11 °C Budapest

Őszintén vallottak a dolgozók: ezek a home office legnagyobb kihívásai

2020. december 3. 14:59

2020 novemberében Olaszország, Németország, Franciaország, Svédország, Egyesült Királyság és többek között Magyarország részvételével készült felmérésében a válaszadók 87 százaléka mondta azt, hogy a jövőben is valamilyen módon home office munkakörnyezetben szeretne dolgozni, többségük átlag heti 2-3 napot. 44 százalékuk úgy gondolja, hogy hatékonyabb, 42 százalékuk szerint pedig legalább ugyanolyan hatékony volt munkavégzése, mint irodai munkakörnyezetben. A válaszadók abban a kérdésben már megosztottak voltak, hogy szervezeteiktől változást várnak-e az eredményközpontúbb termelékenység tekintetében.

A Hogan Assessments európai felmérésében több mint 700 munkavállaló nyilatkozott arról, hogy 2020 hogyan változtatta meg a munkához való hozzáállásukat. A felmérés kiindulópontja az volt, hogy több vállalatvezetővel készített korábbi felmérés azt az eredményt hozta, hogy a munkatársi elköteleződés a megkérdezettek több mint 40 százalékánál kiemelt problémát jelent a pandémiás időszakban.

Ugyan 60 százalékuknak lelki kihívást jelentett az otthoni munkavégzés, de ez mégsem befolyásolta az elkötelezettségüket.

Európában az emberek 86 százaléka úgy gondolja, hogy elkötelezett, 42 százalékuk nagyon elkötelezett a szervezete mellett, miközben az Egyesült Királyságban ez a pozitivitás kicsit alacsonyabb, de még mindig túlnyomó többségű. Az emberek több mint 60 százaléka úgy találta, hogy elegendő támogatást kap vezetőjétől, több mint 80 százalékuk pedig úgy látta, hogy cége gyorsan járt el, és támogatta őket abban, hogy alkalmazkodjanak az otthoni munkavégzés kihívásaihoz.

Érdekes paradoxon, hogy 36 százalék úgy véli, távmunkával nehezebb fenntartani a szakmai kapcsolatot, és 35 százalék egyetért abban, hogy nehezebb kitűnni vagy nehezebb elismerést esetleg promóciót kivívni, miközben a válaszadók 45 százaléka nem ért egyet ezzel. Az eltérő vélemények azt mutatják, hogy vannak olyan csoportok, akik másképp reagálnak a járvánnyal kialakult helyzetre, ez viszont eltérő személyiségükkel és megküzdési módjaikkal függ össze. Az viszont összességében elmondható, hogy

a pandémia által teremtett első számú kihívás a kommunikáció és az együttműködés.

Fehér Zsolt, nemzetközi HR szakértő, a Hogan Assessment Európai igazgatója szerint a felmérés első számú tanulsága az a következtetés, hogy jelentős változás ment végbe a hibrid munkavégzés (irodai és otthoni vegyes munka) megítélésének tekintetében. A munkavállalók mostantól elvárják, hogy az otthoni munkavégzés lehetősége alapszinten rendelkezésre álljon, a vezetők első számú kihívása pedig továbbra is az, hogy az elvégzett munkavégzés mérhető legyen, bárhonnan is végzik munkájukat. Az irodai helyek további csökkentése, az IT-fejlesztések továbbvitele így minden vállalkozás számára logikus lépés.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az elkötelezettség kiemelkedő aránya, főleg az felmérés anonimitása miatt váratlan eredmény. Minden egyéb felméréssel és vezetői vélekedéssel ellentétben a munkavállalók ragaszkodnak munkáltatójukhoz, törés abszolút nem tapasztalható

- vélekedik Fehér Zsolt. Mindenképpen érdemes kiemelkedő figyelmet érdemes fordítani a munkavállók mentális egészségére, ezekre talán az úgynevezett employee assistant programok (pszichológiai és egyéb online-telefonos segítségnyújtási szolgáltatások) alkalmazása, illetve a személyes figyelem és az eltérő személyiségekhez igazodó releváns figyelem lehet a legfontosabb.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem