3 °C Budapest

A világ retteg, ők mégsem félnek

Pénzcentrum
2007. augusztus 24. 16:00

A legnagyobb fejlesztési intézmények hitelezési történetét kutatva könnyen arra a következtetésre juthatnánk, hogy a latin-amerikai régió azon területek közé tartozik, melyeket a legkisebb válság is maga alá gyűr, ahol minden felvett hitel esetében fokozottan jelen van a nemfizetés kockázata. Meglepő tehát, hogy az 98-as, 99-es és 2002 válságot megélő brazilok most némi empátiával, de semmiképpen sem félelemmel figyelik az amerikai jelzálogpiac helyzetét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Kétség nem fér hozzá, hogy a brazil tőzsdeindex, az Ibovespa 17 százalékos esése, mely július 23. és augusztus 16. között jellemezte a dél-amerikai állam részvénypiacát, az amerikai események következménye. Persze az is igaz, hogy ugyanezen események hatására a brazil real dollárral szembeni gyengülése átlépte a lélektani határt

A befektetők és az elemzők azonban mindent egybevetve úgy vélik, hogy indokolt a brazil miniszterelnök derűlátása, miszerint az országnak nem kell krízistől tartania, és az amerikai válság legfőképpen az Egyesült Államok és az ott élő kockázatos ügyfelek problémája.

A brazil gazdaság nemzetközi piacoktól való erőteljes függése valóban oldódni látszik, az Ibovespa a nagymértékű esés után is dolláralapon 20 százalékkal magasabb mint az előző év azonos időszakában. A nagymértékű tőkekivonásban persze nagy szerepet játszottak a külföldi befektetők, különösen a hedge fundok, melyek a monetáris enyhítés reményében fektettek nagyobb összegeket a brazil állampapírokba. A negatív hangulat sokakat elijesztett az országból, a befektetők egy része azonban továbbra is kitart Brazília mellett.

Az általános negatív hangulat a külföldi államadósságra is rányomta a bélyegét. Az állampapírok hozamai jelentősen emelkedtek, a tömeges tőkekivonás elkerülésének érdekében, bár még mindig csak 2,17 százalékkal magasabbak az amerikai papírok esetében jellemző mértéknél - világít rá az Economist.

Az, hogy a piacok nem zuhantak a fent leírtál nagyobb mértékben, mindenképpen Brazília újra éledő gazdasági stabilitását bizonyítja. A költségvetés az adósságszolgálat nélkül többletet produkál, mellyel a brazilok felülteljesítették az első félévre vonatkozó célkitűzést. Ez részben a nyersanyag árak emelkedésének és ezáltal a szufficies külkereskedelmi mérlegnek köszönhető, mely 160 milliárd dollárosra duzzasztotta a dél-amerikai állam devizatartalékát. Ezzel Brazília nettó dollárhitelezővé vált.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Ennek fényében már nehéz hinni azoknak, akik továbbra is a real jelentős esésének veszélyére hívják fel a figyelmet, az enyhe gyengülés pedig még jót is tehet az export fokozásának, az árfolyam a hazai vállalkozók szerint ugyanis eddig nem igazán kedvezett a kivitelnek.

A Dresner Kleinwort fejlesztési bank szakembere szerint a jelenlegi helyzet akár Brazília hasznát is szolgálhatja, mert megsürgetheti a nemzetközi hitelminősítőknél a besorolásának javulását. Ezt erősíti az a hír is, miszerint utolsóként a Moody's is felminősítette Brazíliát, mely így csak egyetlen kategóriával marad alatta a befektetésre ajánlott szintnek.

A régió országai közül Chile és Peru "profitálhat" még a globális piacokat megmozgató válságból, Argentína, Ecuador és Venezuela azonban fokozott veszéllyel kell hogy szembenézzen.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?