Milliárdokat költenek sportra: mi áll a háttérben?

Pénzcentrum
2007. október 16. 09:30

A sport szponzoráció nyújtotta lehetőséget szinte minden pénzügyi szektorban működő hazai vállalat kihasználja márkaismertségének növelésére, illetve társadalmi felelősségvállalásának hangsúlyozására. A szponzorált csapat, csapatok kiválasztásában azok nézettsége és eredményessége játszik szerepet - írja a Világgazdaság.

A biztosítási és banki szektorban is tevékeny ING tavaly 2006 októberében jelentette be, hogy hosszú távú, 3 éves megállapodást között a Forma-1-es Renault csapattal. Az ING saját bevallása szerint az általa nagyra értékelt professzionizmusa és szakmaisága miatt választotta a Renault, bár kétségtelen, hogy a döntésben szerepet játszott, hogy a csapatnak az elmúlt két esztendőben sikerült elhoznia a világbajnoki címet.

Az ING a 17 futam közül 14 esetében a pályákon is megjelenik, az idénynyitó ausztrál és a belga futamon pedig névadó szponzorként is szerepet vállal. A pénzügyi óriás a 850 millió néző elérésével szeretné kommunikálni ügyfelei és potenciális ügyfelei számára az általa kínált szolgáltatások sokrétűségét. A cég a 17 futamot rendező országból 15-ben jelen van.

Az ING a Forma-1 mellett a vízilabda sportágat választotta, a Magyar Vízilabdaszövetség fő támogatója. A magyar piacon működő pénzintézetek is hazai csapatokat és sportrendezvényeket választottak: így a Budapest Bank a magyar kézilabda válogatottat, az Erste vitorláscsapatokat, az MKB pedig a kajak-kenu sportág résztvevőit támogatja. Az OTP Bank több sportágban is felkarolt csapatokat, de szinte állandó szponzora a hazánkban rendezett sporteseményeknek is.

A sportoló, a csapat vagy a rendezvény kiválasztásánál egyértelműen fontos szerepet játszik az adott sportág, mellyel könnyen célozhatnak meg a pénzügyi szektor résztvevői különböző célcsoportokat. Az amerikai Forbes szerint a szponzorok általában az egész világon népszerű, a tehetősebb rétegeket megcélzó sportágakat választanak.

Ennek fényében már korántsem meglepő, hogy a Forbes rangsorában az első helyen Tiger Woods áll. A világelső golfozó a tavalyi évben csupán szponzorációból 87 millió dollárra tett szert. Az amerikai magazin a sportolókat a szponzoroktól származó jövedelmük alapján rangsorolta, úgy, hogy azt vették figyelembe, hogy az adott sportember a sportágban legjobban kereső 10 társa átlagánál mennyivel kap többet.


A csapatok márkaértékének megállapításánál a bevételeket vették figyelembe, de csupán azokat, melyeken a csapatnak nem kell osztoznia versenytársaival. Az első az angol Manchester United lett. A sportesemények között pedig az amerikai futball kupa döntője, a Super Bowl hozza a legmagasabb napi bevételt.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 1. 16:39
Nagy összegű bírságot vagy akár a platform korlátozását is kilátásba helyezte az Európai Unió illeté...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 1. 15:02
Kis vásárlás és sok osztalék gyűjtögetés volt a novemberi teljesítményem.VáltozásokKétszer vásárolta...
Számvető  |  2022. december 1. 12:24
A pénzügyi szakértők által aktívan kezelt befektetési alapok semmivel sem teljesítenek jobban, mint...
Bankmonitor  |  2022. december 1. 08:53
Kevesen tudják, hogyan számolják ki az állami nyugdíjat. Nekik szeretnénk segíteni az alábbi videóva...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?