Nesze neked egyenjogúság: ennyivel több évet kell dolgoznia egy magyar férfinak, mint nőnek

Nesze neked egyenjogúság: ennyivel több évet kell dolgoznia egy magyar férfinak, mint nőnek

2021. július 2. 16:48

Magyarországon egy átlagos fiatal fiúgyermeknek 6,2 évvel több munkaerőpiaci jelenlétre kell készülnie, mint egy átlagos lánynak. Ez a különbség bár magas, azonban a magyaroknál összességében 17 országban is több munkára számíthatnak életük során a fiatalok.

A 15 éves európai uniós gyerekek átlagosan 35,7 év munkaerőpiaci jelenlétre készülhettek 2020-ban – derült ki az Eurostat friss jelentéséből. Ez 0,2 évvel kisebb átlag, mint amit 2019-ben mértek. Ez pedig azért különleges, mert 2000 óta ez volt az első alkalom, hogy a várható munkával (vagy adott esetben munkanélküliséggel) töltött életidő csökkent.

Ez a hatás persze leginkább a Covid-19 válság miatt alakult ki, hiszen sok munkaképes korú egyén bár keresett munkát a tavalyi évben folyamatosan, viszont a válság miatt sok hónapon keresztül rengeteg szakmában esélytelen volt elhelyezkedni. Emitt pedig rengetegen hagytak fel már a kereséssel is, kiesve így a munkaerőpiacról, ezzel csökkentve a - várható - jelenlétük éveinek a számát az EU-ban.

Melyik országban kell várhatóan a legtöbbet dolgozni?

Az EU tagállamai közül Svédországban, Hollandiában és Dániában volt a leghosszabb, a várható munkával töltött életidő: 42; 41; 40 év. Érdekesség, hogy az unióban csupán ebben a 3 országban volt 40 év vagy afölötti ez az időtartam. A három dobogóst egyébként Észtország (39,2 év), Németország (39,1 év) és Finnország (38,8 év) követte a toplistán.

Ahogy a listán látható, Magyarország jóval elmaradt az éllovas államoktól, ami a várható munkaerőpiaci jelenlét éveinek a számát illeti. Egészen pontosan a 27 tagállam közül a 18. helyen állunk, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy

2020-ban egy 15 éves magyar gyerek 34,4 évre készülhetett a munkaerőpiacon.

Ha összehasonlítjuk, ez majd 8 (!) évvel kevesebb, mint amennyire egy svéd gyereknek kilátása van. Ráadásul még az EU-átlagtól is több mint egy évvel kisebb a magyar adat, de például nyugati szomszédunktól, Ausztriától már három évvel vagyunk lemaradva. Érdekes azonban, hogy két másik közvetlen szomszédunk is mögöttünk végzett. Románia és Szlovákia is egyaránt 34-34 évvel.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A statisztika szerint a lista legvégén három, déli ország található, közülük is Olaszország az, ahol még a 32 évet sem éri el a 15 éves gyerekek várható munkával töltött életideje, egészen pontosan ők 31,2 évre készülhetnek, míg a horvátok és a görögök egyaránt 32,8-ra.

A nők vagy a férfiak dolgoznak többet?

Az EU-ban a férfiak átlagosan 38 év munkára készülhettek 15 éves korukban 2020-ban, miközben a nők 33,2-re, tehát a különbség a két nem között átlagosan 4,8 év volt. Ezzel szemben egy 15 éves magyar fiú a tavalyi évben összesen

37,4 munkával töltött évre készülhetett, miközben egy hasonló korú lány csupán 31,2-re. Hazánkban tehát a különbség 6,2 (!) év volt a két nem képviselői között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?