12 °C Budapest
Young casual businessman wearing glasses is sitting in front of his notebook holding his head pondering over his work. Office equipment and another computer is in front of him.

Minden magyar munkavállalónak szembe kell ezzel néznie: sokaknak fájni fog

2022. szeptember 8. 08:31

Rendkívül nehéz időszakot élünk, hiszen 2022. augusztus 1 óta jelentősen emelkedtek a rezsiárak, a Kata-s vállalkozásaikat megszüntetésre kényszerülők közül sokan visszatérnek a munkaerőpiacra, ráadásul a munkavállalók is egyre magasabb bért szeretnének, amivel lépést tudnának tartani az infláció miatt megnövekedett árakkal. A nehezített helyzetben fontosnak tartottuk megtudni, hogy a vidéki munkáltatók hogyan állnak a változásokhoz és milyen lépésekre készülnek, ezért felkerestünk egy szervezetfejlesztő és egy HR szakembert, akik számos céggel állnak kapcsolatban, hogy osszák meg velünk tapasztalataikat – számolt be a HelloVidék.

Szinte minden szektort érintenek Magyarországon a nem rég bevezetett gazdasági szankciók és a rezsiemelés. Ráadásul nehezítő faktor az is, hogy ezek a változások egyszerre, rövid időn belül érkeztek, így a munkaadóknak és munkavállalóknak sok jelentős mértékű döntést kellett meghozniuk szinte napok alatt.

Lehetetlen megjósolni, hogy hogyan fognak reagálni a munkáltatók a megemelkedett többletköltségekre, vagy milyen intézkedéseket kell meghozni annak érdekében, hogy a vállalatok versenyben tudjanak maradni. Lehetőleg úgy, hogy közben a munkavállalókat se kelljen elbocsátani.

A munkavállalókat is bizonytalanság veszi körül. Egy részük aggódik, hogy a jövedelmük fedezni fogja-e a rezsiköltségeket, és az is előfordulhat, hogy több évtizeden keresztül megszokott munkahelyüket egyesek feladni kényszerülnek, hogy magasabb bért tudjanak kialkudni egy új munkahelyen. Vannak olyanok is, akik már most előre terveznek, felkészülnek a nehezebb időkre és gyakorlati lépéseket tesznek, hogy meglévő munkájuk mellett másodállást vagy időszakos jövedelemkiegészítő tevékenységet keressenek

– mondta el Bostayné Papp Éva, a Labours Hungary Kft. szervezet fejlesztője, aki szerencsére azt tapasztalta, hogy mindent megtesznek a munkaadók azért, hogy valamilyen mértékben hozzá tudjanak járulni a dolgozók megnövekedett terheihez.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A munkáltatók részéről lassabban jönnek az információk; egyelőre annyit tudnak, hogy őket is érinti a rezsiáremelés. Mindeközben a cégeknél egyeztetések folynak, hogy adjanak-e a munkavállalóknak valamilyen rezsikompenzációt amellett, hogy még nem tudják mennyivel emelkednek saját rezsiköltségeik. Egyfajta „préshelyzet” kezd kialakulni. Egyrészt jelen van egy hallgatólagos munkavállalói elvárás a rezsikompenzációt illetően, másrészt a munkáltató valószínűleg a saját profitjának rovására kell majd fizesse a közüzemi díjak növekményét. Ezen kívül arról is dönteniük kell, hogyha adnak kompenzációt, akkor hogyan és milyen formában segíthetik a dolgozókat. Nagyon erősen bíznak benne, hogy kormányzati szinten születik egy döntés, életbe lép egy rendelet, amely lehetővé teszi, hogyha adnak rezsitámogatást, akkor esetleg a minimálbér egy részéig, adómentesen tehessék meg, éppen úgy, ahogyan a távmunkában dolgozók esetében is

 – fűzte hozzá Fetter Valéria interim HR vezető, vállalati HR tanácsadó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem