A világ retteg, ők mégsem félnek

Pénzcentrum
2007. augusztus 24. 16:00

A legnagyobb fejlesztési intézmények hitelezési történetét kutatva könnyen arra a következtetésre juthatnánk, hogy a latin-amerikai régió azon területek közé tartozik, melyeket a legkisebb válság is maga alá gyűr, ahol minden felvett hitel esetében fokozottan jelen van a nemfizetés kockázata. Meglepő tehát, hogy az 98-as, 99-es és 2002 válságot megélő brazilok most némi empátiával, de semmiképpen sem félelemmel figyelik az amerikai jelzálogpiac helyzetét.

Kétség nem fér hozzá, hogy a brazil tőzsdeindex, az Ibovespa 17 százalékos esése, mely július 23. és augusztus 16. között jellemezte a dél-amerikai állam részvénypiacát, az amerikai események következménye. Persze az is igaz, hogy ugyanezen események hatására a brazil real dollárral szembeni gyengülése átlépte a lélektani határt

A befektetők és az elemzők azonban mindent egybevetve úgy vélik, hogy indokolt a brazil miniszterelnök derűlátása, miszerint az országnak nem kell krízistől tartania, és az amerikai válság legfőképpen az Egyesült Államok és az ott élő kockázatos ügyfelek problémája.

A brazil gazdaság nemzetközi piacoktól való erőteljes függése valóban oldódni látszik, az Ibovespa a nagymértékű esés után is dolláralapon 20 százalékkal magasabb mint az előző év azonos időszakában. A nagymértékű tőkekivonásban persze nagy szerepet játszottak a külföldi befektetők, különösen a hedge fundok, melyek a monetáris enyhítés reményében fektettek nagyobb összegeket a brazil állampapírokba. A negatív hangulat sokakat elijesztett az országból, a befektetők egy része azonban továbbra is kitart Brazília mellett.

Az általános negatív hangulat a külföldi államadósságra is rányomta a bélyegét. Az állampapírok hozamai jelentősen emelkedtek, a tömeges tőkekivonás elkerülésének érdekében, bár még mindig csak 2,17 százalékkal magasabbak az amerikai papírok esetében jellemző mértéknél - világít rá az Economist.

Az, hogy a piacok nem zuhantak a fent leírtál nagyobb mértékben, mindenképpen Brazília újra éledő gazdasági stabilitását bizonyítja. A költségvetés az adósságszolgálat nélkül többletet produkál, mellyel a brazilok felülteljesítették az első félévre vonatkozó célkitűzést. Ez részben a nyersanyag árak emelkedésének és ezáltal a szufficies külkereskedelmi mérlegnek köszönhető, mely 160 milliárd dollárosra duzzasztotta a dél-amerikai állam devizatartalékát. Ezzel Brazília nettó dollárhitelezővé vált.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ennek fényében már nehéz hinni azoknak, akik továbbra is a real jelentős esésének veszélyére hívják fel a figyelmet, az enyhe gyengülés pedig még jót is tehet az export fokozásának, az árfolyam a hazai vállalkozók szerint ugyanis eddig nem igazán kedvezett a kivitelnek.

A Dresner Kleinwort fejlesztési bank szakembere szerint a jelenlegi helyzet akár Brazília hasznát is szolgálhatja, mert megsürgetheti a nemzetközi hitelminősítőknél a besorolásának javulását. Ezt erősíti az a hír is, miszerint utolsóként a Moody's is felminősítette Brazíliát, mely így csak egyetlen kategóriával marad alatta a befektetésre ajánlott szintnek.

A régió országai közül Chile és Peru "profitálhat" még a globális piacokat megmozgató válságból, Argentína, Ecuador és Venezuela azonban fokozott veszéllyel kell hogy szembenézzen.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem