1 millió forinttal is nagyot kaszálhatsz 2018-ban: ide tedd a pénzed

2018. január 3. 05:45

Befektetési szempontból 2017 azoknak kedvezett, akik nem féltek a kockázatosabb megtakarítási formáktól sem: jól teljesítettek a külföldi és a magyar részvények is, a kriptovalutákról már nem is beszélve. Ezzel szemben a kockázatkerülőbb megtakarítási formák továbbra sem váltak vonzóbbakká az alacsony kamatoknak hála, ráadásul a fokozódó infláció következtében ezekkel egyre nehezebb reálhozamot elérni. Az alábbiakban röviden áttekintjük, hogy mibe lehet érdemes befektetni 2018-ban.

Egyes befektetések esetében szinte hihetetlen haszonra tehettek szert azok, akik nem riadnak vissza a kockázattól. Erre az egyik legjobb példa a Bitcoin, amelynek árfolyama egy évvel ezelőtt még ezer dollár körül mozgott, december közepén azonban rövid ideig 20 ezer dolláros magasságban is járt. Ám más papírokkal is hatalmasat hozamot lehetett keresni, a hazai Konzum árfolyama például a 2017 év eleji 50 forintról év végére 3500 forint magasságába emelkedett.

Azonban ezen szélsőséges példák nélkül is elmondható, hogy jól szerepeltek a tőzsdék, a magyar BUX index 20 százalékot emelkedett tavaly. A magyar tőzsde legnagyobb szereplője, az OTP 8500 forint környékén kezdte az évet, az év végére pedig jócskán meghaladta a 10 ezer forintot is, amire már 10 éve nem volt példa.

A kockázatosabb papírok jó szereplése mellett tovább csökkent a kevésbé kockázatos befektetési lehetőségek vonzereje. A lakossági bankbetétek terén nem történt érdemi változás, sok esetben gyakorlatilag már nem is kapunk betéti kamatot a megtakarításaink után. A rövidebb lejáratú állampapírok kamatai is csökkentek, miközben 2018-ra 2,5 százalékos inflációt vár az MNB. Ez azt jelenti, hogy ezekkel az állampapírokkal már nem lehet reálhozamot elérni, ami újabb, korábban kockázatkerülő befektetőket terelhet a kockázatosabb megtakarítási formák felé.

Arra azonban semmiféle garancia sincsen, hogy a tavaly jól teljesítő papírok idén is megőrzik ezt a jó tulajdonságukat.

Egyrészt már most sok szakértő gondolja úgy, hogy a részvények jelentős része már túlárazott, így előbb-utóbb meg kell történnie a lufik leeresztésének. A jelenlegi állapotokat előidéző piaci környezet is változás előtt áll: a várakozások szerint emelni fogja a kamatokat a Fed, amely csökkenteni fogja a piaci likviditást.

De nem csak a Fedtől várják a monetáris politika szigorítását: valószínűleg egyre több ország jegybankja fog így tenni. A magyar jegybank ebben lemaradásban van a régió más jegybankjaihoz képest: nálunk egyelőre nem kezdődött meg a szigorítás, és nem is várják, hogy ez 2018-ban elindul.

És természetesen az idén is bármikor kibontakozhat egy olyan politikai válsághelyzet, amely komolyan befolyásolja a papírok értékét. Jelenleg a legnagyobb ilyen problémáknak Észak-Korea nukleáris fegyverkezése, valamint a kínai árnyékbankrendszer hatalmasra növekedése tűnik, de mint mindig, idén is bármikor kialakulhat egy olyan krízis, amelyre korábban senki sem számított.

Tehát mibe fektessünk 2018-ban?

Természetesen egészen más lehetőségei - és a befektetéseivel kapcsolatban sokszor egészen más elvárásai - vannak egy több tíz-, akár százmilliós megtakarítással rendelkező befektetőnek, és egy 1-10 millió forint közötti tőkével rendelkező kisbefektetőnek. Mi az utóbbi szemszögéből igyekeztünk felmérni a 2018-as lehetőségeket.

Fentebb kifejtettük, hogy a múltban elért akár jelentős hozamok sem nyújtanak garanciát a jövőre. Ennek ellenére el kell fogadnunk, hogy még az idei évben sem számíthatunk jelentősebb hozamra, ha nem vagyunk hajlandóak némi kockázatot vállalni. Amiben egyet szoktak érteni a szakértők, hogy a kisebb mértékű megtakarítások esetén is érdemes portfoliót építeni, hiszen így minimalizálni tudjuk a kockázatokat.

A portfoliónak legyen fix kamatozású, kötvény típusú lába, illetve a kockázattűrő képességtől függően lehetnek akár kockázatosabb eszközök is benne a megfelelő arányban" -

mondta el Csekő Zoltán, a CIB Alapkezelő senior portfolio managere a Pénzcentrum megkeresésére.

Hogy a portfolión belül mekkora súllyal szerepeljenek a kockázatosabb (részvény, ingatlan, nyersanyag) eszközök, az már tőlünk függ - a szakember szerint egy kockázatkerülő befektető esetén ezek aránya ne haladja meg a 20 százalékot. A kockázatot jól viselő befektető növelheti ezek arányát a portfolióján belül, de az ő esetében sem ajánlott meghaladni a 40 százalékot.

A portfolió másik felét kitevő 60-80 százalékot érdemes valamilyen alacsony kockázatú befektetési termékben, például állampapírban elhelyezni. A fentiekből kiderült, hogy a rövid lejáratú állampapírok - a kamatcsökkentések és a növekvő infláció következtében - már nem tudnak reálhozamot biztosítani, ám a hosszabb állampapírok még vonzó alternatívát nyújthatnak az óvatosabb befektetőknek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hazai alacsony kamatkörnyezet valószínűleg 2018-ban is fennmarad, mely a lakossági befektetőknél pl. a betétek árazásánál jelenik meg a legkézzelfoghatóbban. Lakossági állampapírok közül a Prémium Magyar Állampapír talán a legattraktívabb, melynek kamatozása az inflációhoz van kötve és 3, illetve 5 éves változatban is elérhető" -

mondta el Tuli Péter, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési vezetője a Pénzcentrum megkeresésére.

Kockázatosabb befektetésnek a részvényeket, ezeken belül inkább a részvényalapokat ajánlják. A szakértők várakozásai szerint 2018-ban is jól fog teljesíteni a részvénypiac, ám itt eltérések tapasztalhatóak a fejlődő és a fejlett részvénypiacok között. Csekő Zoltán szerint a részvénybefektetések kétharmadát érdemes lesz fejlődő piaci részvényalapokban tartani. Ilyen alapok lehetnek a BUX-ot vagy esetleg a CETOP indexet lekövető részvényalapok. A kockázatos eszközök további részét érdemes lehet fejlett részvénypiaci alapban tartani.

Érdemes azonban észben tartani, hogy egy részvényalapnál devizakockázatot is vállalunk - hívja fel a figyelmet Tuli Péter. Tehát hiába emelkedik az árfolyam mondjuk 10 százalékot, ha a részvények devizaneme ugyanennyit gyengül, mert akkor gyakorlatilag nem kerestünk semmit. Tuli válaszából többek között az is kiderült, hogy Kelet-Közép-Európa, illetve Európa tekintetében még többnyire optimisták a várakozások, ám ez a helyzet hamar megváltozhat.

Ekkora megtakarítási összegnél - tehát 1-10 millió forintnál - még nem ajánlott az egyedi részvényekbe fektetés a magas kockázat miatt. Legrosszabb esetben a befektetett összeg egésze is elveszhet, vagy hosszú évekre, akár 10-15 évre is beszorulhat a pénzünk.

Vonzó megtakarítási formák lehetnek még a vegyes, azaz kötvény és részvény, illetve egyéb eszközökbe is fektető alapok, valamint az abszolút hozamú alapok. Utóbbiak jellemzője, hogy minden piaci körülmények között arra törekednek, hogy pozitív hozamra tegyenek szert.

Csekő Zoltánék 2018-ban is jó teljesítményt várnak a nyersanyagoktól (olaj, ipari fémek), hála a világgazdaság általános felívelésének, és az ebből adódó emelkedő keresletnek. Ezek azonban szintén a kockázatosabb eszközök köré tartoznak, így csak a portfolió kis hányadát javasolják ilyen megtakarítási formákba fektetni. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a nemrég nagyon népszerűvé vált kriptodevizák nagyon nagy egyedi kockázattal rendelkeznek.

A kriptodevizák nagyon kezdeti stádiumban vannak, közülük számos csődbe mehet addig, amíg a technológia kiforrottabbá válik, ezután lesz érdemes ezekbe fektetni"

 - írta.

Ugyanakkor a másik nagy sikertörténetből, a magyar tőzsde "sztárpapírjainak" emelkedéséből már biztonságosabban részesülhet egy portfoliószemléletű befektető is a hazai tőzsdeindexet követő alapokon keresztül.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem