7 °C Budapest

Óriási infláció - nem ér semmit a pénzük!

Pénzcentrum
2007. augusztus 2. 14:00

Vágtázó hiperinfláció keseríti meg az afrikaiak életét, pontos számadat a pénzromlás üteméről már nem is állapítható meg, nem meglepő módon a hivatalos adatok és a külföldi független szakértők becslései meglehetősen nagy mértékben eltérnek egymástól. A hiperinfláció káros hatásait nem is olyan régen, még mi is érezhettük bőrünkön.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A tegnapi napon bocsátotta ki a zimbabwei központi bank az új papírpénzt, a kétszázezres zimbabwei dollárost, amely kétszerese az eddigi legmagasabb névértékű pénznek. A jegybank közleménye szerint a fizetési forgalom megkönnyítése érdekében kényszerültek az új címlet bevezetésére.

Ez azonban még nem fogja megoldani a zimbabweiek óriási inflációs gondját, az 1945-46-os hiperinfláció idején Magyarországon először a sima- majd a helyzet megoldására kitalált adópengő címleteinek folyamatos emelésére kényszerült a jegybank, a sor az egymilliárd bilpengőnél (tíz a huszonyegyediken) állt meg, amely a világon kiadott legmagasabb címletű bankjegy címét birtokolja.

A hivatalos átváltási árfolyam szerint egyébként 1 zimbabwei kétszázezres 13 amerikai dollárt ér, a valós értéket jobban mutatja a feketepiaci árfolyam, amely 1 amerikai dollár. Az elszabadult inflációra jellemző tünetek, ahogyan az nálunk is zajlott, a dél-afrikai országban is jelentkeznek már, a pénz oly mértékben elértéktelenedett, hogy egész maroknyi papírpénzért lehet csupán a mindennapokhoz szükséges termékeket megvásárolni.

A közgazdasági értelemben vett tartalom szerint akkor beszélhetünk hiperinflációról, amennyiben a pénz rendre elveszíti funkcióit (felhalmozási, értékképzési, forgalmi, fizetési), kivonul a forgalomból és helyette más pénzhelyettesítők használatához folyamodnak a fizetések során. Ez valósult meg nálunk is 1945-ben, mikor már talicskával lehetett volna hazahordani a hetente kiadott fizetést, ha ugyan lett volna értelme. Az emberek azonban inkább azonnal elköltötték pénzüket, ugyanis a csere, vagyis bartergazdaság révén jobban tudtak boldogulni.

Zimbabwében a legtöbb üzlet, sőt a kormányzati intézmények is csupán vonakodva, vagy egyáltalán nem fogadnak el még csekket sem, mivel attól tartanak, hogy a valuta értéke még tovább csökken, mire az átváltási tranzakció lezajlik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Tavaly augusztusban a jegybank lenyisszantott néhány nullát a valuta végéről, ez azonban az árszintre és az inflációra semmilyen hatással nem bírt, hiszen csupán a mérce változik meg az ok nem. Ez csak annyit jelent, mintha centiméter helyett méterben mérnénk le szobánk hosszát.

Hivatalos adatok szerint az infláció 4500 százalékos, független finanszírozók szerint az érték 9000 százalék körül lehet, egyes információk szerint ez a tegnapi éjszaka során már át is léphette a 100000 százalékot is. Statisztikailag általában a havi 50 százaléknál magasabb inflációt tekintik hiperinflációnak.

A hiperinflációból van kiút, a hitelplafonnal egyidejűleg alkalmazott nullifikáció. 1946-ban ezt az választottuk, vagyis a régi elértéktelenedett pénztől megtisztított gazdaságba lehetett csak bevezetni a forintot (az adópengő bevezetése nullifikáció és hitelplafon alkalmazása nélkül nem segített).

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06