18 °C Budapest

Az államok árnyékában - hová folyik a pénz?

Pénzcentrum
2007. augusztus 8. 16:00

Mind Amerikában, mind Európában vészharangokat kongatnak az állami tulajdonban lévő befektetési vállalatok (állami befektetési alapok - SWF) rohamos térnyerése miatt. A Morgan Stanley adatai szerint jelenleg 2500 milliárd dollár áll az állami befektetési társaságok kezelése alatt, ez azonban 2015-re 12 000 milliárd dollárra emelkedhet.

Az biztos, hogy nem hunyhatunk szemet a vállalatok mérete felett, hiszen már megvan arra a képességük, hogy bármelyik globális társaságot megvásárolják, vagy piaci pánikot keltsenek egy-egy hirtelen tranzakcióval.

A Financial Times cikke szerint ugyan ezek az alapok csak részei a globális pénzpiaci feketedoboznak, de éppen azért, mert kormányok állnak mögöttük, kiemelt figyelmet kell, hogy kapjanak. Ami úgy tűnik meg is valósul, Washington már felkérte a Nemzetközi Valutaalapot és a Világbankot, hogy állítsanak fel egy ajánlást az SWF-ek működésére vonatkozóan.

Berlin szintén fontolgatja, hogy új szabályozást vezet be ezekkel az alapokkal kapcsolatosan, amely a közvetlen külföldi tőkebefektetésekkel kapcsolatos amerikai szabályozáson alapulna. Brüsszel tervei szerint uniós-szintű irányelv megfogalmazása volna szükséges.

Egyelőre most még a valutakereskedelem és az olaj érdekli ezeket a társaságokat, de sosem lehet tudni, hogy néhány év múlva milyen politikai motivációk vezérlik tranzakcióikat. A Financial Times vélekedése szerint először is az EU és Amerika közös fellépésére volna szükség.

Igen fontos lenne az átláthatóság, az ellenőrizhetőség bevezetésével meg lehetne könnyíteni a helyzetet, vagyis úgy kellene kezelni ezeket az állami alapokat, mint a normál értelemben vett befektetőket, melyeknek rendszeres időközönként publikálni kell auditált beszámolóikat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Lényeges volna a reciprocitás intézményének bevezetése is, vagyis amennyiben az európai fogadóországok normál befektetőként kezelik az SWF-eket, abban az esetben a küldő ország gazdaságának is nyitottnak kell lennie.

Egyértelmű szabályozást kellene létrehozni a tulajdonviszonyok tekintetében, így például ne lehessen egyetlen SWF-nek 20 százaléknál magasabb tulajdonrésze valamely európai, vagy amerikai vállalatban.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 3. 16:18
Sokat sejtető bejegyzést tett közzé Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a közösségi...
Holdblog  |  2023. június 3. 06:55
Nem? Pedig ez a dán gyógyszergyártó a második legértékesebb cég Európában a maga 376 milliárd dollár...
Összkép  |  2023. június 2. 18:33
A 10-es években folytatódott a korábbi évtized népességfogyása, az elmúlt 20 évben összességében 594...
Bankmonitor  |  2023. június 2. 17:46
Jobban figyelsz a vagyontárgyaid biztonságára mint a saját testi épséged megőrzésére? Miért? Amit ed...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04