14 °C Budapest

Óriási infláció - nem ér semmit a pénzük!

Pénzcentrum
2007. augusztus 2. 14:00

Vágtázó hiperinfláció keseríti meg az afrikaiak életét, pontos számadat a pénzromlás üteméről már nem is állapítható meg, nem meglepő módon a hivatalos adatok és a külföldi független szakértők becslései meglehetősen nagy mértékben eltérnek egymástól. A hiperinfláció káros hatásait nem is olyan régen, még mi is érezhettük bőrünkön.

A tegnapi napon bocsátotta ki a zimbabwei központi bank az új papírpénzt, a kétszázezres zimbabwei dollárost, amely kétszerese az eddigi legmagasabb névértékű pénznek. A jegybank közleménye szerint a fizetési forgalom megkönnyítése érdekében kényszerültek az új címlet bevezetésére.

Ez azonban még nem fogja megoldani a zimbabweiek óriási inflációs gondját, az 1945-46-os hiperinfláció idején Magyarországon először a sima- majd a helyzet megoldására kitalált adópengő címleteinek folyamatos emelésére kényszerült a jegybank, a sor az egymilliárd bilpengőnél (tíz a huszonyegyediken) állt meg, amely a világon kiadott legmagasabb címletű bankjegy címét birtokolja.

A hivatalos átváltási árfolyam szerint egyébként 1 zimbabwei kétszázezres 13 amerikai dollárt ér, a valós értéket jobban mutatja a feketepiaci árfolyam, amely 1 amerikai dollár. Az elszabadult inflációra jellemző tünetek, ahogyan az nálunk is zajlott, a dél-afrikai országban is jelentkeznek már, a pénz oly mértékben elértéktelenedett, hogy egész maroknyi papírpénzért lehet csupán a mindennapokhoz szükséges termékeket megvásárolni.

A közgazdasági értelemben vett tartalom szerint akkor beszélhetünk hiperinflációról, amennyiben a pénz rendre elveszíti funkcióit (felhalmozási, értékképzési, forgalmi, fizetési), kivonul a forgalomból és helyette más pénzhelyettesítők használatához folyamodnak a fizetések során. Ez valósult meg nálunk is 1945-ben, mikor már talicskával lehetett volna hazahordani a hetente kiadott fizetést, ha ugyan lett volna értelme. Az emberek azonban inkább azonnal elköltötték pénzüket, ugyanis a csere, vagyis bartergazdaság révén jobban tudtak boldogulni.

Zimbabwében a legtöbb üzlet, sőt a kormányzati intézmények is csupán vonakodva, vagy egyáltalán nem fogadnak el még csekket sem, mivel attól tartanak, hogy a valuta értéke még tovább csökken, mire az átváltási tranzakció lezajlik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tavaly augusztusban a jegybank lenyisszantott néhány nullát a valuta végéről, ez azonban az árszintre és az inflációra semmilyen hatással nem bírt, hiszen csupán a mérce változik meg az ok nem. Ez csak annyit jelent, mintha centiméter helyett méterben mérnénk le szobánk hosszát.

Hivatalos adatok szerint az infláció 4500 százalékos, független finanszírozók szerint az érték 9000 százalék körül lehet, egyes információk szerint ez a tegnapi éjszaka során már át is léphette a 100000 százalékot is. Statisztikailag általában a havi 50 százaléknál magasabb inflációt tekintik hiperinflációnak.

A hiperinflációból van kiút, a hitelplafonnal egyidejűleg alkalmazott nullifikáció. 1946-ban ezt az választottuk, vagyis a régi elértéktelenedett pénztől megtisztított gazdaságba lehetett csak bevezetni a forintot (az adópengő bevezetése nullifikáció és hitelplafon alkalmazása nélkül nem segített).

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
MEDIA1  |  2024. április 18. 14:02
Átmenetileg Gergely Márton, a hetilap felelős szerkesztője veszi át a hvg.hu irányítását, miután Nag...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem