19 °C Budapest

Az államok árnyékában - hová folyik a pénz?

Pénzcentrum
2007. augusztus 8. 16:00

Mind Amerikában, mind Európában vészharangokat kongatnak az állami tulajdonban lévő befektetési vállalatok (állami befektetési alapok - SWF) rohamos térnyerése miatt. A Morgan Stanley adatai szerint jelenleg 2500 milliárd dollár áll az állami befektetési társaságok kezelése alatt, ez azonban 2015-re 12 000 milliárd dollárra emelkedhet.

Az biztos, hogy nem hunyhatunk szemet a vállalatok mérete felett, hiszen már megvan arra a képességük, hogy bármelyik globális társaságot megvásárolják, vagy piaci pánikot keltsenek egy-egy hirtelen tranzakcióval.

A Financial Times cikke szerint ugyan ezek az alapok csak részei a globális pénzpiaci feketedoboznak, de éppen azért, mert kormányok állnak mögöttük, kiemelt figyelmet kell, hogy kapjanak. Ami úgy tűnik meg is valósul, Washington már felkérte a Nemzetközi Valutaalapot és a Világbankot, hogy állítsanak fel egy ajánlást az SWF-ek működésére vonatkozóan.

Berlin szintén fontolgatja, hogy új szabályozást vezet be ezekkel az alapokkal kapcsolatosan, amely a közvetlen külföldi tőkebefektetésekkel kapcsolatos amerikai szabályozáson alapulna. Brüsszel tervei szerint uniós-szintű irányelv megfogalmazása volna szükséges.

Egyelőre most még a valutakereskedelem és az olaj érdekli ezeket a társaságokat, de sosem lehet tudni, hogy néhány év múlva milyen politikai motivációk vezérlik tranzakcióikat. A Financial Times vélekedése szerint először is az EU és Amerika közös fellépésére volna szükség.

Igen fontos lenne az átláthatóság, az ellenőrizhetőség bevezetésével meg lehetne könnyíteni a helyzetet, vagyis úgy kellene kezelni ezeket az állami alapokat, mint a normál értelemben vett befektetőket, melyeknek rendszeres időközönként publikálni kell auditált beszámolóikat.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Lényeges volna a reciprocitás intézményének bevezetése is, vagyis amennyiben az európai fogadóországok normál befektetőként kezelik az SWF-eket, abban az esetben a küldő ország gazdaságának is nyitottnak kell lennie.

Egyértelmű szabályozást kellene létrehozni a tulajdonviszonyok tekintetében, így például ne lehessen egyetlen SWF-nek 20 százaléknál magasabb tulajdonrésze valamely európai, vagy amerikai vállalatban.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?