10 °C Budapest
Young casual businessman wearing glasses is sitting in front of his notebook holding his head pondering over his work. Office equipment and another computer is in front of him.

Minden magyar munkavállalónak szembe kell ezzel néznie: sokaknak fájni fog

2022. szeptember 8. 08:31

Rendkívül nehéz időszakot élünk, hiszen 2022. augusztus 1 óta jelentősen emelkedtek a rezsiárak, a Kata-s vállalkozásaikat megszüntetésre kényszerülők közül sokan visszatérnek a munkaerőpiacra, ráadásul a munkavállalók is egyre magasabb bért szeretnének, amivel lépést tudnának tartani az infláció miatt megnövekedett árakkal. A nehezített helyzetben fontosnak tartottuk megtudni, hogy a vidéki munkáltatók hogyan állnak a változásokhoz és milyen lépésekre készülnek, ezért felkerestünk egy szervezetfejlesztő és egy HR szakembert, akik számos céggel állnak kapcsolatban, hogy osszák meg velünk tapasztalataikat – számolt be a HelloVidék.

Szinte minden szektort érintenek Magyarországon a nem rég bevezetett gazdasági szankciók és a rezsiemelés. Ráadásul nehezítő faktor az is, hogy ezek a változások egyszerre, rövid időn belül érkeztek, így a munkaadóknak és munkavállalóknak sok jelentős mértékű döntést kellett meghozniuk szinte napok alatt.

Lehetetlen megjósolni, hogy hogyan fognak reagálni a munkáltatók a megemelkedett többletköltségekre, vagy milyen intézkedéseket kell meghozni annak érdekében, hogy a vállalatok versenyben tudjanak maradni. Lehetőleg úgy, hogy közben a munkavállalókat se kelljen elbocsátani.

A munkavállalókat is bizonytalanság veszi körül. Egy részük aggódik, hogy a jövedelmük fedezni fogja-e a rezsiköltségeket, és az is előfordulhat, hogy több évtizeden keresztül megszokott munkahelyüket egyesek feladni kényszerülnek, hogy magasabb bért tudjanak kialkudni egy új munkahelyen. Vannak olyanok is, akik már most előre terveznek, felkészülnek a nehezebb időkre és gyakorlati lépéseket tesznek, hogy meglévő munkájuk mellett másodállást vagy időszakos jövedelemkiegészítő tevékenységet keressenek

– mondta el Bostayné Papp Éva, a Labours Hungary Kft. szervezet fejlesztője, aki szerencsére azt tapasztalta, hogy mindent megtesznek a munkaadók azért, hogy valamilyen mértékben hozzá tudjanak járulni a dolgozók megnövekedett terheihez.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A munkáltatók részéről lassabban jönnek az információk; egyelőre annyit tudnak, hogy őket is érinti a rezsiáremelés. Mindeközben a cégeknél egyeztetések folynak, hogy adjanak-e a munkavállalóknak valamilyen rezsikompenzációt amellett, hogy még nem tudják mennyivel emelkednek saját rezsiköltségeik. Egyfajta „préshelyzet” kezd kialakulni. Egyrészt jelen van egy hallgatólagos munkavállalói elvárás a rezsikompenzációt illetően, másrészt a munkáltató valószínűleg a saját profitjának rovására kell majd fizesse a közüzemi díjak növekményét. Ezen kívül arról is dönteniük kell, hogyha adnak kompenzációt, akkor hogyan és milyen formában segíthetik a dolgozókat. Nagyon erősen bíznak benne, hogy kormányzati szinten születik egy döntés, életbe lép egy rendelet, amely lehetővé teszi, hogyha adnak rezsitámogatást, akkor esetleg a minimálbér egy részéig, adómentesen tehessék meg, éppen úgy, ahogyan a távmunkában dolgozók esetében is

 – fűzte hozzá Fetter Valéria interim HR vezető, vállalati HR tanácsadó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
perfekt  |  2022.09.21 07:20
A bíróság az adós fizetésképtelenségét akkor állapítja meg, ha az adós határidőn belül a bíróságn...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
hrdoktor  |  2022.09.19 04:45
Bármilyen meglepő, de élete során az emberek 70-80 százaléka átesik ezen aranyérbetegségen legalább...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17