16 °C Budapest

Lakásvásárlás még karácsony előtt? Lehet, jobb lenne kivárni...

Pénzcentrum
2007. november 21. 05:55

A karácsony előtti néhány hét nem a lakásvásárlás ideje, sem a hideg idő, sem pedig az ünnepek előtti készülődés nem ad alkalmat arra, hogy a lakáskeresők tömegével róják az utcákat, új otthonuk után kutatva. Az érdeklődés hiánya egyértelműen érezhető a kereskedelmi bankok akciós kínálatában is, csupán néhány pénzintézet döntött úgy, hogy az egyébként kedvező időszakot jelentő ősz utolsó hónapját is kihasználja és szeptember végén vagy október elején újabb kedvezményes ajánlattal jelenik meg a piacon.

2007. november 20-án ismét sorra látogattuk a hazai kereskedelmi bankok honlapjait, hogy megtudjuk mennyire aktívak a hazai bankok lakáshitel fronton a karácsony előtti készülődésben. A bankok viszonylagos passzivitását mutatja, hogy az akciók mibenlétét tekintve igazi újdonsággal nem találkoztunk, jellemző azonban, hogy a pénzintézetek a lakáshiteles kedvezményeket is egyre gyakrabban az aktív ügyfélkapcsolat szolgálatába állítják.

A legtöbb akciós ajánlattal kapcsolatban azt tapasztaltuk, hogy azokat az őszi érdeklődést kiaknázni kívánó bankok november utolsó hetével lezárják, csupán egy-két pénzintézet ajánlja úgymond "visszavonásig" vagy újévig a most érvényben lévő kedvezményeket.

Akciós kamat: van, ami nem változik...

Akciós kamatot jelenleg a CIB, az MKB, az UniCredit Bank és a Volksbank ajánl, előbbi euróhitele, míg utóbbiak a svájci frankban denominált konstrukció esetében. Általánosságban jellemző, hogy a kedvezményes kamatokhoz nem kapcsolódik feltétel, de mint minden szabály alól, itt is van kivétel.

Az UniCredit Bank az első hat hónapban jellemző 1,75 százalékos kedvezményes kamat igénybevételét a következő három feltétel közül egy teljesítéséhez köti: 50 ezer forintos bérátutalás a banknál vezetett számlára, két darab csoportos beszedése megbízás vagy ugyancsak 2 darab állandó átutalás megadása.

Az MKB emellett oly módon szűkítette a Közös Kassza MKB-Fundamenta Lakás- és Magánhitel Program keretében igénybe vehető kedvezmények körét, hogy választási lehetőséget adott: az ügyfelek az akciós kamatokról lemondva dönthetnek úgy, hogy inkább a szerződéskötési és a közjegyzői díj-kedvezményt veszik igénybe.

Kezdeti költségek, ég veletek!

Az előző hónapokban már többször beszámoltunk arról, hogy a kezdeti, úgy nevezett front-end költségek elengedése kedvelt eszköz a bankok körében, mert ez érhetően jelentős könnyebbséget jelent a költözködésből és a lakásvásárlásból adódó költségek közepette. Ez az akció természetesen nem azon ügyfelek bevonását célozza, akik nem tudják megfizetni ezeket a költségeket.

A bankok legtöbbször az értékbecslési díjjal kapcsolatban nyújtanak kedvezményt, így az OTP, a Raiffeisen és a Volksbank is eltekint megfizetésétől vagy utólag jóváírja azt. A Raiffeisen annyi megkötést tesz, hogy csakis jövedelemigazolásos és 3 millió forintot meghaladó ügyletek esetében téríti meg a hitelfelvevő fedezetértékeléssel kapcsolatos költségét. Míg a Volksbank esetében a kedvezmény összege a közjegyzői díjkedvezménnyel együttvéve nem haladhatja meg a szerződéskötési díj összegét.

Az értékbecslési díj mellett a pénzintézetek körében "kedveltnek számítanak" a hitelfolyósítással és a szerződéskötéssel kapcsolatos díjak is, így a szerződéskötési, hitelbírálati, közjegyzői, rendelkezésre tartási díjak és a folyósítási jutalék is.

A Raiffeisen az első hat havi kezelési költség elengedésével kapcsolatos akciójánál a részvételt 50 ezer forintnyi bérátutalás megérkezéséhez és 2 csoportos beszedési megbízás megadásához köti. A K&H pedig a csak kamat lakáshiteleket választók esetében vállalja át a közjegyzői munka- és a földhivatali eljárást díját.

Jövedelemigazolással vagy anélkül?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Újdonságot jelent, hogy a Raiffeisen, azon néhány magyar kereskedelmi bank egyike, amely a kamatlábakban is érvényesíti a jövedelemigazolás hiányából fakadó többletkockázatot, pontosan a jövedelemigazolásos konstrukciókat választókat jutalmazza különböző kedvezményeivel. Erre az elmúlt egy évben nem volt példa.

Érdekesség ezen kívül, hogy a CIB az óvatos ügyfelek díjazása helyett, a pénzintézetek közül elsőként, azt emeli ki honlapján mint pozitívumot, hogy passzív BAR-osok, vagyis a Központi Hitelinformációs Rendszer azon résztvevői számára is hitel nyújt, akik már kiegyenlítették tartozásukat.

Kapcsolat termékek - cél az aktív ügyfélkapcsolat...

Azon bankok, melyek nem kötik aktív számlahasználathoz az akciós termékek igénybevételét, valamilyen kapcsolt termékkel igyekeznek magukhoz kötni ügyfeleiket. Ennek egyik már régóta használt eszköze a hitelkártya, melyet ahogy 2 hónappal ezelőtt elkészült körképünk idején, most is a CIB, az Erste és az UniCredit Bank alkalmaz.

Hogyan nyerhetsz a lakáshiteleden? Új vizekre eveznek a bankok

A hitelkártyák mellett azonban egyéb kapcsolt termékekkel is találkozhattunk novemberben. A K&H csak kamattal lakáshitelét igénylők számára 20 százalékos engedményt ajánl a fészek otthonbiztosítás díjából, míg a Raiffeisen 3 hónapos díjkedvezményt biztosít a Raiffeisen Hitelfedezeti Védelem Alapcsomagot igénylőknek.

Ezek mellett az UniCredit Bank friss lakáshiteles ügyfelei továbbra is 3 hónapig ingyen használhatják Non Stop számlájukat és első éves díj nélkül igényelhetnek Cirrus/Maestro bankkártyát.

10 napon belül meglesz a szerződés?

Az FHB Bank októberben vezette be azon akcióját, melynek keretében vállalja, hogy amennyiben a papírokat hiánytalanul adja be, a bank a befogadástól számított 10 napon belül szerződést köt az ügyféllel. Ha ez nem teljesül, akkor a bank, devizahitelek esetén, az első kamatperiódusra vonatkozó kamatok felét elengedi.

Összességében elmondhatjuk, hogy bár újdonságokkal csupán kevés esetben találkozhat az akciós hitelekre vadász hitelfelvevő, a bankok karácsony táján is a kedvezményes ajánlatok széles skálájával várják az érdeklődőket. Érdemes lehet azonban alaposan utánaszámolni, hogy az akciós termék végeredményben mennyivel nyújt kedvezőbb megoldást.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?