22 °C Budapest

Helycserés támadás: kinek fizetjük a milliárdokat?

Pénzcentrum
2007. június 15. 05:40

A tavaly augusztusi életbiztosítási "boom" után, ami nagyrészt a kamatadó "jótékony" hatásának volt köszönhető, az idén sem áll meg a gépezet, sőt nem is lassul. A biztosítási szektor előreláthatólag ismét új csúcsokra fog törni ebben az évben. Nézzük tehát mi lehet a fejlődés mozgatórugója!

A szektornak alapvetően az ad energiát, hogy nálunk az egy főre jutó biztosítási kiadások még jelentősen elmaradnak a nyugat-európai adatoktól. Míg hazánkban az egy főre jutó költés 270 euró volt 2005-ben, addig ez Nyugat-Európában 2000 euró. A felzárkózás azonban elkezdődött és ennek köszönhető az, hogy a fejlettebb piacok éves díjbevételének 3-4 %-os reálnövekedését, a hazai növekedés jelentősen meghaladja.

A fejlődés irányát jól mutatja, hogy tavaly nálunk is megfordult az élet és nem-élet biztosítási ág közötti sorrend, és az életbiztosítások kerültek a mezőny élére. Arról, hogy ez a folyamat a tavaly megugró egyszeri díjas állománynak volt köszönhető, vagy egy tartós trend kezdete, megoszlanak a vélemények. Az kiderül az első negyedéves adatokból, hogy év/év alapon az életbiztosítási ág 22 százalékkal nőtt, míg a nem-életbiztosítási ág 5 százalékkal. Viszont a nem élet biztosítások első negyedéves, 122 milliárd forintos díjbevétele, meghaladja az élet ág 110 milliárdos díjbevételét. A növekedés dinamikáját kifejező százalékos növekedés még jól mutatja a tavaly augusztusi megugrást. Az első negyedéves díjbevételi adatok pedig a visszarendeződést.

A piac fejlődésének másik kifejező eszköze, a piaci koncentráció. Ez a verseny élénkülésének és új szereplők belépésének köszönhetően, fokozatosan és jelentősen csökkent az elmúlt években. Ennek köszönhetően az első öt legnagyobb díjbevételű társaság piaci részesedése az elmúlt 6 évben 83,6 százalékról 69,3 százalékra esett vissza.

A fejlődés volumenét jól mutatja, hogy a PSZÁF adatai alapján, az első negyedévben a biztosítók mintegy 226,8 milliárd forint díjbevételre tettek szert. Ez 12 százalékkal szárnyalta túl a tavalyi év első negyedéves adatait. A legtöbbet az Allianz Hungária (57 milliárd) szedte össze, a céget a Generali-Providencia (33,7) és az ING (31 milliárd) követi.

A biztosító társaságok piacszerzése, illetve megtartása, ezáltal a további növekedés biztosítása, alapvetően két pillérre támaszkodik.

Az egyik ilyen pillér a költségek csökkentése. Az idei év első negyedében a szektor költségei 54,4 milliárdra rúgtak, ami egy 11 százalékos költségnövekedésnek felel meg év/év alapon. A költségek növekedésének fő mozgatórugója, növekvő értékesítések miatt, értelemszerűen a szerzési költségek. A költségmegtakarítások egyetlen járható útja az igazgatási és működési költségek lefaragása, illetve az alternatív értékesítési csatornák alkalmazása.

Az értékesítési csatornák megfelelő választása és kombinálása leginkább a kisebb piaci szereplőknek létkérdés. Ugyanis azok tudnak megfelelő piaci részesedést elérni, melyek erős ügynöki hálózattal, legyen az saját vagy külső közvetítő cég, széles disztribúciós bázissal rendelkeznek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A "nagy" játékosok fegyvertára azonban már újabb elemmel bővült. A bankok és a biztosítók közötti együttműködés folyamatosan erősödik hazánkban. Minden pénzügyi szolgáltató megpróbál komplex megoldásokat kínálni ügyfelei számár, illetve kihasználják a partnerségben rejlő ügyfélszezési lehetőségeket. Az még persze a jövő kérdés, hogy melyik konstrukció lesz sikeresebb: egy biztosító a bankpiacon, vagy egy bank a biztosítási szektorban.

Az utolsó és még igen fontos kérdés amelyre ki kell térnünk az ágazat negyedéves adatit elemezve, az a kárráfordítások volumene, illetve a kárhányad.

Az elmúlt negyedévben a kárkifizetések összesen 23 százalékkal nőttek az elmúlt év azonos időszakához képest, ez köszönhető volt nagyrészt a unit-linked termékekből történő kifizetéseknek. A nem élet üzletág kárráfordításai év/év alapon 4 százalékkal növekedtek, ami alatta marad a biztosítási ág növekedési dinamikájának.

Ezek az adatok előre vetítik annak a lehetőségét, hogy az idén ismét visszaáll a "régi rend" és a nem-életbiztosítási ág díjbevételei felülmúlják az élet ág díjbevételeit. Természetesen ez a jövőkép felborulhat abban az esetben, ha a csökkenő lakásértékesítési trend tovább folytatódik, illetve egy újabb adóreform hatására ismét megnövekszik az életbiztosítások iránti kereslet.

Jelentős növekedést generálhat még a kombinált termékek értékesítése, mely az életbiztosítások szárnyalásának további lökést adhat. Ezek a konstrukciók egyébként elősegítik azt is, hogy az életbiztosítási ágazaton belüli egyszeri díjas termékek egyeduralma némiképp visszaszoruljon a folyamatos díjú konstrukciók javára.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 07:01
Archívumunkból (2018) Spin-off A vállalati tranzakciók különös világot képviselnek. A tanácsadók és...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24