31 °C Budapest
Traditional hungarian fish soup with paprika and carp

Lasszóval fogják a magyarokat erre az idénymelóra: 2 hét alatt 800 ezret is lehet keresni karácsony előtt

2022. december 9. 16:04

Ha a tipikus magyar karácsonyi ételekről van szó, kétségtelenül a halászlé az, ami a legtöbb embernek először eszébe juthat. Annyira elengedhetetlen része a hal a december 24-i menünek itthon, hogy a magyarok az évente elfogyasztott halmennyiség 35-40 százalékát karácsonykor eszik. Emiatt pedig a decemberi időszak óriási keresletet eredményez a halpultoknál a piacokon, amihez persze elég ember is kell, aki kiszolgálja a vevőket. Most megnéztük, milyen fizetéssel toboroznak az ünnepek előtt halpultosokat.

A karácsony előtti időszak egyértelműen az év legforgalmasabb pár hete a kiskereskedelemben: ilyenkor rengeteg boltos és eladó igyekszik plusz segítséget toborozni, hogy lépést tudjon tartani a megnövekedett forgalommal. Ehhez pedig egyre több munkaadó alkalmaz kirakatbéreket, vagyis a konkrét kereshető fizetést is szerepeltetik az álláshirdetésben, hogy minél több munkavállaló figyelmét keltsék fel ezzel. Most így akadtunk a Pénzcentrum szerkesztőségénél egy tipikusan karácsonyi munkára: halpultba keresnek eladókat, amivel akár naponta 60 ezer forintot is lehet keresni.

A karácsonyi vacsora elengedhetetlen fogása

Az általunk talált hirdetésben halbontókat keresnek, napi 20 ezer és 60 ezer forinti közötti fizetéssel. Ezen kívül még annyi derül ki az állással kapcsolatban, hogy szükség van halbontói tapasztalatra, azonban arról nincs szó, hogy napi hány óra munkával lehet ennyi pénzt megkeresni. Ez különösen fontos lenne tudni, hiszen például a Vörösmarty téri karácsonyi vásárba ugyan napi 30 ezres bérrel toboroznak árusokat, ezért viszont napi 14-15 órát kell dolgozni a decemberi hidegben. Mivel a karácsonyi halászléhez rengetegen vásárolnak halat, úgyhogy nagy valószínűséggel az átlagos napi 8 óránál jóval többet kell dolgozni a halpultban.

Szintén nem derül ki a leírásból, hogy bruttó vagy nettó bérről van szó, az viszont igen, hogy két heti munkára keresnek embert. Ha azzal számolunk, hogy valaki 14 napon át folyamatosan dolgozik, abból kiindulva, hogy adventkor a boltok és a piacok hétvégén mindkét nap nyitva tartanak, akkor napi 20 ezres kereset mellet összesen 280 ezer forintot lehet kapni,

Ha viszont sikerül minden nap 60 ezer forintot összeszedni, az kétheti folyamatos munka mellett 840 ezrest fizetést jelent.

Ehhez persze kemény fizikai munkát kell végezni, tudni kell halat bontani, és lehet, hogy akár napi 12-14 órás műszakokban kell dolgozni.

Halpultosból nincs elég

Megnéztük, hogy más, hasonló hirdetésben milyen fizetést ajánlanak a halpultosoknak a decemberi időszakra. Az általunk talált másik hirdetésben diákokat toboroznak hús-halpult kiszolgáló kiszolgáló munkakörbe, amiért bruttó 1350 forintos órabért ajánlanak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az infláció és a munkaerőhiány miatt úszhat el a karácsonyi vacsora?

Idén nem csak a halpultosok fizetése magas, hanem az ünnepi asztalra kerülő halászlé ára is nagyot emelkedett. Arról már korábban írtunk, hogy az itthon legnépszerűbb pontyszelet idén karácsonykor 40%-kal kerülhet többe, mint tavaly, és az afrikai harcsafilével együtt akár 4 ezer forintba is kerülhet egy kilója.

Jól látszik, hogy a kereskedők igyekeznek minél jobban kihasználni a karácsonyi időszakot, ehhez viszont az is kell, hogy legyen elég ember. Idén egész évben komoly kihívást jelentett a munkaerőhiány, ez pedig az ünnepek előtt csak még inkább látszik abból, hogy ilyen brutális fizetéseket ajánlanak azoknak, akik hajlandóak bevállalni a megerőltető fizikai munkát karácsony előtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem