8 °C Budapest

IMF: sokkokra érzékeny térség Kelet-Európa

Pénzcentrum
2006. szeptember 13. 13:50

A Nemzetközi Valutalap legújabb Globális Pénzügyi Stabilitási jelentésében a fejlődő európai régiót külső sokkokra érzékeny térségnek tartja. Az egyensúlytalanságoknak köszönhetően az intézet szerint a régióba áramló tőke szintje fenntarthatatlan, és korrekciók képzelhetőek el a közeljövőben. Bár kedvező a világgazdasági környezet, egyes kockázati tényezők felerősödése esetén komoly visszaesés is

elképzelhető a térségben az intézet szerint. Magyarországgal kapcsolatosan többek között hitelességi problémákat említ az elemzés.

Fekete folt Kelet-Közép-Európa

Egy nappal a félévente publikált Világgazdasági Kilátások kiadvány előtt megjelent Stabilitási Jelentés szerint az elkövetkező időszakban továbbra is kedvező marad a világgazdasági környezet. A vállalati profitok egészséges ütemben növekednek majd. A fejlődő piacok pénzügyi helyzete amennyiben felelős gazdaságpolitikával társul, minden bizonnyal rendeződhet. A jelentés ugyanakkor felhívja a figyelmet az olyan típusú kockázatokra, amelyek lefelé módosíthatják a jelenlegi dinamikus növekedést. Ilyenek például a globális inflációs nyomás - aminek köszönhetően érdemben emelkedhetnek az alapkamatok-, az olajár változása és az amerikai gazdaság vártnál erősebb lassulása.

A fejlődő piacok esetében összességében kedvezőek a kilátások, ugyanakkor a szakemberek jelentős kockázatokat látnak a kelet-közép-európai és nyugat-ázsiai térségben. A stabilitási jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy a régió sok országában magas a folyó fizetési mérleg hiánya, ami mellé egyes országokban (mint pl. hazánkban) tetemes költségvetési deficit társul.

Aggódva vizsgálták az elemzők a fejlődő európai piacok elmúlt időszaki intenzív lakossági eladósodását is. A kelet-közép-európai térségben a külső finanszírozásban eltolódás tapasztalható a nem adóssággeneráló FDI-tól a magánszektor hitelfelvételei felé. A múltban két hasonló esetre volt eddig példa a fejlődő piacok esetében - olvasható a jelentésben-, a 70-es évek végén, 80-as évek elején, és a 90-es évek közepén. Az előbbi után következett a 82-es latin-amerikai válság, míg az utóbbit a 97-es ázsiai krízis követte. Minkét esetben a lakosság nettó eladósodásának alakulása fordulatot vett, és hosszabb ideig csökkenő értékeket mutatott, aminek negatív hatása volt a gazdaság teljesítményére is.

Az első forgatókönyv

Mindezek alapján két lehetséges forgatókönyvet vázolnak fel a szakemberek. A múltbeli eseményekből alapján úgy látszik, a térségbe áramló külföldi tőke szintje nem tartható fent. Amennyiben nem történik változás a gazdaságpolitikákban, szignifikáns lassulás tapasztalható majd, főként abban az esetben, amennyiben valamelyik fentebb vázolt külgazdasági kockázat fellépne. Elsősorban a világgazdaság átlagos kamatszintjének vártnál magasabb értéke okozhatna problémát, ugyanis ilyen esetekben a befektetők kockázatéhsége csillapodik. A Financial Times szakírói ezt a helyzetet jellemezték úgy, hogy a térség most leginkább egy puskaporos hordóhoz hasonlítható.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mi mentheti mégis meg a régiót?

A másik lehetséges szcenárió szerint azonban minimális mérséklődés valószínű csak. Az IMF elemzői ugyanis felhívják a figyelmet, hogy sok területen nem azonos a háttér a mostani helyzet és az eddigi krízisek esetében. Azokban a fejlődő piaci országokban ugyanis, ahol a magánszektor eladósodását nem ellensúlyozza a költségvetés erős pozíciója (ilyen lenne például Oroszország, vagy Kína), ott a bankszektor jó felügyelettel rendelkezik, ami mérsékelheti a kockázatokat. A másik faktor ami segíthet elkerülni a krízist, hogy a térségben jellemzően jelentős a külföldi tulajdon a pénzügyi szektorban, ezek pedig meglehetősen tőkeerős vállalatok. E két tényezőnek köszönhetően elmondható, hogy egy esetleges visszaesés során viszonylag erősebb pénzügyi háttérre számíthatunk a régióban, mint az a két eddigi hasonló esetben jellemző volt. Több ország esetében a várható csatlakozás az euró-zónához, illetve más esetben az Európai Unióhoz szintén mérsékli a kockázatokat.

Magyarország: kérdéses hitelesség

Hazánkkal kapcsolatban a nemzetközi intézet elemzői úgy vélik, a nemrég meghirdetett költségvetési kiigazító csomag hitelessége a múltbeli elcsúszások miatt megkérdőjeleződött. A jelentés felhívja a figyelmet, hogy hazánkban (Törökországhoz és Dél-Afrikához hasonlóan) a kedvező környezet ellenére is a belső kereslet húzza a gazdaságot. A gyenge makrogazdasági mutatók alapján az IMF úgy véli, emelkedett Magyarország külső kockázati tényezőknek való kitettsége.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm