17 °C Budapest

Invázióra készülnek a biztosítók

Pénzcentrum
2006. május 30. 13:00

Gyors növekedés előtt áll a kelet-közép-európai biztosítási piac. Éppen ezért a hazai piacon jelen lévő szereplők nagy része is fontolgatja a külföldi terjeszkedés lehetőségét - írja a Világgazdaság.

A magyar piacon jelen lévő 25 biztosítótársaságból húsz külföldi csoport tulajdonában van. Gyakorlatilag mindegyikük kacsingat Kelet-Európa felé, de egyelőre kevesen mertek a legfejlettebbnek számító lengyel, magyar, cseh régión kívül másutt is megjelenni.

A kilenc országban jelen lévő német Allianz konszern tekinthető a legnagyobb szereplőnek 15 millió ügyféllel és mintegy 13 százalékos összpiaci részesedéssel. Intenzív terjeszkedést a jövőben Ukrajnában tervez a társaság, ahova nemrégen tette csak be a lábát. A piacra lépést előkészítő elemzés alatt van a szerbiai és a kazahsztáni piac is. Utóbbiakon a dinamikus gazdasági fejlődés és a jogi stabilizáció a meghatározó. A társaság tapasztalatai szerint nincs mindenhol ugyanolyan jól működő belépési stratégia. Fontosnak tartják ugyanakkor, hogy a piaci fejlődés minél korábbi szakaszában jelenjenek meg. A régiós piacon az élet- és nyugdíjbiztosításokban, illetve a vagyonkezelésben látják a legnagyobb lehetőséget.

A holland Aegon csoport kelet-európai terjeszkedéséhez magyar leányvállalatának tapasztalatait használja fel. A négy tagból álló régiós csoport dinamikus fejlődés előtt áll, és újabb célpontjuk Románia. Lengyelországban az életbiztosítási piac 4. helyét foglalják el, Szlovákiában a biztosító mellett tavaly alapítottak nyugdíjpénztárat, és Csehországban is az életbiztosítás a prioritás. A társaság régiós tervei között nem a hajszolt ütemű piacszerzés szerepel, hanem a biztos pilléreken nyugvó óvatos terjeszkedés. Ez jó pozíciójú társaságokat jelent, amelyek öt éven belül az új piacok szerzéseiben az ötödik-hatodik helyen végeznek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A régióban nyolc országban jelen lévő Generali csoport tavalyi díjbevétele Ausztria nélkül közel egymilliárd euró volt. Egy új piacra való belépésnél többek között az adott ország gazdasági növekedését vagy az egy főre jutó biztosítási költés dinamikáját nézik. A kelet-közép-európai piacon a csoport mintegy húszszázalékos növekedést tervez Szlovákiában, Szlovéniában, Romániában és Horvátországban, ezenkívül lehetőséget keres az orosz piacra (FÁK-országok) való belépésre

A hazánkban az Union Biztosítót üzemeltető Viena Insurance Group (VIG) 12 régiós országban van jelen. A VIG egyaránt hoz létre zöldmezős vállalkozásokat és vásárol meglévő társaságokat, vagyis számos országban van már két-három biztosítója. Olyan országokban, ahol nem kínálkozott megfelelő biztosítófelvásárlási lehetőség, a csoport a meglévő érdekeltségét fejleszti tovább. Utóbbiba tartozik Magyarország is. Legfrissebb célpiaca Ukrajna és Oroszország.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem