2019. június 20. csütörtök Rafael
HR Centrum

Magyar melósokat keresnek: 800 ezres fizetés, végzettség sem kell


Kevés a szakképzett pincér és szakács, éppen ezért már nem ritka, hogy havi 300-350 ezer forintos nettó fizetés is elérhető a itthon vendéglátásban. Azonban ennek az "álombérnek" a többszörösét is meg lehet keresni pár kilométerrel arrébb, fele annyi, vagy akár nulla munkatapasztalattal. De vajon meddig bírja még a piac ezt az elképesztő ütemű bérnyomást?

A tavalyi év a szálláshely-szolgáltatás, illetve a vendéglátás számára nem alakult a legfényesebben, már ami a toborzást illeti: átlagosan 2,5 százalékos volt 2018-ban a betöltetlen álláshelyek aránya: a szezon közepén ez a szám elérte a 2,8 százalékot is - derül ki a KSH adataiból. Ráadásul a szaktudással rendelkező képzett munkavállalókból szinte égető a hiány.

Ennek ellenére a vendéglátásban hosszú-hosszú ideje alacsonyak a bérek és így van ez manapság is, főleg, ha a versenyszféra más területeinek átlagával vetjük össze. A hazai kkv-k alacsonyabb bérszínvonala nemcsak a külföldi munkavállalással, de az itthoni nagyvállalatokkal szemben is hátrányt jelent a szakképzett munkaerőért vívott versenyben - derül ki az MNB friss közleményéből.

Komoly bajban vannak a vendéglátók, kétségbeesetten keresik a szakácsokat, mosogatókat, pincéreket: nincs más választásuk, ha fenn akarnak maradni, ember kell. Aki tud, bért emel, és ezt transzparensen kommunikálja is: 

egyre több olyan felszolgálói álláshirdetésbe futhatunk bele, ahol a munkakör leírása mellett konkrét béreket is láthatunk.

Az a munkaadó, aki kiteszi a kirakatba a béreket, annak feltehetően nem kell szégyenkeznie miattuk.

A munkaerőhiányról is szó lesz a Portfolio HR Revolution 2019 konferenciáján.

ÁTTEKINTÉS   |   RÉSZLETES PROGRAM   |   ÁRAK   |   JELENTKEZÉS

"Budapest belvárosában, turisták által látogatott a 'la carte, jó forgalommal levő magyaros étterme" középszintű angol nyelvtudással keres pincért, felszolgálót teljes munkaidőben havi nettó 350 ezer forintért - az egyik legnagyobb magyar állásközvetítő portálon talált hirdetés szerit.

Ugyanitt egy másik hirdetésben Budapest belvárosában elhelyezkedő 5 csillagos szálloda éttermébe keresnek megbízható felszolgálót angol nyelvtudással havi nettó 300 ezer forintért.

De nem csak Budapesten, Szegeden is hirdetnek piacvezető pizzériájába felszolgálói állást havi 300 ezer forintért, itt még a nyelvtudás sem feltétel, csupán 1-3 éves munkatapasztalat. 

Persze, ahogy a KSH fentebb leírt adataiból is kiderül, ezek korántsem az átlagkereseteket jelentik, de adott esetben már ekkora bér is elérhető ebben a szegmensben.

A határ túloldalán

Ez a jelenség akkor válik még érdekesebbé, ha mellé tesszük a szomszédos Ausztriában, vagy Németországban elérhető legalacsonyabb béreket a vendéglátóiparban. 

Budapesttől kb. 800 km-re Günzburgban egy vidámparkba keresnek a márciustól novemberig tartó szezonra éttermi dolgozót 1400-1600 eurós a nettó kereseti lehetőséggel. Ez 449 400-513 600 forintot jelent mai árfolyamon, ehhez pedig még a borravaló is hozzájön, valamint számos egyéb kedvezmény házasoknak, gyerekeseknek pedig német családi pótlék. Csupán tőmondatos német nyelvű kommunikáció az elvárás.

De már egy kezdő segédpincér tapasztalat nélkül is megkereshet az olasz-osztrák határ mellett 1750 eurót (561 750 forintot) egyetlen hónap alatt, úgy, hogy a helyszínen szállást és teljes ellátást kap.

Ennél lényegesen többet lehet keresni Tirolban egy osztrák munkalehetőségeket közvetítő oldal hirdetése szerint. Alpesi szállodába pincéreket toboroznak, igaz itt a német társalgási szint már elvárás, viszont havonta akár 2500 eurót is meg lehet keresni. Ez ebben a pillanatban 802 500 forintot jelent. 

De miért érdekes mindez?

A trendekből jól látszik, hogy azok a hazai cégek, akik megtehetik, harcba szállnak a magyar munkavállalókért, ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentéséből az rajzolódik ki, hogy a jövőben egyes hazai tulajdonú vállalatok nem fogják bírni a bérnyomást. Közel a pillanat, amikor a magyarok belerokkannak a bérrobbanásba.

A bérrobbanásról is szó lesz a Portfolio HR Revolution 2019 konferenciáján.

ÁTTEKINTÉS   |   RÉSZLETES PROGRAM   |   ÁRAK   |   JELENTKEZÉS

 

JÓL JÖNNE 800 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 800 ezres forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 17 775 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen nyújtja (THM 13,41%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 18 198 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem, az OTP, valamint a CIB konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
jobangel
2019. 06. 19. 09:45
Nem tudott beilleszkedni, próbaidőben elküldték

Ez a helyzet talán még a folyamatos álláskeresésnél is lélekrombolóbb. Kivédeni nagyon nehéz...

perfekt
2019. 06. 19. 09:02
A számlarend aktualizálása

A számviteli politika összeállításával kapcsolatban a számviteli törvény /14.§ (4.)/ négy...

hrdoktor
2019. 06. 17. 14:18
Elvesztette a munkáját? Ne betegedjen bele

Élete során majdnem mindenkivel előfordul legalább egyszer, hogy elveszíti a munkáját. Ez lehet...

happyhunter
2019. 06. 17. 07:36
Klímaháború az irodában avagy kinél van a távirányító?

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nálunk a kánikulával egy időben kitört a klímaháború. Az...

hellokarrierista
2019. 06. 16. 17:58
A stressz hatása az egészségünkre

 "Hosszú ideig, évekig hittem (akartam hinni), hogy baromi hatékony vagyok. Heti 45-55 óra munka...

legacykft
2019. 06. 14. 09:00
Szerep, nem szerep?

Te is észrevetted már, hogy minden csapatban van egy olyan személy, akinek a fejéből pattan ki...

y2ycoaching
2019. 06. 13. 15:16
Cheetos ezüsttálcán, te viszel?

Milyen lead-et lehet írni egy cikkhez, amelynek a címében benne van minden, amit tudnod kellene.  Semmilyet....

NÉPSZERŰ
FRISS

Tesco

06.20-06.26
Országos

Auchan

06.20-06.26
Országos

Aldi

06.20-06.26
Országos

Lidl

06.20-06.26
Országos

Praktiker

Tavasz, nyár, kert
04.04-07.31
Országos

  Ajánlatunk