Traditional hungarian fish soup with paprika and carp

Lasszóval fogják a magyarokat erre az idénymelóra: 2 hét alatt 800 ezret is lehet keresni karácsony előtt

2022. december 9. 16:04

Ha a tipikus magyar karácsonyi ételekről van szó, kétségtelenül a halászlé az, ami a legtöbb embernek először eszébe juthat. Annyira elengedhetetlen része a hal a december 24-i menünek itthon, hogy a magyarok az évente elfogyasztott halmennyiség 35-40 százalékát karácsonykor eszik. Emiatt pedig a decemberi időszak óriási keresletet eredményez a halpultoknál a piacokon, amihez persze elég ember is kell, aki kiszolgálja a vevőket. Most megnéztük, milyen fizetéssel toboroznak az ünnepek előtt halpultosokat.

A karácsony előtti időszak egyértelműen az év legforgalmasabb pár hete a kiskereskedelemben: ilyenkor rengeteg boltos és eladó igyekszik plusz segítséget toborozni, hogy lépést tudjon tartani a megnövekedett forgalommal. Ehhez pedig egyre több munkaadó alkalmaz kirakatbéreket, vagyis a konkrét kereshető fizetést is szerepeltetik az álláshirdetésben, hogy minél több munkavállaló figyelmét keltsék fel ezzel. Most így akadtunk a Pénzcentrum szerkesztőségénél egy tipikusan karácsonyi munkára: halpultba keresnek eladókat, amivel akár naponta 60 ezer forintot is lehet keresni.

A karácsonyi vacsora elengedhetetlen fogása

Az általunk talált hirdetésben halbontókat keresnek, napi 20 ezer és 60 ezer forinti közötti fizetéssel. Ezen kívül még annyi derül ki az állással kapcsolatban, hogy szükség van halbontói tapasztalatra, azonban arról nincs szó, hogy napi hány óra munkával lehet ennyi pénzt megkeresni. Ez különösen fontos lenne tudni, hiszen például a Vörösmarty téri karácsonyi vásárba ugyan napi 30 ezres bérrel toboroznak árusokat, ezért viszont napi 14-15 órát kell dolgozni a decemberi hidegben. Mivel a karácsonyi halászléhez rengetegen vásárolnak halat, úgyhogy nagy valószínűséggel az átlagos napi 8 óránál jóval többet kell dolgozni a halpultban.

Szintén nem derül ki a leírásból, hogy bruttó vagy nettó bérről van szó, az viszont igen, hogy két heti munkára keresnek embert. Ha azzal számolunk, hogy valaki 14 napon át folyamatosan dolgozik, abból kiindulva, hogy adventkor a boltok és a piacok hétvégén mindkét nap nyitva tartanak, akkor napi 20 ezres kereset mellet összesen 280 ezer forintot lehet kapni,

Ha viszont sikerül minden nap 60 ezer forintot összeszedni, az kétheti folyamatos munka mellett 840 ezrest fizetést jelent.

Ehhez persze kemény fizikai munkát kell végezni, tudni kell halat bontani, és lehet, hogy akár napi 12-14 órás műszakokban kell dolgozni.

Halpultosból nincs elég

Megnéztük, hogy más, hasonló hirdetésben milyen fizetést ajánlanak a halpultosoknak a decemberi időszakra. Az általunk talált másik hirdetésben diákokat toboroznak hús-halpult kiszolgáló kiszolgáló munkakörbe, amiért bruttó 1350 forintos órabért ajánlanak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az infláció és a munkaerőhiány miatt úszhat el a karácsonyi vacsora?

Idén nem csak a halpultosok fizetése magas, hanem az ünnepi asztalra kerülő halászlé ára is nagyot emelkedett. Arról már korábban írtunk, hogy az itthon legnépszerűbb pontyszelet idén karácsonykor 40%-kal kerülhet többe, mint tavaly, és az afrikai harcsafilével együtt akár 4 ezer forintba is kerülhet egy kilója.

Jól látszik, hogy a kereskedők igyekeznek minél jobban kihasználni a karácsonyi időszakot, ehhez viszont az is kell, hogy legyen elég ember. Idén egész évben komoly kihívást jelentett a munkaerőhiány, ez pedig az ünnepek előtt csak még inkább látszik abból, hogy ilyen brutális fizetéseket ajánlanak azoknak, akik hajlandóak bevállalni a megerőltető fizikai munkát karácsony előtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18