4 °C Budapest
Warehouse Worker Has Work Related Accident Falls while Trying to Pick Up Cardboard Box from the Shelf. Colleagues Call for Help and Medical Assistance. Injury at Work.

Komoly veszély a magyar munkahelyeken: egyre több dolgozó issza meg a levét

2021. október 13. 14:04

A magyar dolgozók 0,7 százaléka szenvedett el munkahelyi balesetet 2020-ban. Kiderült, hogy az Unióban leggyakrabban a kétkezi melósokat és a gépkezelőket érte valamilyen baleset. Az Eurostat által megkérdezett dolgozók jelentős hányada nevezte kockázatosnak a mentális megterhelést is.

2020-ban az EU-ban a foglalkoztatottak, vagy a nem foglalkoztatottak, de a megkérdezést megelőző évben dolgozó személyek 2,4 százaléka számolt be legalább egy munkahelyi balesetről az előző 12 hónapban, ami lényegesen alacsonyabb arány, mint a 2013-ban regisztrált 2,8 százalék volt, ami részben a COVID-19 világjárványnak tudható be - derült ki az Eurostat adataiból

Az a foglalkozási kategória, amelyben 2020-ban uniós szinten a legmagasabb volt a munkahelyi balesetet bejelentők aránya, az a kétkezi melósok és a kapcsolódó szakmákban dolgozók (4,4%), őket követték az üzem- és gépkezelők és összeszerelők, valamint a mezőgazdasági és halászati szakmunkások (mindkettő 3,4%).

A mezőgazdasági, erdészeti és halászati szakmunkások, valamint a kétkezi munkások és a kapcsolódó szakmákban dolgozók széles csoportjában volt a legmagasabb a balesetet bejelentők aránya a 18 uniós tagállam közül 15-ben. Ha csak erre a foglalkozási csoportra összpontosítunk, a balesetet bejelentők legmagasabb arányát Finnországban (19,1%), Svédországban (11,7%) és Luxemburgban (10,2%) regisztrálták. Ezzel szemben 2 százalék alatti arányt találtak Lettországban, Horvátországban, Romániában, Magyarországon és Litvániában.

Ezek voltak a leggyakoribb kockázati tényezők

A munkavállalók 13,2 százaléka számára uniós szinten a fárasztó vagy fájdalmas testhelyzet volt a munkahelyi fizikai egészséget veszélyeztető legsúlyosabb kockázati tényező. Ezt követték az erős vizuális koncentrációt igénylő tevékenységek (10,0%), a nehéz terhek cipelése (9,1%) és az ismétlődő kéz- vagy karmozgások (8,7%).

A nők gyakrabban tekintették kockázatosnak a megerőltető vagy fájdalmas pozíciókat, mint a férfiak (14,5% vs. 12,2%). Ugyanez a minta látható az ismétlődő mozgások esetében is, amelyet a nők 10,8 százaléka jelölt meg a legsúlyosabb fizikai kockázati tényezőként, szemben a férfiak 7,0 százalékával.

A legnagyobb nemek közötti különbség a gépek vagy kéziszerszámok és járművek használatánál volt megfigyelhető, mivel a férfiak 10,3 százaléka tartotta ezt a legsúlyosabb munkahelyi kockázati tényezőnek, szemben a nők 2,4 százalékával.

A 15-64 éves foglalkoztatottak 44,6 százaléka számolt be arról, hogy a munkahelyén mentális jólétét veszélyeztető kockázati tényezőkkel kell szembenéznie.

11 tagállamban a munkával kapcsolatos mentális kockázatokról beszámoló személyek aránya meghaladta az összes foglalkoztatott felét. Svédországban (76,4%), Görögországban (69,1%) és Luxemburgban (67,4%) volt a legmagasabb az arány, míg Csehországban (33,8%), Litvániában (26,7%) és Németországban (25,8%) a legalacsonyabb.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?