25 °C Budapest

Itt az új sztárbefektetés - hová tegyük a pénzünket?

Pénzcentrum
2008. február 20. 14:00

A híreket olvasva sokaknak kétségük támadhat azzal kapcsolatban, hogy Afrika nem a megfelelő hely a megtakarított pénz befektetésére. Ugyanakkor a szalagcímek mögött rejlik a tényleges üzleti lehetőség, nézzük, miért.

Miért lehet Afrika jó befektetés?

A kontinens gazdasága éves szinten 5-6 százalékos növekedést produkál, az infláció pedig alacsony. Több nyersanyag, így az olaj, az arany, illetve a réz ára emelkedik. Ugyanakkor - hiszen feltörekvő piacról van szó - Afrika kockázatos befektetésnek számít.

Egy amerikai székhelyű kockázati tőketársaság, az Emerging Capital Partners (ECP) vezérigazgatója szerint az érzékelt kockázat jóval magasabb, mint amivel ténylegesen szembesülnek a befektetők.

Az ECP 1999-től napjainkig 1,2 milliárd dollárnyi összeget fektetett be a kontinensbe. Portfoliójukban eddig összesen 48 vállalat szerepelt, közülük már 18-ból szálltak ki, az átlagos hozam az eredeti befektetés háromszorosa.

A nagy nyertesek

A nagy nyertesek között van például a CelTel. A mobiltelefon-szolgáltató már 13 országban van jelen, köztük Kenyában és Ugandában, de olyan szegény országokban is, mint Nigéria és Csád. Az ECP 2000-ben vásárolt 50 millió dollár értékű részvényt, a részesedés eladásakor 215 millió dollárt kaptak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A sikersztorik között tartják számon az Ecobankot is. A togói regionális bankcsoportban 1999 elején az ECP 12 millió dolláros részesedést szerzett, valamint igazgatótanácsi tagságot, majd 2006-ban 36 millió dollárt kaptak a kiszálláskor. Az éremnek mindig van másik oldala, több olyan befektetése is akadt az ECP-nek, melyet nem tudtak sikerre vinni, így például egy VoIP-szolgáltató, illetve egy dél-afrikai televízió-társaság.

Jó kilátások

Pozitív gondolkodásra adhat okot, hogy az afrikai országok kormányai egyre több erőfeszítést tesznek annak érdekében, hogy megnöveljék a magánbefektetéseket, elősegítsék a kereskedelem fejlődését. Ugyanakkor a Wall Street Journal, valamint a Heritage Foundation 2008-as gazdasági szabadságot mérő indexe alapján Afrika rosszul teljesít a tulajdonjogok, az üzlet szabadsága, valamint a korrupciómentesség területén.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?