0 °C Budapest

Életjáradék lakásért

Pénzcentrum
2005. október 28. 11:30

Ma van a Takarékossági Világnap, ennek jegyében tartott a mai nap folyamán sajtótájékoztatót Lantos Csaba, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese és Takács András ügyvezető igazgató. A pénzintézet betétakció indításával, hitelkamatai csökkenésével ünnepli a Takarékossági Világnapot, emellett hamarosan beindítja azt a programját, amellyel előleget, illetve életjáradékot kínál az idős embereknek lakásukért, amelyekben természetesen életük végéig lakhatnak. A program az ingatlanvagyonnal rendelkező idősek életét teheti széppé.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A lakossági megtakarításokat vázoló prezentációjában Lantos Csaba hangsúlyozta, hogy a lakossági vagyon kétharmadát a lakóingatlanok teszik ki (30,099 mrd Ft), a pénzügyi vagyon 17,452 milliárd forint, amelynek nagyobb része (53%)likvid, kisebb része befektetési vagyonnak számít. Az értékpapírok viszonylag jelentéktelen hányadát (5.5%) képezik a lakossági vagyonnak.

A lakosság megtakarítási szokásait jól jellemzi, hogy a nyugdíjreform eredményeképpen a biztosítási és nyugdíjpénztári tartalékok gyorsan növekednek. Bár az EU élvonalától még elmaradunk, de a portugál és spanyol szinteket meghaladtuk. Lantos Csaba kiemelte, hogy a lakossági bruttó megtakarítások 80%-kal nőttek 2000 és 2005 között, eközben azonban a hitelfelvétel megnégyszereződött és így a nettó/bruttó megtakarítási arány 70%-ra esett. A 2001 végén indul eladósodottsági folyamat azonban megfordult, mára már ismét nettó megtakarítóvá vált a lakosság.

A hitelek belső szerkezete átalakult a lakáshitelek növekedésével, azonban a lakossági hitelezés lassulásával most már a lakáshitelek, a fogyasztási hitelek és a pénzügyi vállalkozások által nyújtott hitelek hasonló ütemben bővülnek.

Az ingatlanhitelek területén elméletileg nagy a bővülési lehetőség (hatalmas ingatlanvagyon van a lakosság kezében) mind a jelzáloghitelek/GDP és a jelzáloghitelek/rendelkezésre álló jövedelem tekintetében. Azonban Lantos Csaba hangsúlyozta, hogy az éves adósságteher a rendelkezésre álló jövedelemhez képest már európai átlagos szinten van. Ez betudható, az alacsonyabb lakáshitelaránynak (alacsonyabb futamidő), a magasabb kamatoknak (és részben annak, hogy hivatalos jövedelmeket használunk).

A lakossági megtakarításokról a vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy általában ex-post adatok alapján hozzák meg a döntésüket, amely nem biztos, hogy a legoptimálisabb megoldás. A lakosság a konzervatív megtakarítási formákhoz vonzódik. Tőzsdei részvénybe a megtakarítási állomány elenyésző hányada van. A likvid megtakarítások körében egyedül a tőzsdei részvények állománya csökkent, legdinamikusabban az elmúlt 5 évben a befektetési jegyek szegmense nőtt.

Bár a tőzsdei részvényeket a lakosság nem kedveli, addig az üzletrészek állománya folyamatosan növekedett köszönhetően a reálgazdaság erősödésének. A háztartások pénzügyi megtakarításaiból az OTP stabil 30% felet tudja tartani a részesedését. A bank végső célja, hogy minél inkább meg tudja őrizni a piaci részesését. Lantos Csaba kifejezetten büszke arra, hogy túl van az 1,000 milliárd forinton az OTP Csoport lakáshitel állománya.


Takács András, a bank ügyvezető igazgatója szerint a kötvény típusú befektetőknél a megtakarítások alapvetően hozamgörbe vezéreltek. A hosszú lejáratú értékpapírok állománya folyamatosan növekszik. A szakember szerint amennyiben a hozamgörbe 2006-ban felfelé tolódik, akkor sem várható jelentős negatív hatás a befektetési alapok piacán, ugyanakkor tovább nőhet a pénzpiaci, ingatlan, garantált alapok súlya.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 23. 09:09