4 °C Budapest

A világ retteg, ők mégsem félnek

Pénzcentrum
2007. augusztus 24. 16:00

A legnagyobb fejlesztési intézmények hitelezési történetét kutatva könnyen arra a következtetésre juthatnánk, hogy a latin-amerikai régió azon területek közé tartozik, melyeket a legkisebb válság is maga alá gyűr, ahol minden felvett hitel esetében fokozottan jelen van a nemfizetés kockázata. Meglepő tehát, hogy az 98-as, 99-es és 2002 válságot megélő brazilok most némi empátiával, de semmiképpen sem félelemmel figyelik az amerikai jelzálogpiac helyzetét.

Kétség nem fér hozzá, hogy a brazil tőzsdeindex, az Ibovespa 17 százalékos esése, mely július 23. és augusztus 16. között jellemezte a dél-amerikai állam részvénypiacát, az amerikai események következménye. Persze az is igaz, hogy ugyanezen események hatására a brazil real dollárral szembeni gyengülése átlépte a lélektani határt

A befektetők és az elemzők azonban mindent egybevetve úgy vélik, hogy indokolt a brazil miniszterelnök derűlátása, miszerint az országnak nem kell krízistől tartania, és az amerikai válság legfőképpen az Egyesült Államok és az ott élő kockázatos ügyfelek problémája.

A brazil gazdaság nemzetközi piacoktól való erőteljes függése valóban oldódni látszik, az Ibovespa a nagymértékű esés után is dolláralapon 20 százalékkal magasabb mint az előző év azonos időszakában. A nagymértékű tőkekivonásban persze nagy szerepet játszottak a külföldi befektetők, különösen a hedge fundok, melyek a monetáris enyhítés reményében fektettek nagyobb összegeket a brazil állampapírokba. A negatív hangulat sokakat elijesztett az országból, a befektetők egy része azonban továbbra is kitart Brazília mellett.

Az általános negatív hangulat a külföldi államadósságra is rányomta a bélyegét. Az állampapírok hozamai jelentősen emelkedtek, a tömeges tőkekivonás elkerülésének érdekében, bár még mindig csak 2,17 százalékkal magasabbak az amerikai papírok esetében jellemző mértéknél - világít rá az Economist.

Az, hogy a piacok nem zuhantak a fent leírtál nagyobb mértékben, mindenképpen Brazília újra éledő gazdasági stabilitását bizonyítja. A költségvetés az adósságszolgálat nélkül többletet produkál, mellyel a brazilok felülteljesítették az első félévre vonatkozó célkitűzést. Ez részben a nyersanyag árak emelkedésének és ezáltal a szufficies külkereskedelmi mérlegnek köszönhető, mely 160 milliárd dollárosra duzzasztotta a dél-amerikai állam devizatartalékát. Ezzel Brazília nettó dollárhitelezővé vált.

Ennek fényében már nehéz hinni azoknak, akik továbbra is a real jelentős esésének veszélyére hívják fel a figyelmet, az enyhe gyengülés pedig még jót is tehet az export fokozásának, az árfolyam a hazai vállalkozók szerint ugyanis eddig nem igazán kedvezett a kivitelnek.

A Dresner Kleinwort fejlesztési bank szakembere szerint a jelenlegi helyzet akár Brazília hasznát is szolgálhatja, mert megsürgetheti a nemzetközi hitelminősítőknél a besorolásának javulását. Ezt erősíti az a hír is, miszerint utolsóként a Moody's is felminősítette Brazíliát, mely így csak egyetlen kategóriával marad alatta a befektetésre ajánlott szintnek.

A régió országai közül Chile és Peru "profitálhat" még a globális piacokat megmozgató válságból, Argentína, Ecuador és Venezuela azonban fokozott veszéllyel kell hogy szembenézzen.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 10. 06:27
Ilyen jó éve az értékalapú részvényeknek a növekedési részvényekhez képest utoljára 2000-ben volt, a...
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?