12 °C Budapest

Arcunkra fagyott a mosoly: zuhanórepülésben a kamatok

Pénzcentrum
2008. február 21. 12:00

Kéthavonta jelentkező lekötött betéti körképünk újabb állomásához érkeztünk, megnéztük, mit kínálnak a bankok lekötött euró-, illetve dollárbetétek terén, illetve milyen változások történtek utolsó írásunk óta. Alaposan felkavarodott a devizabetétek világa, ugyanis mind euróban, mind pedig dollárban a kamatcsökkenés volt a jellemző. A FED kamatvágását sok bank lekövette, ám a szerencsések még elcsíphetnek kedvező ajánlatokat.

A tájékozódás során belebújtunk egy elképzelt befektető bőrébe, 5 millió forintot szeretnénk euro (18 796 euro), vagy dollárbetétben (27 473 dollár) lekötni, nézzük hol, mennyiért tehetjük ezt, s mennyit kaphatunk cserébe. A lekötési futamidők közül az 1, 3, 6 illetve 12 hónapos futamidőket vettük figyelembe. Az éves kamatok minden esetben az EBKM-et jelölik, az adatok forrását pedig a 2008. február 20-án érvényes banki honlapok, kondíciós listák képezik.

Összeállításunkban kiemelt figyelmet fordítottunk az akciós ajánlatokra is, emellett felkerestük a nem akciós lehetőségeket is. Összesen 12 banki honlapot böngésztünk át: Allianz Bank, Budapest Bank, CIB Bank, Citibank, Erste Bank, FHB Bank, K&H Bank, MKB Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, Volksbank. Vizsgálatunk alapját minden esetben az eseti lekötött devizabetétek képezték.

A betétek kamatait összegyűjtő táblázatunkban kékkel jelöltük az akciós kamatozású betéteket, míg pirossal az adott futamidőt tekintve legkedvezőbb, de nem akciós ajánlatot.


Aktuális körképünkben - hasonlóan az előzőhöz - 1 hónapos időtávon az OTP Bank került az első helyre. 3 és 6 hónapos időtávon az akciók vitték a pálmát, előbbinél a Citibank, míg utóbbinál a Raiffeisen Bank akciója bizonyult a legkedvezőbb ajánlatnak. Egy éves időtávon az Allianz Bank, valamint az UniCredit Bank osztozik az első helyen, utóbbi esetben szintén akcióról van szó (az előző kör euróbetét nyertese az Erste Bank, az OTP Bank, valamint a Raiffeisen Bank volt).

A lekötött euróbetétek hozamára néhány kivételtől az emelkedés volt jellemző, dollárfronton azonban megérződött a FED kamatvágása.


Dollárbetétek esetében az abszolút nyertes az Allianz Bank lett, kondíciós listájuk alapján itt kaphatjuk a legkedvezőbb lekötött betéti kamatokat (előző körképünk dollárbetéteinek nyertese a Citibank és az MKB Bank volt).

Éppen egy hónappal ezelőtt vágott irányadó kamatán a FED kirívónak számító 75 bázispontot, melyet a bankok többsége mostanra már be is árazott betéteibe. A tegnap közzétett kamat-meghatározó ülés jegyzőkönyvéből pedig kiderül, hogy készen állnak további lépések megtételére annak érdekében, hogy megfékezzék a növekedés lassulását. Ugyanakkor az inflációs nyomás a kamatcsökkentés ellen esik a latba. Elemzők mindenesetre úgy vélekednek, hogy a következő, márciusi ülésen újabb kamatcsökkentésre kerülhet sor.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az EKB Kormányzótanácsa legutóbbi ülésén az elemzői várakozásoknak megfelelően 4 százalékos szinten tartotta az irányadó kamatlábat. A jegybank elnökének, Jean-Claude Trichet-nek nyilatkozata alapján a jegybank igyekszik elkerülni, hogy a minden eddiginél magasabb inflációnak tovagyűrűző hatásai legyenek, ennek alapján tehát nem valószínű az irányadó ráta csökkentése.


A kamatszint mellett az is nagyon fontos tényező a döntésünkben, hogy hogyan alakul a forint, illetve a dollár árfolyama. Mindenki tudja, mit jelent az a befektetésünk hozamára nézve, ha lejáratkor kisebb áron tudom eladni a devizát, mint mikor azt befektettem.



A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfőn tartja soron következő kamat-meghatározó ülését, azonban a piacon egyelőre elemzők szerint bizonytalan a vélemény azzal kapcsolatban, lesz-e kamatemelés.

Mindemellett továbbra is kérdéses, hogy a magas hazai betéti kamatszint (6-7 százalék) nem bizonyul-e vonzóbbnak. Továbbra is a mi kezünkben a döntés: vajon a forint gyengül-e majd annyit, hogy nagyobbat nyerhetünk a devizabetéteken, mint a forintbetéteken.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm