2021. január 20. szerda Fábián, Sebestyén
HR Centrum

A 10 leggyakoribb ok, amiért a legtöbb ember utálja a hétfőt


Mindenki ismeri az érzést, amikor az ébresztő kinyomása után keservesen ráeszmél, hogy már megint hétfő van. De miért nem szeretjük a hétfőt? Logikusan miben nehezebb ezen a napon dolgozni, mint a többi munkanapon? A munka és a magánélet egyensúlya, társas szorongás és a hétvége-kultusz is az okok közt van.

A hétfő gyűlölete nagyon régi toposz, a Garfield-képregényektől a szitkomokon át a virális mémekig tele van ezzel a kultúránk. Azt nehéz elndönteni, rontott vagy javított mindezen a távmunka - már akinek van ilyen lehetősége. 

A villamoson zötykölődés helyett az ágy szélén a laptop kinyitása kényelmesebb lehet. De rontja is a munka és a magánélet korunkban amúgy is borzalmasan nehezen megtalálható egyensúlyát. Sok esetben azonban nem is a hétfő önmagában rossz, egyszerűen munkahellyel van gond, ezért nem szeretjük magunkat újra belevetni a tennivalókba. 

Nézzünk pár jellemző okot, ami meghúzódhat a hét első napjának utálata mögött!

1. A hétvége is lehet fárasztó 

Bár a többségünk szeret úgy gondolni a hétvégére, mint ami csupa pihenés és kellemes időtöltés a barátokkal, ez is igényel jelentős, akár a hétköznapinál is több energiát. Ettől persze a szocializáció nagyon fontos, hiszen társas lények vagyunk, az is jó, ha a hétvégén sokat tudunk aludni. Elképzelhető azonban, hogy ezek után hétfőn fáradtan ébredünk, amivel már el is van rontva a hétkezdés.

2. A szabadság érzésének elvesztése

A leggyakoribb ok, amiért rossz a hétvégét otthagyni, banális: az ugyanis alapvetően tényleg két nap pihenés és szórakozás tud lenni. Még az előzőek mellett is tele van olyan mozzanatokkal, amik segítenek megnyugodni. Később kelhetünk, elmegyünk enni egy jót (mostanában elhozni...), iszunk egy sört a barátainkkal, stb. Ebből aztán nehéz lehet átállni újra a munka világába, ami azért általában ennyire nem felszabadult.

3. Nem szereted a munkád

Sokan vannak, akik nem szeretik az állásukat, és ezt a testük is megérzi a munkahely okozta stressz miatti adrenalin következtében. Ha nem úgy mész be reggel, hogy bár sose kéne többet itt dolgozni, akkor nem jellemző olyan mértékben a szorongás és a vasárnap esti lehangoltság. Persze ebben az esetben is lehet számos stresszfaktor, például most éppen a pandémia okozta bizonytalanság, amely sajnos akkor talán még inkább játszik, ha kedveli az ember a munkáját és nem szeretné feladni, elveszíteni azt.

4. Nem készültél fel rá 

Ha vasárnap nem tudtunk előkészülni a hétfői kezdésre, akkor szinte biztosan stressztől szorongva megyünk be az irodába. Előfordul, hogy sokakat “nem visz rá a lélek", hogy normálisan felkészítsék önmagukat a hétfői melóra, ez jó eséllyel erős jelzés az előző pontunkra vonatkozóan.

5. A kultúránkba van ivódva

A cikkünket is ezzel kezdtük. Mémek, sorozatok, beszólások, mindenhol ott van. Gyakorlatilag olyan közhellyé vált a “már megint hétfő van", mint a másoknak ásott verem vagy a takaró és a nyújtózkodás esete. Meg persze ezt erősíti a népszerű ellenpólus is, az úgynevezett “végre péntek".

6. Rosszul állsz az egyensúly terén

Na, ez az, ami most különösen nagy kihívás. Konkrétan van, aki szállodai szobát bérel csak azért, hogy egy másik épületben melózzon, mint ahol alszik. De a munka és a magánélet egyensúlyának fenntartása eddig is különösen fontos probléma volt, amivel akkor is kell foglalkozni, ha majd egyszer túl lesz az emberiség a járványon. A hétfő iránt táplált negatív érzelmeink sokszor a szervezetünk jelzései is arra, hogy lassítsunk és tartsunk egy kis szünetet.

7. Szociális szorongás

Sokan vannak, akiknek általánosságban nehézséget jelentenek a társas interakciók. Erre még rárakódik az, hogy a munkatársainkat az esetek többségében nem mi választjuk meg és szinte kizárt, hogy mindegyikükkel egyformán jól kijöjjünk. Ráadásul a munka során muszáj másokkal érintkeznünk, hiszen a többségnek ez a munka elengethetetlen feltétele.

8 Tartasz a változásoktól

A hét első napja egy csomó új dolgot hozhat, márpedig nagyon gyakori jelenség, hogy az ember tart a változásoktól. Függetlenül attól, hogy az milyen, vagy attól, hogy akár jót is hozhat neki. Ez különösen igaz lehet azokra, akik éppen nehéz életszakaszon mennek át.

9. Nem tudni, mit tartogat a hét

Ehhez szorosan kapcsolódik, hogy a legfelkészültebbeket is egy csomó váratlan kihívás érheti a héten (és tudjuk, hogy “a legfelkészültebbek" csak a béna motivációs előadások világában léteznek). Innentől kezdve érthető, ha nehezen hisszük, hogy “túl tudjuk élni a hetet".

10. A hétvégének élsz

Gyakori jelenség, hogy az emberek úgymond kettős életet élnek. Hétközben dolgoznak, bejárnak az irodába, a fizetésükből kifizetik a számláikat, de közben hétvégén élnek igazán, amikor lazulhatnak, elmehetnek szórakozni, stb. Ennek a kettőnek a határán válik igazán a “végre péntek" és a nehéz átmenetel a hétfőbe. Ugyanakkor ez jelezheti leginkább, hogy a szabadidőnkben néha érdemes felnézegetni az álláshirdetési oldalakra is és elgondolkodni a váltáson.

via HuffPost

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 01. 20. 07:19
Ilyen lesz a mérlegképes képzés! Felmentési lehetőségek! - III. rész

A gazdaságtudományi képzési területen – természetesen elsősorban a pénzügy és számvitel...

vezetoi-coaching
2021. 01. 19. 07:50
Mi lenne, ha megnéznénk a szociopata viselkedést az önzetlen-önző skála szempontjából?

Mindennapi notion-jaink, beszélgetéseink/reagálásaink egyértelműen besorolják az önzést a rossz...

hrdoktor
2021. 01. 18. 04:16
Fejfájástípusok

Sajog, szorít, görcsöl vagy lüktet a homlok mögött, a halántékon vagy a tarkótájon? Az emberek...

legacykft
2021. 01. 15. 16:37
A csapat érzelmi intelligenciája – a jó csapatműködés egyik sikertényezője

Meglepő, hogy a csapatnak is van érzelmi intelligenciája, ugye? Pedig bizony van. De hogy pontosan...

coachco
2021. 01. 14. 18:09
A legfontosabb dolgok, amiket eddig megtanultam

Ha meg kellene röviden fogalmazni, mi a legfontosabb, amit megtanultam eddigi karrierem során (közgazdászi...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked