17 °C Budapest

Mégsem tuti tipp az ingatlan? - Gondold át, mielőtt befektetsz!

Pénzcentrum
2007. július 9. 16:00

A britek (hozzánk hasonlóan) híresek az ingatlanbefektetések iránt érzett szeretetükről. Ez persze egyes időszakokban egyáltalán nem jelent problémát, azonban most ez nem így van. A magas lakásárak és kamatok mellett alaposan át kell gondolni, tényleg megéri-e ingatlanba fektetni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A briteknél annyira népszerű ez a befektetési forma, hogy kifejezetten erre a célra is kínálnak jelzáloghiteleket buy-to-let (vagyis vedd-meg-hogy-kiadd) elnevezéssel. A Jelzáloghitelezők tanácsa szerint 2006 során összesen 330 ezer ilyen jelzáloghitel került felvételre, 38,4 milliárd font értékben.

A Halifax adatai szerint egy átlagos brit otthon 194 500 fontot kóstál, az átlagos kamatláb pedig 5,75 százalék, ez már kevésbé rózsás, mint néhány évvel ezelőtt, mikor 40 ezer fontot kellett adni egy otthonért, a kamatláb pedig 4,5 százalékos volt.

Ennek ellenére még mindig nagyon sokan választják ezt a befektetési formát. Akik erre adják fejüket, nem árt, ha több dologgal is tisztában vannak. Inkább a fejünkre hallgassunk, mint a szívünkre, mikor megveszünk egy lakást. Valószínűleg sokkal kisebb lesz majd a kereslet az extrákkal felszerelt luxuslakásra, mint egy átlagos otthonra. Emellett arról se feledkezzünk meg, hogy a felújításra váró lakásokra nekünk kell költenünk, mielőtt ki tudjuk azt adni.

Arról sem árt tájékozódni, hogy milyen a környék. Minden ellenérzésünk ellenére egy repülőtér, üzleti park, vagy egyetem mellett sokkal nagyobb lehet a kereslet a kiadó lakásra, mint egy nyugalmas szomszédságban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?