5 °C Budapest

Az utolsó percek ketyegnek! - Hol érdemes most pénzt lekötni?

Pénzcentrum
2006. augusztus 24. 08:00

Napokon belül késő lesz, a szeptember 1-je után lekötött betétek után járó kamatból már az állam is részt kér, érdemes hát komolyan elgondolkodni, mit is kezdjünk megtakarításainkkal. Virtuális hasábjainkon az elmúlt hetek során rengeteg tippet, megfontolásra érdemes javaslatot adtunk a kamatadóval kapcsolatban, jelen összeállításunkban pedig a piacon fellelhető betétlekötési lehetőségeket vesszük górcső alá, a szokásos havi rendszerességű körképünk struktúráján belül. Lássuk, hol éri meg a legjobban pénzt lekötni!

Nem járunk rosszul kevés pénzzel sem!

Az összehasonlíthatóság kedvéért újra a következő összegeket vizsgáltuk: 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft, melyeket 1, 3, 6, illetve 12 hónapra igyekszünk minél jobb kamat mellett lekötni.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő ajánlatokat hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Budapest Bank, Erste Bank, HVB és IEB.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. (Az adatok forrását a bankok honlapjai képezik, az adatgyűjtés augusztus 23-án történt.)

A 800 ezer forintos mezőny legjobb ajánlatait a következő táblázat összegzi:

 

 

A Budapest Bank 7,25 százalékos betéti kamatot kínál az Augusztus betétszámlán elhelyezett lekötetlen megtakarítások teljes összegére. A bank a 7,25 százalékos kamatot a betét összegétől függetlenül minimum kamatként garantálja ügyfeleinek, legalább az idei év végéig. Hosszabb távon, kedvező piaci környezet esetén a pénzintézet az előre meghirdetett 7,25 százalékot meghaladó mértékű kamatot is fizethet a betétesek részére.
 

Próbáljuk meg milliókkal!

Alapesetben igaznak kellene lennie azon mondásnak, miszerint a nagyobb megtakarítást magasabb kamattal jutalmazzák a pénzintézetek, az akciós ajánlatok azonban számtalan esetben nem tesznek különbséget az összeg nagyságrendje alapján, így 3 millió forint lekötése esetén csak 1 és 3 hónapos távon járhatunk jobban, mint a 800 ezres esetben és itt is csak csekély mértékben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legjobb ajánlatokat az alábbi táblázat mutatja be:


 

Összesítsünk! - Hol érdemes lekötni?

A 8 milliós lekötés legkedvezőbb ajánlatait a következőkben foglaltuk össze:


Összességében elmondhatjuk, hogy akciójával a Raiffeisen elfoglalta a 6-12 hónapos időtávot, míg a CIB a 3 hónapos esetekben bizonyult egyértelműen a legjobbnak. Aki mindössze egy hónapra tudja nélkülözni a pénzét, annak a HVB nyújtja a legmegfelelőbb alternatívát.

A változások és az összegzés az alábbi táblázatok segítségével követhető nyomon:

 


 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 3. 20:40
Az RTL péntek este a Fókusz című műsorában, majd nem sokkal később sajtóközleményben is megerősített...
Holdblog  |  2023. február 3. 14:41
Nem ritkán fordul elő, hogy egy baráti társaság vagy egy család külön városban vagy éppen országban...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?