Életjáradék lakásért

Pénzcentrum
2005. október 28. 11:30

Ma van a Takarékossági Világnap, ennek jegyében tartott a mai nap folyamán sajtótájékoztatót Lantos Csaba, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese és Takács András ügyvezető igazgató. A pénzintézet betétakció indításával, hitelkamatai csökkenésével ünnepli a Takarékossági Világnapot, emellett hamarosan beindítja azt a programját, amellyel előleget, illetve életjáradékot kínál az idős embereknek lakásukért, amelyekben természetesen életük végéig lakhatnak. A program az ingatlanvagyonnal rendelkező idősek életét teheti széppé.


A lakossági megtakarításokat vázoló prezentációjában Lantos Csaba hangsúlyozta, hogy a lakossági vagyon kétharmadát a lakóingatlanok teszik ki (30,099 mrd Ft), a pénzügyi vagyon 17,452 milliárd forint, amelynek nagyobb része (53%)likvid, kisebb része befektetési vagyonnak számít. Az értékpapírok viszonylag jelentéktelen hányadát (5.5%) képezik a lakossági vagyonnak.

A lakosság megtakarítási szokásait jól jellemzi, hogy a nyugdíjreform eredményeképpen a biztosítási és nyugdíjpénztári tartalékok gyorsan növekednek. Bár az EU élvonalától még elmaradunk, de a portugál és spanyol szinteket meghaladtuk. Lantos Csaba kiemelte, hogy a lakossági bruttó megtakarítások 80%-kal nőttek 2000 és 2005 között, eközben azonban a hitelfelvétel megnégyszereződött és így a nettó/bruttó megtakarítási arány 70%-ra esett. A 2001 végén indul eladósodottsági folyamat azonban megfordult, mára már ismét nettó megtakarítóvá vált a lakosság.

A hitelek belső szerkezete átalakult a lakáshitelek növekedésével, azonban a lakossági hitelezés lassulásával most már a lakáshitelek, a fogyasztási hitelek és a pénzügyi vállalkozások által nyújtott hitelek hasonló ütemben bővülnek.

Az ingatlanhitelek területén elméletileg nagy a bővülési lehetőség (hatalmas ingatlanvagyon van a lakosság kezében) mind a jelzáloghitelek/GDP és a jelzáloghitelek/rendelkezésre álló jövedelem tekintetében. Azonban Lantos Csaba hangsúlyozta, hogy az éves adósságteher a rendelkezésre álló jövedelemhez képest már európai átlagos szinten van. Ez betudható, az alacsonyabb lakáshitelaránynak (alacsonyabb futamidő), a magasabb kamatoknak (és részben annak, hogy hivatalos jövedelmeket használunk).

A lakossági megtakarításokról a vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy általában ex-post adatok alapján hozzák meg a döntésüket, amely nem biztos, hogy a legoptimálisabb megoldás. A lakosság a konzervatív megtakarítási formákhoz vonzódik. Tőzsdei részvénybe a megtakarítási állomány elenyésző hányada van. A likvid megtakarítások körében egyedül a tőzsdei részvények állománya csökkent, legdinamikusabban az elmúlt 5 évben a befektetési jegyek szegmense nőtt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bár a tőzsdei részvényeket a lakosság nem kedveli, addig az üzletrészek állománya folyamatosan növekedett köszönhetően a reálgazdaság erősödésének. A háztartások pénzügyi megtakarításaiból az OTP stabil 30% felet tudja tartani a részesedését. A bank végső célja, hogy minél inkább meg tudja őrizni a piaci részesését. Lantos Csaba kifejezetten büszke arra, hogy túl van az 1,000 milliárd forinton az OTP Csoport lakáshitel állománya.


Takács András, a bank ügyvezető igazgatója szerint a kötvény típusú befektetőknél a megtakarítások alapvetően hozamgörbe vezéreltek. A hosszú lejáratú értékpapírok állománya folyamatosan növekszik. A szakember szerint amennyiben a hozamgörbe 2006-ban felfelé tolódik, akkor sem várható jelentős negatív hatás a befektetési alapok piacán, ugyanakkor tovább nőhet a pénzpiaci, ingatlan, garantált alapok súlya.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. február 27. 23:42
Az MNB mai döntése alapján 9,0 százalékra mérsékli a jegybanki alapkamatot. De hogyan hat ez a lépés...
MEDIA1  |  2024. február 27. 22:51
Az MTI személyiségi jogok védelmére hivatkozva nem hajlandó kiadni a Demokratikus Koalíció (DK) közl...
MNB Intézet  |  2024. február 27. 10:28
Az emberi tényező okozta tévedések lehetősége része a tudományos folyamatnak. Mi történik, ha egy tu...
Holdblog  |  2024. február 26. 12:01
Az infláció jelentős aggodalom és vita tárgyát képezi mind közgazdasági, mind pénzügyi körökben (is)...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 28. szerda
Ákos, Bátor
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem