2 °C Budapest

Az utolsó percek ketyegnek! - Hol érdemes most pénzt lekötni?

Pénzcentrum
2006. augusztus 24. 08:00

Napokon belül késő lesz, a szeptember 1-je után lekötött betétek után járó kamatból már az állam is részt kér, érdemes hát komolyan elgondolkodni, mit is kezdjünk megtakarításainkkal. Virtuális hasábjainkon az elmúlt hetek során rengeteg tippet, megfontolásra érdemes javaslatot adtunk a kamatadóval kapcsolatban, jelen összeállításunkban pedig a piacon fellelhető betétlekötési lehetőségeket vesszük górcső alá, a szokásos havi rendszerességű körképünk struktúráján belül. Lássuk, hol éri meg a legjobban pénzt lekötni!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nem járunk rosszul kevés pénzzel sem!

Az összehasonlíthatóság kedvéért újra a következő összegeket vizsgáltuk: 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft, melyeket 1, 3, 6, illetve 12 hónapra igyekszünk minél jobb kamat mellett lekötni.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő ajánlatokat hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Budapest Bank, Erste Bank, HVB és IEB.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. (Az adatok forrását a bankok honlapjai képezik, az adatgyűjtés augusztus 23-án történt.)

A 800 ezer forintos mezőny legjobb ajánlatait a következő táblázat összegzi:

 

 

A Budapest Bank 7,25 százalékos betéti kamatot kínál az Augusztus betétszámlán elhelyezett lekötetlen megtakarítások teljes összegére. A bank a 7,25 százalékos kamatot a betét összegétől függetlenül minimum kamatként garantálja ügyfeleinek, legalább az idei év végéig. Hosszabb távon, kedvező piaci környezet esetén a pénzintézet az előre meghirdetett 7,25 százalékot meghaladó mértékű kamatot is fizethet a betétesek részére.
 

Próbáljuk meg milliókkal!

Alapesetben igaznak kellene lennie azon mondásnak, miszerint a nagyobb megtakarítást magasabb kamattal jutalmazzák a pénzintézetek, az akciós ajánlatok azonban számtalan esetben nem tesznek különbséget az összeg nagyságrendje alapján, így 3 millió forint lekötése esetén csak 1 és 3 hónapos távon járhatunk jobban, mint a 800 ezres esetben és itt is csak csekély mértékben.

A legjobb ajánlatokat az alábbi táblázat mutatja be:


 

Összesítsünk! - Hol érdemes lekötni?

A 8 milliós lekötés legkedvezőbb ajánlatait a következőkben foglaltuk össze:


Összességében elmondhatjuk, hogy akciójával a Raiffeisen elfoglalta a 6-12 hónapos időtávot, míg a CIB a 3 hónapos esetekben bizonyult egyértelműen a legjobbnak. Aki mindössze egy hónapra tudja nélkülözni a pénzét, annak a HVB nyújtja a legmegfelelőbb alternatívát.

A változások és az összegzés az alábbi táblázatok segítségével követhető nyomon:

 


 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?