Az államok árnyékában - hová folyik a pénz?

Pénzcentrum
2007. augusztus 8. 16:00

Mind Amerikában, mind Európában vészharangokat kongatnak az állami tulajdonban lévő befektetési vállalatok (állami befektetési alapok - SWF) rohamos térnyerése miatt. A Morgan Stanley adatai szerint jelenleg 2500 milliárd dollár áll az állami befektetési társaságok kezelése alatt, ez azonban 2015-re 12 000 milliárd dollárra emelkedhet.

Az biztos, hogy nem hunyhatunk szemet a vállalatok mérete felett, hiszen már megvan arra a képességük, hogy bármelyik globális társaságot megvásárolják, vagy piaci pánikot keltsenek egy-egy hirtelen tranzakcióval.

A Financial Times cikke szerint ugyan ezek az alapok csak részei a globális pénzpiaci feketedoboznak, de éppen azért, mert kormányok állnak mögöttük, kiemelt figyelmet kell, hogy kapjanak. Ami úgy tűnik meg is valósul, Washington már felkérte a Nemzetközi Valutaalapot és a Világbankot, hogy állítsanak fel egy ajánlást az SWF-ek működésére vonatkozóan.

Berlin szintén fontolgatja, hogy új szabályozást vezet be ezekkel az alapokkal kapcsolatosan, amely a közvetlen külföldi tőkebefektetésekkel kapcsolatos amerikai szabályozáson alapulna. Brüsszel tervei szerint uniós-szintű irányelv megfogalmazása volna szükséges.

Egyelőre most még a valutakereskedelem és az olaj érdekli ezeket a társaságokat, de sosem lehet tudni, hogy néhány év múlva milyen politikai motivációk vezérlik tranzakcióikat. A Financial Times vélekedése szerint először is az EU és Amerika közös fellépésére volna szükség.

Igen fontos lenne az átláthatóság, az ellenőrizhetőség bevezetésével meg lehetne könnyíteni a helyzetet, vagyis úgy kellene kezelni ezeket az állami alapokat, mint a normál értelemben vett befektetőket, melyeknek rendszeres időközönként publikálni kell auditált beszámolóikat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Lényeges volna a reciprocitás intézményének bevezetése is, vagyis amennyiben az európai fogadóországok normál befektetőként kezelik az SWF-eket, abban az esetben a küldő ország gazdaságának is nyitottnak kell lennie.

Egyértelmű szabályozást kellene létrehozni a tulajdonviszonyok tekintetében, így például ne lehessen egyetlen SWF-nek 20 százaléknál magasabb tulajdonrésze valamely európai, vagy amerikai vállalatban.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?