7 °C Budapest

Invázióra készülnek a biztosítók

Pénzcentrum
2006. május 30. 13:00

Gyors növekedés előtt áll a kelet-közép-európai biztosítási piac. Éppen ezért a hazai piacon jelen lévő szereplők nagy része is fontolgatja a külföldi terjeszkedés lehetőségét - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A magyar piacon jelen lévő 25 biztosítótársaságból húsz külföldi csoport tulajdonában van. Gyakorlatilag mindegyikük kacsingat Kelet-Európa felé, de egyelőre kevesen mertek a legfejlettebbnek számító lengyel, magyar, cseh régión kívül másutt is megjelenni.

A kilenc országban jelen lévő német Allianz konszern tekinthető a legnagyobb szereplőnek 15 millió ügyféllel és mintegy 13 százalékos összpiaci részesedéssel. Intenzív terjeszkedést a jövőben Ukrajnában tervez a társaság, ahova nemrégen tette csak be a lábát. A piacra lépést előkészítő elemzés alatt van a szerbiai és a kazahsztáni piac is. Utóbbiakon a dinamikus gazdasági fejlődés és a jogi stabilizáció a meghatározó. A társaság tapasztalatai szerint nincs mindenhol ugyanolyan jól működő belépési stratégia. Fontosnak tartják ugyanakkor, hogy a piaci fejlődés minél korábbi szakaszában jelenjenek meg. A régiós piacon az élet- és nyugdíjbiztosításokban, illetve a vagyonkezelésben látják a legnagyobb lehetőséget.

A holland Aegon csoport kelet-európai terjeszkedéséhez magyar leányvállalatának tapasztalatait használja fel. A négy tagból álló régiós csoport dinamikus fejlődés előtt áll, és újabb célpontjuk Románia. Lengyelországban az életbiztosítási piac 4. helyét foglalják el, Szlovákiában a biztosító mellett tavaly alapítottak nyugdíjpénztárat, és Csehországban is az életbiztosítás a prioritás. A társaság régiós tervei között nem a hajszolt ütemű piacszerzés szerepel, hanem a biztos pilléreken nyugvó óvatos terjeszkedés. Ez jó pozíciójú társaságokat jelent, amelyek öt éven belül az új piacok szerzéseiben az ötödik-hatodik helyen végeznek.

A régióban nyolc országban jelen lévő Generali csoport tavalyi díjbevétele Ausztria nélkül közel egymilliárd euró volt. Egy új piacra való belépésnél többek között az adott ország gazdasági növekedését vagy az egy főre jutó biztosítási költés dinamikáját nézik. A kelet-közép-európai piacon a csoport mintegy húszszázalékos növekedést tervez Szlovákiában, Szlovéniában, Romániában és Horvátországban, ezenkívül lehetőséget keres az orosz piacra (FÁK-országok) való belépésre

A hazánkban az Union Biztosítót üzemeltető Viena Insurance Group (VIG) 12 régiós országban van jelen. A VIG egyaránt hoz létre zöldmezős vállalkozásokat és vásárol meglévő társaságokat, vagyis számos országban van már két-három biztosítója. Olyan országokban, ahol nem kínálkozott megfelelő biztosítófelvásárlási lehetőség, a csoport a meglévő érdekeltségét fejleszti tovább. Utóbbiba tartozik Magyarország is. Legfrissebb célpiaca Ukrajna és Oroszország.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18