3 °C Budapest

Óriási infláció - nem ér semmit a pénzük!

Pénzcentrum
2007. augusztus 2. 14:00

Vágtázó hiperinfláció keseríti meg az afrikaiak életét, pontos számadat a pénzromlás üteméről már nem is állapítható meg, nem meglepő módon a hivatalos adatok és a külföldi független szakértők becslései meglehetősen nagy mértékben eltérnek egymástól. A hiperinfláció káros hatásait nem is olyan régen, még mi is érezhettük bőrünkön.

A tegnapi napon bocsátotta ki a zimbabwei központi bank az új papírpénzt, a kétszázezres zimbabwei dollárost, amely kétszerese az eddigi legmagasabb névértékű pénznek. A jegybank közleménye szerint a fizetési forgalom megkönnyítése érdekében kényszerültek az új címlet bevezetésére.

Ez azonban még nem fogja megoldani a zimbabweiek óriási inflációs gondját, az 1945-46-os hiperinfláció idején Magyarországon először a sima- majd a helyzet megoldására kitalált adópengő címleteinek folyamatos emelésére kényszerült a jegybank, a sor az egymilliárd bilpengőnél (tíz a huszonyegyediken) állt meg, amely a világon kiadott legmagasabb címletű bankjegy címét birtokolja.

A hivatalos átváltási árfolyam szerint egyébként 1 zimbabwei kétszázezres 13 amerikai dollárt ér, a valós értéket jobban mutatja a feketepiaci árfolyam, amely 1 amerikai dollár. Az elszabadult inflációra jellemző tünetek, ahogyan az nálunk is zajlott, a dél-afrikai országban is jelentkeznek már, a pénz oly mértékben elértéktelenedett, hogy egész maroknyi papírpénzért lehet csupán a mindennapokhoz szükséges termékeket megvásárolni.

A közgazdasági értelemben vett tartalom szerint akkor beszélhetünk hiperinflációról, amennyiben a pénz rendre elveszíti funkcióit (felhalmozási, értékképzési, forgalmi, fizetési), kivonul a forgalomból és helyette más pénzhelyettesítők használatához folyamodnak a fizetések során. Ez valósult meg nálunk is 1945-ben, mikor már talicskával lehetett volna hazahordani a hetente kiadott fizetést, ha ugyan lett volna értelme. Az emberek azonban inkább azonnal elköltötték pénzüket, ugyanis a csere, vagyis bartergazdaság révén jobban tudtak boldogulni.

Zimbabwében a legtöbb üzlet, sőt a kormányzati intézmények is csupán vonakodva, vagy egyáltalán nem fogadnak el még csekket sem, mivel attól tartanak, hogy a valuta értéke még tovább csökken, mire az átváltási tranzakció lezajlik.

Tavaly augusztusban a jegybank lenyisszantott néhány nullát a valuta végéről, ez azonban az árszintre és az inflációra semmilyen hatással nem bírt, hiszen csupán a mérce változik meg az ok nem. Ez csak annyit jelent, mintha centiméter helyett méterben mérnénk le szobánk hosszát.

Hivatalos adatok szerint az infláció 4500 százalékos, független finanszírozók szerint az érték 9000 százalék körül lehet, egyes információk szerint ez a tegnapi éjszaka során már át is léphette a 100000 százalékot is. Statisztikailag általában a havi 50 százaléknál magasabb inflációt tekintik hiperinflációnak.

A hiperinflációból van kiút, a hitelplafonnal egyidejűleg alkalmazott nullifikáció. 1946-ban ezt az választottuk, vagyis a régi elértéktelenedett pénztől megtisztított gazdaságba lehetett csak bevezetni a forintot (az adópengő bevezetése nullifikáció és hitelplafon alkalmazása nélkül nem segített).

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MEDIA1  |  2022. december 2. 20:51
Péntek este ténylegesen is lehullt a lepel, adásba került a DK online tévécsatornájának első adása....
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Bankmonitor  |  2022. december 2. 07:54
Egyre többen keresik az eurós megtakarításokat abban a reményben, hogy ilyen módon hatékonyabban meg...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?