3 °C Budapest

Életjáradék lakásért

Pénzcentrum
2005. október 28. 11:30

Ma van a Takarékossági Világnap, ennek jegyében tartott a mai nap folyamán sajtótájékoztatót Lantos Csaba, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese és Takács András ügyvezető igazgató. A pénzintézet betétakció indításával, hitelkamatai csökkenésével ünnepli a Takarékossági Világnapot, emellett hamarosan beindítja azt a programját, amellyel előleget, illetve életjáradékot kínál az idős embereknek lakásukért, amelyekben természetesen életük végéig lakhatnak. A program az ingatlanvagyonnal rendelkező idősek életét teheti széppé.


A lakossági megtakarításokat vázoló prezentációjában Lantos Csaba hangsúlyozta, hogy a lakossági vagyon kétharmadát a lakóingatlanok teszik ki (30,099 mrd Ft), a pénzügyi vagyon 17,452 milliárd forint, amelynek nagyobb része (53%)likvid, kisebb része befektetési vagyonnak számít. Az értékpapírok viszonylag jelentéktelen hányadát (5.5%) képezik a lakossági vagyonnak.

A lakosság megtakarítási szokásait jól jellemzi, hogy a nyugdíjreform eredményeképpen a biztosítási és nyugdíjpénztári tartalékok gyorsan növekednek. Bár az EU élvonalától még elmaradunk, de a portugál és spanyol szinteket meghaladtuk. Lantos Csaba kiemelte, hogy a lakossági bruttó megtakarítások 80%-kal nőttek 2000 és 2005 között, eközben azonban a hitelfelvétel megnégyszereződött és így a nettó/bruttó megtakarítási arány 70%-ra esett. A 2001 végén indul eladósodottsági folyamat azonban megfordult, mára már ismét nettó megtakarítóvá vált a lakosság.

A hitelek belső szerkezete átalakult a lakáshitelek növekedésével, azonban a lakossági hitelezés lassulásával most már a lakáshitelek, a fogyasztási hitelek és a pénzügyi vállalkozások által nyújtott hitelek hasonló ütemben bővülnek.

Az ingatlanhitelek területén elméletileg nagy a bővülési lehetőség (hatalmas ingatlanvagyon van a lakosság kezében) mind a jelzáloghitelek/GDP és a jelzáloghitelek/rendelkezésre álló jövedelem tekintetében. Azonban Lantos Csaba hangsúlyozta, hogy az éves adósságteher a rendelkezésre álló jövedelemhez képest már európai átlagos szinten van. Ez betudható, az alacsonyabb lakáshitelaránynak (alacsonyabb futamidő), a magasabb kamatoknak (és részben annak, hogy hivatalos jövedelmeket használunk).

A lakossági megtakarításokról a vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy általában ex-post adatok alapján hozzák meg a döntésüket, amely nem biztos, hogy a legoptimálisabb megoldás. A lakosság a konzervatív megtakarítási formákhoz vonzódik. Tőzsdei részvénybe a megtakarítási állomány elenyésző hányada van. A likvid megtakarítások körében egyedül a tőzsdei részvények állománya csökkent, legdinamikusabban az elmúlt 5 évben a befektetési jegyek szegmense nőtt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bár a tőzsdei részvényeket a lakosság nem kedveli, addig az üzletrészek állománya folyamatosan növekedett köszönhetően a reálgazdaság erősödésének. A háztartások pénzügyi megtakarításaiból az OTP stabil 30% felet tudja tartani a részesedését. A bank végső célja, hogy minél inkább meg tudja őrizni a piaci részesését. Lantos Csaba kifejezetten büszke arra, hogy túl van az 1,000 milliárd forinton az OTP Csoport lakáshitel állománya.


Takács András, a bank ügyvezető igazgatója szerint a kötvény típusú befektetőknél a megtakarítások alapvetően hozamgörbe vezéreltek. A hosszú lejáratú értékpapírok állománya folyamatosan növekszik. A szakember szerint amennyiben a hozamgörbe 2006-ban felfelé tolódik, akkor sem várható jelentős negatív hatás a befektetési alapok piacán, ugyanakkor tovább nőhet a pénzpiaci, ingatlan, garantált alapok súlya.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 30. 20:28
A világ legnézettebb párkapcsolati realityje, A Married at first sight magyar változata hamarosan a...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
Holdblog  |  2023. január 30. 12:21
A 2023-ra vonatkozó globális növekedési prognózisok szerint idén az elmúlt harminc év harmadik leggy...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?