Már a magyar dolgozók diktálnak: így harcolhatsz ki magasabb fizut, távmunkát

Már a magyar dolgozók diktálnak: így harcolhatsz ki magasabb fizut, távmunkát

2022. augusztus 22. 19:06

Az utóbbi két évben fontos változásokat láthattunk a munkaerőpiacon: a Covid miatt széles körben terjedt el a távmunka, ugyanakkor megnőtt a munkavállalók hajlandósága a váltásra. Jelenleg több területen van munkaerőhiány, így jó alkupozícióban vannak azok, akik most keresnek új állást. A jelenlegi magas infláció mellett viszont egyáltalán nem mindegy, mekkora fizetést kérünk, és mér az első interjún érdemes rákérdezni, heti hány napot dolgozhatunk távmunkában. Összegyűjtöttük, mire kell most igazán figyelni a munkakeresésben és a bértárgyalások során.

Az utóbbi egy évben nagyban átalakult a munkaerőpiac itthon: magas foglalkoztatottság mellett van  munkaerőhiány, a koronavírus-járvány alatt pedig már korábban megnőtt a munkavállalók hajlandósága a váltásra. Az utóbbi időben fordult a kocka a munkakeresésben, és a munkavállalók kerültek jobb helyzetbe: a pandémia hatásaként rugalmasabb feltételeket alkudhatnak ki maguknak, az emberhiány miatt pedig a korábbinál magasabb fizetést tudnak kiharcolni. Azonban egyáltalán nem mindegy, mennyivel magasabb bérigényt mondunk be egy állásinterjún, vagy mekkora fizetésemelést kérünk a munkáltatónktól: a jelenlegi rekordmagas infláció mellett egy 10%-os bérnövekedés sem akadályozza meg a fizetésünk leértékelődését. Most a CNN cikke alapján megnéztük, hogyan nőttek a munkavállalók lehetőségei az utóbbi egy évben, és hogyan lehet ezeket a legjobban kihasználni, például pont a bértárgyalásban.

„Egy sor gazdasági tényező miatt érdemes most megfontolni, milyen fizetési igény adunk meg” – magyarázza a Linda Babcock közgazdászprofesszor a jelenlegi helyzetet. A szakértő szintén kiemeli, hogy a mostani infláció és munkaerőhiány mellett sokkal nagyobb teret kaptak a munkavállalók a fizetési egyeztetés során, mint a hagyományos munkaerőpiaci környezetben.

Mennyit merjünk kérni?

Megszokottá vált az utóbbi néhány hónapban, hogy toborzás során jóval hamarabb kerül elő a fizetés kérdése a korábbiakhoz képest. Akár az első interjún vagy telefonos beszélgetésen szóba jöhet

– nyilatkozta a munkaerőpiac változásaival kapcsolatban Kate DIxon munkaügyi tanácsadó. Azonban attól, hogy egy potenciális munkáltató megkérdezi a bérigényünket, még nem biztos, hogy azonnal konkrét számmal kell válaszolnunk. Dixon például azt tanácsolja, puhatolózzunk azzal kapcsolatban, mi lenne a pontos munkakör, milyen egyéb juttatások járnának, és milyen fizetési sávban gondolkodnak az adott pozíciónál. A fizetésigényeknél az sem mindegy, milyen területen keresünk állást. Például az IT-munkákban egyértelműen az infláció felett volt idán a béremelések mértéke, de a mérnökök, és a szakmunkások is bőven magasabb fizest kaptak idén az egy évvel korábbihoz képest.

Szellemi területen kifejezetten „válságállónak” számítanak az informatikai és mérnöki területek, itt a bérek is igen magasak és könnyebben érvényesítik a bérigényüket a munkavállalók, mert nagyon nagy a kereslet ezen szakmákban. Azt is látjuk, hogy a szakképzettséget igénylő fizikai-, szakmunkás pozíciókban, például technikus, gépész, karbantartó, villanyszerelő, targoncás is kedvező ajánlatokkal lehet találkozni"

– válaszolta ezzel kapcsolatban a Pénzcentrumnak Juhász Csongor, a Prohuman ügyvezető igazgatója egy korábbi cikkünk kapcsán.

Ha az árak nőnek, a fizetéseknek is kéne

Amennyiben nem vagyunk megelégedve egy cég fizetési ajánlatával, akkor ne szégyelljünk tovább alkudni. Ehhez viszont mindenképp érdemes előtte tájékozódnunk.

Nagyobb a mozgásterünk a bértárgyalásban: munkaerőhiány van, a cégeknek szükségük van a jó munkavállókra és ilyen infláció mellett jogos többet kérni. Alkudni lehet, a siker kulcsa pedig a felkészültség

– tanácsolja Rellie Derfler-Rozin, menedzsement- és szervezésszakértő.  Több tényező is szerepet játszik a fizetés összegénél, például a munkakörért járó általános bérezés, az adott iparág, a munkavégzés helye, illetve a mi különleges képességeink és tapasztalatunk, amivel hozzájárulhatunk a cég fejlődéséhez. EZen kívül persze a gazdasági helyzet is, így például a magas infláció és a munkaerőpiac kilátásai.”

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nagyon fontos, hogy pontosan meg tudjuk határozni a bérigényünket. Nyilván nem akarunk túl keveset kérni, de annyit sem, hogy azzal túllőjünk a célon

– tanácslja Babcock a bértágyalással kapcsolatban. Ilyenkor például jó lehet online álláskereső oldalakat böngészni, amivel be tudjuk lőni, milyen sávban mozognak a fizetések az adott pozícionál. Szintén segíthet, ha olyanokkal beszélünk, akik hasonló területen dolgoznak. „Ha ismerünk valakit, aki dolgozott a kiszemelt cégnél, vagy akár hasonló helyen, próbáljunk meg beszélgetést kezdeményezni és tanácsot kérni. Az emberek általában segítőkészebbek, mint azt elsőre gondolnánk” – tanácsolja Derfler Rozin.

Az infláció lehet ok a magasabb fizetési igényre, de ne ez legyen a fő érvünk arra, miért kérünk annyit, amennyit.

HElyette inkább hangsúlyozzuk az egyéni képességeinket és értékeinket, melyekkel hozzájárulhatunk a potenciális munkáltató jobb működéséhez. Ha már tudják, hogy érdekel minket a munkaajánlat, akkor a szakértő azt tanácsolja, hogy a következőképp tereljük a beszélgetést a bérezés felé: „Remélem, meg tudjuk beszélni, milyen fizetés tükrözné megfelelően azt az értéket, amit a cégnek tudnék nyújtani a korábbi tapasztalatom és a képzettségem alapján. Természetesen azt is figyelembe véve, mekkora drágulás volt itthon az utóbbi időben.”

A koronavírus-járvány óta lényegesebben könnyebb helyzetben vannak a munkavállalók, ha távmunkában vagy teljes home office-ban szeretnének dolgozni. Amennyiben rugalmas munkavégzést keresünk, akkor Dixon azt tanácsolja, hangsúlyozzuk, ez milyen előnyöket jelentene a munkaadónknak. Utalhatunk arra is, hogy az otthoni munka segít a produktivitásban, és heti hány napot szeretnénk home office-ban dolgozni. Egyébként a munkaadók egyre nagyobb része már az álláshirdetésbe beleírja, hogy teljes távmunkáról, vagy hibrid unkavégzésről van szó az adott munkakörben. Érdemes ezt már a felvételi folyamat elején megkérdezni, hogy mik a cég elvárásai a fizikai jelenléttel kapcsolatban.

Figyeljünk a részletekre

Ugyan távmunkában megúszhatjuk a napi ingázást, mégis szükség van egy bizonyos fokú techinkai felszereltségre otthon, ez pedig sokba kerülhet. Babcock ezzel kapcsolatban azt tanácsolja, kérdezzük meg előre, mire lesz szükségünk az otthoni munkához, például egy jó webkamerára, lámpára vagy nyomtatóra. Ezekhez kérhetünk támogatást a munkaadótól is: itthon például a home office-törvény lehetőséget biztosít arra, hogy havonta legfeljebb 20 ezer forint adjon a munkáltató a távmunkából adódó költségekre. Ezért mindenképpen érdemes tájékozódnunk a munkakeresés során, hogy a fizetésen kívül még milyen plusz juttatásokra vagyunk jogosultak, illetve milyen egyéb támogatást kérhetünk a munkadónktól a megfelelő munkavégzés bizosításához.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem