MT: lassabb dezinfláció, romló növekedési kilátások

Pénzcentrum
2007. augusztus 27. 14:41

A Monetáris Tanács a 2007. augusztus 27-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 7.75%-os szintjét. A Monetáris Tanács továbbra is úgy ítéli meg, hogy 2009-re a 3 százalékos inflációs cél elérhető. A fogyasztói árak növekedési üteme - alapvetően a monetáris politika hatókörén kívül eső, jórészt átmeneti tényezők hatására - 2008-ban a korábban vártnál lassabban fog mérséklődni. Az inflációs jelentés előrejelzése alapján 2009-ben a 3 százalékos cél alatti infláció várható, amit döntően szintén átmeneti hatások okoznak. A hazai konjunkturális kilátások, ha időlegesen is, de határozottan romlottak, és a kibocsátás szintje az előrejelzési időtávon elmaradhat a hosszú távú trendtől.

A Tanács megítélése szerint a mezőgazdaságot ért kínálati sokk növekedési hatása átmeneti lesz. A konjunkturális indikátorok ugyanakkor azt jelzik, hogy a GDP második negyedévben megfigyelt lassulásában a kereslet vártnál nagyobb visszaesése is szerepet játszhatott.

Bár a nagyobb keresletvisszaesés hosszabb távon mérsékli az inflációt, rövid távon a gazdaságot ért kínálati sokkok kedvezőtlenül befolyásolják a fogyasztói árak alakulását. 2008-ban a mezőgazdasági árak és az olajár emelkedése egyaránt az infláció emelkedésének irányába hat, 2009-ben azonban az élelmiszerárak várt korrekciója jelentős mértékben járul hozzá a célnál alacsonyabb inflációhoz. A Monetáris Tanács - eddigi gyakorlatának megfelelően - nem kíván reagálni az átmenetinek tekinthető kínálati megrázkódtatások okozta időleges áringadozásokra.

Az elmúlt év során bekövetkezett költség- és kínálati sokkok inflációs hatásának gyors lecsengése csak a bérnövekedés gyors alkalmazkodása esetén valósulhat meg. Számos jel mutat arra, hogy 2007 első félévében megkezdődött a bérnövekedési ütem mérséklődése. A Monetáris Tanács továbbra is kiemelt figyelmet fordít a közvetett, a várakozások és a béralakulás által kifejtett inflációs hatásokra. A Tanács megítélése szerint az infláció szempontjából továbbra is lefelé irányuló kockázatot jelent a gazdasági növekedés vártnál nagyobb mértékű lassulása, a keresletvisszaesés erőteljesebb dezinflációs hatása.

Az amerikai másodlagos jelzálogpiacról kiinduló pénzpiaci turbulenciák számottevően megnövelték a nemzetközi befektetői környezet bizonytalanságát, ami a forinteszközöktől elvárt kockázati prémium emelkedéséhez vezetett. A Monetáris Tanács megítélése szerint azonban a hazai gazdaság külső és belső egyensúlyhiánya határozottan mérséklődik, és az irányzat folytatódására számít, ami jelenősen csökkentheti az ország külső sebezhetőségét.

A Monetáris Tanács - az inflációs és az általános gazdasági kilátásokkal összhangban - továbbra is lehetőséget lát az irányadó kamat csökkentésére, a nemzetközi befektetői környezet jelenlegi nagyfokú bizonytalansága azonban fokozott óvatosságot indokol a monetáris politikai döntésekben.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19