6 °C Budapest

Budapest Klíma Alap - Jó befektetés a környezetvédelem

Pénzcentrum
2007. november 13. 13:41

A globális felmelegedés hatásait csak a környezettechnikai eszközök és a megújuló energiák tömeges használata mérsékelheti. E felismerés - valamint az elmúlt években megháromszorozódó olajárak - hatására egyre több környezettudatos, valamint alternatív energiát előállító és értékesítő vállalat jön létre. A nemzetközi befektetők szerint a zöldipar óriási növekedés előtt áll. A szektor előnye a kiváló hozamkilátások mellett klíma- és környezetvédő hatása. A zöldipar jövőbeni haszna ma már a hazai befektetők számára is elérhető, november 12-től jegyezhető ugyanis a Budapest Klíma Alap.

Klímaváltozás és az új iparágak

A globális felmelegedés, a sokasodó természeti katasztrófák mindennapi főszereplői a hírműsoroknak. Évről-évre hőmérsékleti rekordok dőlnek meg a földgolyó különböző pontjain. Nagy területek sivatagosodnak el, miközben emelkedik a tengerszint, kipusztulnak az érzékenyebb állat- és növényfajok. A globális édesvízkészlet rohamosan csökken, az ENSZ adatai szerint 2025-ig a Föld területének kétharmadán vízhiány lesz jellemző. Egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási jelenségek: az árvizek, aszályok, hurrikánok, a rekkenő hőség, vagy a szélsőségesen enyhe telek. Mindez jelentős részben az emberiség fejlődésének következménye, hiszen a klímaváltozással magyarázható jelenségeket elsősorban a lakosság energiaszükségletének növekedése, a fosszilis tüzelőanyagok fokozott használata, az üvegházgázok légköri koncentrációjának rohamos növekedése és az esőerdők kiirtása okozza.

Az ökotudatos életmód tömegessé válása, a megújuló energiák fokozott használata lelassíthatja ezt a kedvezőtlen folyamatot. Emiatt - főleg az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban és az Európai Unióban - egyre nő azoknak a vállalatoknak a száma, amelyek környezettechnikai eszközök gyártásával, környezettudatos technológiákkal és/vagy megújuló energiaelőállítással foglalkoznak. A környezettudatos vállalatok számának növekedésével párhuzamosan pedig egyre inkább felértékelődik ezen iparág szerepe is. A nemzetközi befektetők már meglátták a lehetőséget ebben a rohamosan fejlődő iparágban. Felismerték, hogy ha ezekbe a vállalatokba fektetnek, két legyet ütnek egy csapásra: az iparág fejlődését meglovagolva megtöbbszörözhetik a pénzüket, ugyanakkor befektetésükkel segítik a környezet védelmét.

Kiemelkedő hozamlehetőség - környezettudatos befektetés

A Budapest Alapkezelő úgy döntött, hogy a hazai befektetők számára is létrehoz egy olyan befektetési lehetőséget, amely ezt a két célt egyesíti. A Budapest Klíma Alapot azoknak a befektetőknek ajánlja, akik a magas hozampotenciál mellett elkötelezettek a környezettudatos gondolkodás mellett.


A Budapest Klíma Alap a nemzetközi tőkepiac olyan különleges területeit ajánlja a befektetőknek, mely a globális klímaváltozáshoz, illetve az abból eredő kedvezőtlen hatások késleltetéséhez kapcsolódnak, így a megújuló energiát előállító vállalkozásokhoz, a kiemelten környezettudatos (környezettechnikával foglalkozó) vállalkozásokhoz és a mezőgazdasági nyersanyagokat előállító vállalatokhoz.

Hozamplafon nélkül

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Budapest Klíma Alap különleges befektetési kosara és merőben új, hozamfokozó befektetési politikája miatt nem mindennapi befektetési lehetőség a hazai piacon, ugyanis a kockázatkerülő befektetéseknél szokásos kamatokhoz képest lényegesen kedvezőbb hozamlehetőséget kínál. Az alap hozamát a három területet reprezentáló befektetési kosár teljesítménye határozza meg. Ráadásul az alap elérhető hozamának nincs felső korlátja annak érdekében, hogy a befektetők a lehető legnagyobb mértékben részesedjenek a mögöttes eszközök árfolyamváltozásából.

A Budapest Klíma Alap kedvező teljesítményét az újszerű befektetési politika is fokozza, mely a futamidő folyamán a befektetési kosár teljesítményének meghatározásakor figyelembe veszi az egyes területek egymáshoz viszonyított teljesítményét. A kosárban szereplő egyes területek súlyát az Alapkezelő negyedévente optimalizálja (a legnagyobb súlyt a legjobban teljesítő terület, míg a legkisebb súlyt a leggyengébben teljesítő terület kapja), és rögzíti. A futamidő végén a 12 negyedévente optimalizált érték számtani átlaga határozza meg az Alap lejáratkori hozamát. Az Alap tehát a három klímaváltozáshoz kapcsolódó befektetési terület teljesítményének "optimális útját" ("best path" módszer) veszi figyelembe a végső hozamszámításkor.

A Budapest Klíma Alap a kockázatkerülő befektetőknek is ideális, hiszen tőkevédett, a futamidő végén garantálja a tőke visszafizetését, és befektetőinek a devizaárfolyamok ingadozásának kockázatával sem kell számolniuk.

A Budapest Klíma Alap 2007. november 12-től 2008. január 4-ig jegyezhető, futamideje 3 év. A jegyzési időszak alatt a befektetők az alap befektetési jegyeihez azok névértéknél olcsóbban, napi diszkont árfolyamon juthatnak hozzá, így befektetésük értéke már a jegyzési időszak alatt is növekszik. Azoknak sem kell lemondaniuk az előnyös lehetőségről, akik lemaradnak a jegyzési időszakról, hiszen az alap indulását követően a kondíciós listában meghatározott feltételekkel bárki, bármikor csatlakozhat az alap befektetőinek táborához, és szükség esetén befektetési jegyeit vissza is válthatja.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem