Budapest Klíma Alap - Jó befektetés a környezetvédelem

Pénzcentrum
2007. november 13. 13:41

A globális felmelegedés hatásait csak a környezettechnikai eszközök és a megújuló energiák tömeges használata mérsékelheti. E felismerés - valamint az elmúlt években megháromszorozódó olajárak - hatására egyre több környezettudatos, valamint alternatív energiát előállító és értékesítő vállalat jön létre. A nemzetközi befektetők szerint a zöldipar óriási növekedés előtt áll. A szektor előnye a kiváló hozamkilátások mellett klíma- és környezetvédő hatása. A zöldipar jövőbeni haszna ma már a hazai befektetők számára is elérhető, november 12-től jegyezhető ugyanis a Budapest Klíma Alap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Klímaváltozás és az új iparágak

A globális felmelegedés, a sokasodó természeti katasztrófák mindennapi főszereplői a hírműsoroknak. Évről-évre hőmérsékleti rekordok dőlnek meg a földgolyó különböző pontjain. Nagy területek sivatagosodnak el, miközben emelkedik a tengerszint, kipusztulnak az érzékenyebb állat- és növényfajok. A globális édesvízkészlet rohamosan csökken, az ENSZ adatai szerint 2025-ig a Föld területének kétharmadán vízhiány lesz jellemző. Egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási jelenségek: az árvizek, aszályok, hurrikánok, a rekkenő hőség, vagy a szélsőségesen enyhe telek. Mindez jelentős részben az emberiség fejlődésének következménye, hiszen a klímaváltozással magyarázható jelenségeket elsősorban a lakosság energiaszükségletének növekedése, a fosszilis tüzelőanyagok fokozott használata, az üvegházgázok légköri koncentrációjának rohamos növekedése és az esőerdők kiirtása okozza.

Az ökotudatos életmód tömegessé válása, a megújuló energiák fokozott használata lelassíthatja ezt a kedvezőtlen folyamatot. Emiatt - főleg az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban és az Európai Unióban - egyre nő azoknak a vállalatoknak a száma, amelyek környezettechnikai eszközök gyártásával, környezettudatos technológiákkal és/vagy megújuló energiaelőállítással foglalkoznak. A környezettudatos vállalatok számának növekedésével párhuzamosan pedig egyre inkább felértékelődik ezen iparág szerepe is. A nemzetközi befektetők már meglátták a lehetőséget ebben a rohamosan fejlődő iparágban. Felismerték, hogy ha ezekbe a vállalatokba fektetnek, két legyet ütnek egy csapásra: az iparág fejlődését meglovagolva megtöbbszörözhetik a pénzüket, ugyanakkor befektetésükkel segítik a környezet védelmét.

Kiemelkedő hozamlehetőség - környezettudatos befektetés

A Budapest Alapkezelő úgy döntött, hogy a hazai befektetők számára is létrehoz egy olyan befektetési lehetőséget, amely ezt a két célt egyesíti. A Budapest Klíma Alapot azoknak a befektetőknek ajánlja, akik a magas hozampotenciál mellett elkötelezettek a környezettudatos gondolkodás mellett.


A Budapest Klíma Alap a nemzetközi tőkepiac olyan különleges területeit ajánlja a befektetőknek, mely a globális klímaváltozáshoz, illetve az abból eredő kedvezőtlen hatások késleltetéséhez kapcsolódnak, így a megújuló energiát előállító vállalkozásokhoz, a kiemelten környezettudatos (környezettechnikával foglalkozó) vállalkozásokhoz és a mezőgazdasági nyersanyagokat előállító vállalatokhoz.

Hozamplafon nélkül

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A Budapest Klíma Alap különleges befektetési kosara és merőben új, hozamfokozó befektetési politikája miatt nem mindennapi befektetési lehetőség a hazai piacon, ugyanis a kockázatkerülő befektetéseknél szokásos kamatokhoz képest lényegesen kedvezőbb hozamlehetőséget kínál. Az alap hozamát a három területet reprezentáló befektetési kosár teljesítménye határozza meg. Ráadásul az alap elérhető hozamának nincs felső korlátja annak érdekében, hogy a befektetők a lehető legnagyobb mértékben részesedjenek a mögöttes eszközök árfolyamváltozásából.

A Budapest Klíma Alap kedvező teljesítményét az újszerű befektetési politika is fokozza, mely a futamidő folyamán a befektetési kosár teljesítményének meghatározásakor figyelembe veszi az egyes területek egymáshoz viszonyított teljesítményét. A kosárban szereplő egyes területek súlyát az Alapkezelő negyedévente optimalizálja (a legnagyobb súlyt a legjobban teljesítő terület, míg a legkisebb súlyt a leggyengébben teljesítő terület kapja), és rögzíti. A futamidő végén a 12 negyedévente optimalizált érték számtani átlaga határozza meg az Alap lejáratkori hozamát. Az Alap tehát a három klímaváltozáshoz kapcsolódó befektetési terület teljesítményének "optimális útját" ("best path" módszer) veszi figyelembe a végső hozamszámításkor.

A Budapest Klíma Alap a kockázatkerülő befektetőknek is ideális, hiszen tőkevédett, a futamidő végén garantálja a tőke visszafizetését, és befektetőinek a devizaárfolyamok ingadozásának kockázatával sem kell számolniuk.

A Budapest Klíma Alap 2007. november 12-től 2008. január 4-ig jegyezhető, futamideje 3 év. A jegyzési időszak alatt a befektetők az alap befektetési jegyeihez azok névértéknél olcsóbban, napi diszkont árfolyamon juthatnak hozzá, így befektetésük értéke már a jegyzési időszak alatt is növekszik. Azoknak sem kell lemondaniuk az előnyös lehetőségről, akik lemaradnak a jegyzési időszakról, hiszen az alap indulását követően a kondíciós listában meghatározott feltételekkel bárki, bármikor csatlakozhat az alap befektetőinek táborához, és szükség esetén befektetési jegyeit vissza is válthatja.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06