10 °C Budapest

A világ retteg, ők mégsem félnek

Pénzcentrum
2007. augusztus 24. 16:00

A legnagyobb fejlesztési intézmények hitelezési történetét kutatva könnyen arra a következtetésre juthatnánk, hogy a latin-amerikai régió azon területek közé tartozik, melyeket a legkisebb válság is maga alá gyűr, ahol minden felvett hitel esetében fokozottan jelen van a nemfizetés kockázata. Meglepő tehát, hogy az 98-as, 99-es és 2002 válságot megélő brazilok most némi empátiával, de semmiképpen sem félelemmel figyelik az amerikai jelzálogpiac helyzetét.

Kétség nem fér hozzá, hogy a brazil tőzsdeindex, az Ibovespa 17 százalékos esése, mely július 23. és augusztus 16. között jellemezte a dél-amerikai állam részvénypiacát, az amerikai események következménye. Persze az is igaz, hogy ugyanezen események hatására a brazil real dollárral szembeni gyengülése átlépte a lélektani határt

A befektetők és az elemzők azonban mindent egybevetve úgy vélik, hogy indokolt a brazil miniszterelnök derűlátása, miszerint az országnak nem kell krízistől tartania, és az amerikai válság legfőképpen az Egyesült Államok és az ott élő kockázatos ügyfelek problémája.

A brazil gazdaság nemzetközi piacoktól való erőteljes függése valóban oldódni látszik, az Ibovespa a nagymértékű esés után is dolláralapon 20 százalékkal magasabb mint az előző év azonos időszakában. A nagymértékű tőkekivonásban persze nagy szerepet játszottak a külföldi befektetők, különösen a hedge fundok, melyek a monetáris enyhítés reményében fektettek nagyobb összegeket a brazil állampapírokba. A negatív hangulat sokakat elijesztett az országból, a befektetők egy része azonban továbbra is kitart Brazília mellett.

Az általános negatív hangulat a külföldi államadósságra is rányomta a bélyegét. Az állampapírok hozamai jelentősen emelkedtek, a tömeges tőkekivonás elkerülésének érdekében, bár még mindig csak 2,17 százalékkal magasabbak az amerikai papírok esetében jellemző mértéknél - világít rá az Economist.

Az, hogy a piacok nem zuhantak a fent leírtál nagyobb mértékben, mindenképpen Brazília újra éledő gazdasági stabilitását bizonyítja. A költségvetés az adósságszolgálat nélkül többletet produkál, mellyel a brazilok felülteljesítették az első félévre vonatkozó célkitűzést. Ez részben a nyersanyag árak emelkedésének és ezáltal a szufficies külkereskedelmi mérlegnek köszönhető, mely 160 milliárd dollárosra duzzasztotta a dél-amerikai állam devizatartalékát. Ezzel Brazília nettó dollárhitelezővé vált.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ennek fényében már nehéz hinni azoknak, akik továbbra is a real jelentős esésének veszélyére hívják fel a figyelmet, az enyhe gyengülés pedig még jót is tehet az export fokozásának, az árfolyam a hazai vállalkozók szerint ugyanis eddig nem igazán kedvezett a kivitelnek.

A Dresner Kleinwort fejlesztési bank szakembere szerint a jelenlegi helyzet akár Brazília hasznát is szolgálhatja, mert megsürgetheti a nemzetközi hitelminősítőknél a besorolásának javulását. Ezt erősíti az a hír is, miszerint utolsóként a Moody's is felminősítette Brazíliát, mely így csak egyetlen kategóriával marad alatta a befektetésre ajánlott szintnek.

A régió országai közül Chile és Peru "profitálhat" még a globális piacokat megmozgató válságból, Argentína, Ecuador és Venezuela azonban fokozott veszéllyel kell hogy szembenézzen.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Holdblog  |  2024. április 21. 06:59
Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink...
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 21. vasárnap
Konrád
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 21. 16:08
Pénzcentrum  |  2024. április 21. 15:33
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem