet. Ha valaki viszont szemfüles volt, és korábban eltette ezeket, most könnyűszerrel túltehet rajtuk.

PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm