16 °C Budapest

Milliárdokat költenek sportra: mi áll a háttérben?

Pénzcentrum
2007. október 16. 09:30

A sport szponzoráció nyújtotta lehetőséget szinte minden pénzügyi szektorban működő hazai vállalat kihasználja márkaismertségének növelésére, illetve társadalmi felelősségvállalásának hangsúlyozására. A szponzorált csapat, csapatok kiválasztásában azok nézettsége és eredményessége játszik szerepet - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A biztosítási és banki szektorban is tevékeny ING tavaly 2006 októberében jelentette be, hogy hosszú távú, 3 éves megállapodást között a Forma-1-es Renault csapattal. Az ING saját bevallása szerint az általa nagyra értékelt professzionizmusa és szakmaisága miatt választotta a Renault, bár kétségtelen, hogy a döntésben szerepet játszott, hogy a csapatnak az elmúlt két esztendőben sikerült elhoznia a világbajnoki címet.

Az ING a 17 futam közül 14 esetében a pályákon is megjelenik, az idénynyitó ausztrál és a belga futamon pedig névadó szponzorként is szerepet vállal. A pénzügyi óriás a 850 millió néző elérésével szeretné kommunikálni ügyfelei és potenciális ügyfelei számára az általa kínált szolgáltatások sokrétűségét. A cég a 17 futamot rendező országból 15-ben jelen van.

Az ING a Forma-1 mellett a vízilabda sportágat választotta, a Magyar Vízilabdaszövetség fő támogatója. A magyar piacon működő pénzintézetek is hazai csapatokat és sportrendezvényeket választottak: így a Budapest Bank a magyar kézilabda válogatottat, az Erste vitorláscsapatokat, az MKB pedig a kajak-kenu sportág résztvevőit támogatja. Az OTP Bank több sportágban is felkarolt csapatokat, de szinte állandó szponzora a hazánkban rendezett sporteseményeknek is.

A sportoló, a csapat vagy a rendezvény kiválasztásánál egyértelműen fontos szerepet játszik az adott sportág, mellyel könnyen célozhatnak meg a pénzügyi szektor résztvevői különböző célcsoportokat. Az amerikai Forbes szerint a szponzorok általában az egész világon népszerű, a tehetősebb rétegeket megcélzó sportágakat választanak.

Ennek fényében már korántsem meglepő, hogy a Forbes rangsorában az első helyen Tiger Woods áll. A világelső golfozó a tavalyi évben csupán szponzorációból 87 millió dollárra tett szert. Az amerikai magazin a sportolókat a szponzoroktól származó jövedelmük alapján rangsorolta, úgy, hogy azt vették figyelembe, hogy az adott sportember a sportágban legjobban kereső 10 társa átlagánál mennyivel kap többet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A csapatok márkaértékének megállapításánál a bevételeket vették figyelembe, de csupán azokat, melyeken a csapatnak nem kell osztoznia versenytársaival. Az első az angol Manchester United lett. A sportesemények között pedig az amerikai futball kupa döntője, a Super Bowl hozza a legmagasabb napi bevételt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?