4 °C Budapest

Lakásvásárlás még karácsony előtt? Lehet, jobb lenne kivárni...

Pénzcentrum
2007. november 21. 05:55

A karácsony előtti néhány hét nem a lakásvásárlás ideje, sem a hideg idő, sem pedig az ünnepek előtti készülődés nem ad alkalmat arra, hogy a lakáskeresők tömegével róják az utcákat, új otthonuk után kutatva. Az érdeklődés hiánya egyértelműen érezhető a kereskedelmi bankok akciós kínálatában is, csupán néhány pénzintézet döntött úgy, hogy az egyébként kedvező időszakot jelentő ősz utolsó hónapját is kihasználja és szeptember végén vagy október elején újabb kedvezményes ajánlattal jelenik meg a piacon.

2007. november 20-án ismét sorra látogattuk a hazai kereskedelmi bankok honlapjait, hogy megtudjuk mennyire aktívak a hazai bankok lakáshitel fronton a karácsony előtti készülődésben. A bankok viszonylagos passzivitását mutatja, hogy az akciók mibenlétét tekintve igazi újdonsággal nem találkoztunk, jellemző azonban, hogy a pénzintézetek a lakáshiteles kedvezményeket is egyre gyakrabban az aktív ügyfélkapcsolat szolgálatába állítják.

A legtöbb akciós ajánlattal kapcsolatban azt tapasztaltuk, hogy azokat az őszi érdeklődést kiaknázni kívánó bankok november utolsó hetével lezárják, csupán egy-két pénzintézet ajánlja úgymond "visszavonásig" vagy újévig a most érvényben lévő kedvezményeket.

Akciós kamat: van, ami nem változik...

Akciós kamatot jelenleg a CIB, az MKB, az UniCredit Bank és a Volksbank ajánl, előbbi euróhitele, míg utóbbiak a svájci frankban denominált konstrukció esetében. Általánosságban jellemző, hogy a kedvezményes kamatokhoz nem kapcsolódik feltétel, de mint minden szabály alól, itt is van kivétel.

Az UniCredit Bank az első hat hónapban jellemző 1,75 százalékos kedvezményes kamat igénybevételét a következő három feltétel közül egy teljesítéséhez köti: 50 ezer forintos bérátutalás a banknál vezetett számlára, két darab csoportos beszedése megbízás vagy ugyancsak 2 darab állandó átutalás megadása.

Az MKB emellett oly módon szűkítette a Közös Kassza MKB-Fundamenta Lakás- és Magánhitel Program keretében igénybe vehető kedvezmények körét, hogy választási lehetőséget adott: az ügyfelek az akciós kamatokról lemondva dönthetnek úgy, hogy inkább a szerződéskötési és a közjegyzői díj-kedvezményt veszik igénybe.

Kezdeti költségek, ég veletek!

Az előző hónapokban már többször beszámoltunk arról, hogy a kezdeti, úgy nevezett front-end költségek elengedése kedvelt eszköz a bankok körében, mert ez érhetően jelentős könnyebbséget jelent a költözködésből és a lakásvásárlásból adódó költségek közepette. Ez az akció természetesen nem azon ügyfelek bevonását célozza, akik nem tudják megfizetni ezeket a költségeket.

A bankok legtöbbször az értékbecslési díjjal kapcsolatban nyújtanak kedvezményt, így az OTP, a Raiffeisen és a Volksbank is eltekint megfizetésétől vagy utólag jóváírja azt. A Raiffeisen annyi megkötést tesz, hogy csakis jövedelemigazolásos és 3 millió forintot meghaladó ügyletek esetében téríti meg a hitelfelvevő fedezetértékeléssel kapcsolatos költségét. Míg a Volksbank esetében a kedvezmény összege a közjegyzői díjkedvezménnyel együttvéve nem haladhatja meg a szerződéskötési díj összegét.

Az értékbecslési díj mellett a pénzintézetek körében "kedveltnek számítanak" a hitelfolyósítással és a szerződéskötéssel kapcsolatos díjak is, így a szerződéskötési, hitelbírálati, közjegyzői, rendelkezésre tartási díjak és a folyósítási jutalék is.

A Raiffeisen az első hat havi kezelési költség elengedésével kapcsolatos akciójánál a részvételt 50 ezer forintnyi bérátutalás megérkezéséhez és 2 csoportos beszedési megbízás megadásához köti. A K&H pedig a csak kamat lakáshiteleket választók esetében vállalja át a közjegyzői munka- és a földhivatali eljárást díját.

Jövedelemigazolással vagy anélkül?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Újdonságot jelent, hogy a Raiffeisen, azon néhány magyar kereskedelmi bank egyike, amely a kamatlábakban is érvényesíti a jövedelemigazolás hiányából fakadó többletkockázatot, pontosan a jövedelemigazolásos konstrukciókat választókat jutalmazza különböző kedvezményeivel. Erre az elmúlt egy évben nem volt példa.

Érdekesség ezen kívül, hogy a CIB az óvatos ügyfelek díjazása helyett, a pénzintézetek közül elsőként, azt emeli ki honlapján mint pozitívumot, hogy passzív BAR-osok, vagyis a Központi Hitelinformációs Rendszer azon résztvevői számára is hitel nyújt, akik már kiegyenlítették tartozásukat.

Kapcsolat termékek - cél az aktív ügyfélkapcsolat...

Azon bankok, melyek nem kötik aktív számlahasználathoz az akciós termékek igénybevételét, valamilyen kapcsolt termékkel igyekeznek magukhoz kötni ügyfeleiket. Ennek egyik már régóta használt eszköze a hitelkártya, melyet ahogy 2 hónappal ezelőtt elkészült körképünk idején, most is a CIB, az Erste és az UniCredit Bank alkalmaz.

Hogyan nyerhetsz a lakáshiteleden? Új vizekre eveznek a bankok

A hitelkártyák mellett azonban egyéb kapcsolt termékekkel is találkozhattunk novemberben. A K&H csak kamattal lakáshitelét igénylők számára 20 százalékos engedményt ajánl a fészek otthonbiztosítás díjából, míg a Raiffeisen 3 hónapos díjkedvezményt biztosít a Raiffeisen Hitelfedezeti Védelem Alapcsomagot igénylőknek.

Ezek mellett az UniCredit Bank friss lakáshiteles ügyfelei továbbra is 3 hónapig ingyen használhatják Non Stop számlájukat és első éves díj nélkül igényelhetnek Cirrus/Maestro bankkártyát.

10 napon belül meglesz a szerződés?

Az FHB Bank októberben vezette be azon akcióját, melynek keretében vállalja, hogy amennyiben a papírokat hiánytalanul adja be, a bank a befogadástól számított 10 napon belül szerződést köt az ügyféllel. Ha ez nem teljesül, akkor a bank, devizahitelek esetén, az első kamatperiódusra vonatkozó kamatok felét elengedi.

Összességében elmondhatjuk, hogy bár újdonságokkal csupán kevés esetben találkozhat az akciós hitelekre vadász hitelfelvevő, a bankok karácsony táján is a kedvezményes ajánlatok széles skálájával várják az érdeklődőket. Érdemes lehet azonban alaposan utánaszámolni, hogy az akciós termék végeredményben mennyivel nyújt kedvezőbb megoldást.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem