19 °C Budapest

Nem kell a gyémánt? Meglepetést okoztak a szupergazdagok

Pénzcentrum
2008. április 18. 11:00

Sikertelenül zárult a Sotheby's aukciósház Hong-Kong-i árverése, melynek keretében egy hibátlan 72,22 karátos fehérgyémántot szerettek volna értékesíteni. Az óriáskő értéke 10-12 millió dollárra tehető, a legmagasabb ajánlat azonban meglepő módon mindössze 9,24 millió dollárról szólt, mely nem érte el azt a minimumárat, melyen létrejöhetett volna a tranzakció.

Szakértők a történtekből máris azt a következtetést vonták le, hogy a globális gazdasági válságot a gyémántpiac is megérezte. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a sikertelen aukció után a gyémántot egy magánszemély gyűjtő megvásárolta, a vételárat azonban nem hozták nyilvánosságra.

A Sotheby's által árverezett gyémánt a harmadik legnagyobb körte alakú csiszolású kő, amit valaha is aukcióra bocsátottak a világon. A maga nemében igazi ritkaságnak számított kifogástalan minőségével, ezért különösen érdekes az összevetés, hogy míg tavaly Genfben a kiemelkedő kínai és öböl-menti keresletnek köszönhetően rekord árak születtek a hasonló kategóriában, addig mostanra jelentősen megváltozott a piaci hangulat.

A keresleti viszonyokról legközelebb a Christie's jövő havi aukciója adhat képet, akkor ugyanis egy 101 karátos, csaknem hibátlan gyémántot árvereznek majd Hong-Kong-ban, mely becslések szerint 6 millió dollárt érhet.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?