2 °C Budapest
Midsection close up of unknown caucasian man holding a box with personal items stuff leaving the office after being fired from work due recession economic crisis downturn losing job company shutdown

Érik az újabb felmondási hullám Magyarországon: ezek a cégek kezdhetik a leépítést

2022. szeptember 5. 09:03

Hiába öltött sosem látott mértéket a munkaerőhiány Magyarországon és tükröznek a hivatalos adatok teljes foglalkoztatottságot, felmondási hullám következhet. Az energiaárak ugyanis már jelenleg nem egyszerűen magasak, hanem sok cég számára elviselhetetlenek és kigazdálkodhatatlanok - írja a Portfolio. A vállalati csődök még a költségek drasztikus csökkentésével együtt is elkerülhetetlenek lesznek, ami elhozza a munkanélküliség növekedését.

A már év elején sokat emelkedő energiaárak az elmúlt hónapokban valósággal elszabadultak, így az egyes termékek és szolgálatások árát most nem 10-15-20%-kal kellene emelni ahhoz, hogy ne termeljenek veszteséget a cégek: ennél sokkal nagyobb mértékben. A pékségek 6-800 forint helyett 1500-ért árulnák a kenyeret, az étteremben 3-4 ezer forint helyett 6-7 ezer lenne egy főétel, a 25-30 ezer forintos hotelszobát pedig több mint 50 ezerért kellene kínálni. Ilyen áremelkedést pedig nem fogadnának el, illetve tudnának megfizetni a fogyasztók. Így a cégeknek marad a költségcsökkentés, illetve a hatékonyságjavító beruházások lehetősége, vagy a leépítés, vagy ha ez sem járható út, akkor a a termelés/szolgáltatás átmeneti vagy végleges leállítása, esetleg a csőd.

A bezárási hullám első jelei már mutatkoznak a vendéglátásban és turizmusban, hamarosan pedig a kiskereskedelembe is begyűrűznek. Az elszálló áram- és gázárak így egyik pillanatról a másikra írhatják felül a munkaerőhiányos helyzetet - írja a lap. Könnyen lehet ugyanis, hogy amíg egy vállalat 4-5 dolgozót is fel tudott volna venni egy-két hónapja, addig mostanra már le kell építenie a sokszorozódó energiaszámla, illetve a magas fogyasztói árakkal összefüggő keresletcsökkenés miatt. Mostantól ugyanis a lakosságnak is többet kell fizetnie a rezsire, ezért kevesebb pénzük marad az egyébként is nagyon gyorsan dráguló élelmiszerekre és más szolgáltatásokra.

A vállalatoknak viszont a háztartásoknál is nagyobb sokkot jelent a rezsiköltségek emelkedése, amit aligha tudnak kompenzlni áremelésekkel. Az állam szintén ezzel a problémával küzd: a közintézmények energiaszámlája és a lakossági rezsiszámlák egy részének a fizetése (a rezsicsökkentés részleges fenntartása) komoly nyomást helyez a költségvetésre.

Így egyre több szektor, amely az elmúlt hónapokban még növekedett, hirtelen összeomolhat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Alig van olyan nap, hogy ne hallanánk komoly gondokkal küzdő, becsődölő étteremről, illetve cukrászdáról. A szálláshely-szolgáltatók rosszabb helyzetet várnak, mint a covid idején. A fürdők sem bírják az eszeveszett áremelkedést és még a kiskereskedelmi cégek is most szembesülnek az elviselhetetlen árakkal. Az iparban is elbocsátások, csődök sorozata söpörhet végig, csak kicsit később. Az év első felében az iparban, a szálláshely-szolgáltatásban és a kereskedelemben is visszaállt a Covid előtti alkalmazotti létszám, ám könnyen lehet, hogy innen kezdődik a fordulat a következő hónapokban - írja a Portfolio.

A lap szerinth hosszú hónapokig tarthat a leépítési hullám a leginkább érintett szektorokban, ha nem konszolidálódnak gyorsan az energiaárak, illetve könnyedén százezres nagyságrendű lehet leépítés az energiaválság miatt a gazdaság egészében, ha nem javulnak a mostani folyamatok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem