21 °C Budapest

Egy fillérjükbe sem kerül az ellopott bankkártya! Magyarországon miért nem lehet így?

Pénzcentrum
2008. január 22. 05:55

Használd nyugodtan a bankkártyád, vásárolj vele az interneten vagy bármilyen üzletben és egy percig se aggódj, hogy esetleg visszaélnek az adataiddal, az így keletkezett kárból ugyanis egyetlen fillér sem terhel téged! Nagyjából ezt nyújtja a nagy kártyatársaságok Zero Liability Policy-ja, azaz a "nulla felelősség elve", melynek apró szépséghibája, hogy Magyarországra nem terjed ki a MasterCardnál és a Visánál sem. A következőkben áttekintjük, milyen lehetőségei vannak a nálunk szerencsésebb országokban élő ügyfeleknek és utánajárunk annak, vajon hazánkba is elérkezhet-e a megoldás, jelenleg ugyanis itthon kicsit másképp működik a kárviselés.

Honnan indulunk? A magyar valóság...

Alábbi cikkünkben korábban részletesen bemutattuk, mi történik, ha valakinek eltűnik a bankkártyája, mire lehet ilyen esetben számítani. Röviden összefoglalva: a kártyabirtokosnak azonnal jelentenie kell bankjánál, amint észleli a kártya elvesztését. A bejelentést követő minden kár alól mentesül a kártyabirtokos, a bejelentésig keletkezett kárból pedig a jogszabály szerint maximum 45 ezer forintot viselhet az ügyfél.

Mindez csak akkor igaz, ha a kártyabirtokos nem szegett szerződést, nem az ő gondatlanságának köszönhető a visszaélés. Megjegyezzük, hogy a PIN-kódos tranzakciók esetében aggodalomra adhat okot, hogy a kártyaszerződés szerint az ügyfél senkinek nem hozhatja tudomására a kódját, így ha a kártyával a számsor ismeretében éltek vissza, akkor feltételezhető a kártyabirtokos szerződésszegése.

https://www.penzcentrum.hu/cikk-1005748-1.html

Lehet ezt másképp is csinálni!

Kérdésünkre a MasterCard illetékese elmondta, hogy az Egyesült Államok mellett Kanadában, az Ausztrália - Csendes-óceáni térségben, az Ázsia - Csendes-óceáni térségben valamint Dél Ázsia - Közel-Kelet - Kelet-Afrika térségében működik a cég Zero Liability Policy-ja, melynek szabályrendszere ugyan területről területre eltérő, a következők azonban általánosságban elmondhatók róla.

A kártyabirtokos nem felelős az okozott kárért, ha:

• éberen vigyázott a kártya épségére és biztonságára (elvesztés, ellopás),
késedelem nélkül értesítette a kibocsátó bankot arról, hogy a kártyáját ellopták vagy elveszett, illetve illetéktelenül használták,
• ha a megelőző 12 hónapban nem jelentett be 2 vagy több illetéktelen használatot,
• ha a számlája jól karbantartott,
• ha betartotta a hitelkártya szerződésben foglaltakat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A nulla felelősség elve nem él, ha a kártyabirtokos

• nem természetes személy (ez alól kivételt képez az USA-ban a szolgáltatás körébe bevont néhány üzleti kártyaprogram),
• a kártyát elsősorban üzleti, kereskedelmi illetve mezőgazdasági felhasználásra bocsátoták ki, a kártyát nem abban a térségben bocsátották ki, ahol a Zero Liability Policy él,
• ha a kártya PIN kódját használták a visszaélésnél.

A Visánál kérdésünkre elmondták, hogy a Visa Europe-nál egyáltalán nincs Zero Liability policy, az USA-ban azonban nem különbözik markánsan a két kártyatársaság szolgáltatása. Az ATM-es és a nem Visa által feldolgozott PIN-kódos tranzakciókra itt sem vonatkozik a védelem, a társaság korábbi szabályzatához képest azonban jelentős előrelépés, hogy már nem kell feltétlenül az észleléstől számított 2 munkanapon belül jelenteni a gyanús tranzakciókat, továbbra is elvárás azonban, hogy a kártyabirtokos maximálisan körültekintően járjon el és ne késlekedjen indokolatlanul sokat a bejelentéssel.

Magyarországon csak álom marad a "nulla felelősség"?

Amint a fentiekből is kiderül, a Zero Liability Policy növelheti a bankkártyába vetett bizalmat, ugyanakkor a PIN-kódos tranzakcióknál ez sem mindig segít a kártyabirtokoson. Mindezek ellenére szerettük volna megtudni, hogy ez az addicionális biztonságérzetet adó lehetőség megjelenhet-e hazánkban a közeljövőben, erre vonatkozóan azonban a MasterCard illetékesei nem kívántak nyilatkozni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem