10 °C Budapest
Midsection close up of unknown caucasian man holding a box with personal items stuff leaving the office after being fired from work due recession economic crisis downturn losing job company shutdown

Érik az újabb felmondási hullám Magyarországon: ezek a cégek kezdhetik a leépítést

2022. szeptember 5. 09:03

Hiába öltött sosem látott mértéket a munkaerőhiány Magyarországon és tükröznek a hivatalos adatok teljes foglalkoztatottságot, felmondási hullám következhet. Az energiaárak ugyanis már jelenleg nem egyszerűen magasak, hanem sok cég számára elviselhetetlenek és kigazdálkodhatatlanok - írja a Portfolio. A vállalati csődök még a költségek drasztikus csökkentésével együtt is elkerülhetetlenek lesznek, ami elhozza a munkanélküliség növekedését.

A már év elején sokat emelkedő energiaárak az elmúlt hónapokban valósággal elszabadultak, így az egyes termékek és szolgálatások árát most nem 10-15-20%-kal kellene emelni ahhoz, hogy ne termeljenek veszteséget a cégek: ennél sokkal nagyobb mértékben. A pékségek 6-800 forint helyett 1500-ért árulnák a kenyeret, az étteremben 3-4 ezer forint helyett 6-7 ezer lenne egy főétel, a 25-30 ezer forintos hotelszobát pedig több mint 50 ezerért kellene kínálni. Ilyen áremelkedést pedig nem fogadnának el, illetve tudnának megfizetni a fogyasztók. Így a cégeknek marad a költségcsökkentés, illetve a hatékonyságjavító beruházások lehetősége, vagy a leépítés, vagy ha ez sem járható út, akkor a a termelés/szolgáltatás átmeneti vagy végleges leállítása, esetleg a csőd.

A bezárási hullám első jelei már mutatkoznak a vendéglátásban és turizmusban, hamarosan pedig a kiskereskedelembe is begyűrűznek. Az elszálló áram- és gázárak így egyik pillanatról a másikra írhatják felül a munkaerőhiányos helyzetet - írja a lap. Könnyen lehet ugyanis, hogy amíg egy vállalat 4-5 dolgozót is fel tudott volna venni egy-két hónapja, addig mostanra már le kell építenie a sokszorozódó energiaszámla, illetve a magas fogyasztói árakkal összefüggő keresletcsökkenés miatt. Mostantól ugyanis a lakosságnak is többet kell fizetnie a rezsire, ezért kevesebb pénzük marad az egyébként is nagyon gyorsan dráguló élelmiszerekre és más szolgáltatásokra.

A vállalatoknak viszont a háztartásoknál is nagyobb sokkot jelent a rezsiköltségek emelkedése, amit aligha tudnak kompenzlni áremelésekkel. Az állam szintén ezzel a problémával küzd: a közintézmények energiaszámlája és a lakossági rezsiszámlák egy részének a fizetése (a rezsicsökkentés részleges fenntartása) komoly nyomást helyez a költségvetésre.

Így egyre több szektor, amely az elmúlt hónapokban még növekedett, hirtelen összeomolhat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Alig van olyan nap, hogy ne hallanánk komoly gondokkal küzdő, becsődölő étteremről, illetve cukrászdáról. A szálláshely-szolgáltatók rosszabb helyzetet várnak, mint a covid idején. A fürdők sem bírják az eszeveszett áremelkedést és még a kiskereskedelmi cégek is most szembesülnek az elviselhetetlen árakkal. Az iparban is elbocsátások, csődök sorozata söpörhet végig, csak kicsit később. Az év első felében az iparban, a szálláshely-szolgáltatásban és a kereskedelemben is visszaállt a Covid előtti alkalmazotti létszám, ám könnyen lehet, hogy innen kezdődik a fordulat a következő hónapokban - írja a Portfolio.

A lap szerinth hosszú hónapokig tarthat a leépítési hullám a leginkább érintett szektorokban, ha nem konszolidálódnak gyorsan az energiaárak, illetve könnyedén százezres nagyságrendű lehet leépítés az energiaválság miatt a gazdaság egészében, ha nem javulnak a mostani folyamatok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
perfekt  |  2022.09.21 07:20
A bíróság az adós fizetésképtelenségét akkor állapítja meg, ha az adós határidőn belül a bíróságn...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
hrdoktor  |  2022.09.19 04:45
Bármilyen meglepő, de élete során az emberek 70-80 százaléka átesik ezen aranyérbetegségen legalább...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17