14 °C Budapest

Lassan elfogynak a magyar melósok: súlyos a helyzet, tízezrek tűnnek el

2019. szeptember 25. 12:05

Folyamatosan fokozódik a munkaerőhiány, főként demográfiai okok miatt évente 40 ezerrel kevesebben dolgoznak itthon. A társadalomban rejlő tartalékok gyakorlatilag elfolytak, ezért újfajta stratégiára van szükség a döntéshozók részéről - hangzott el a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) és a Munkástanácsok Országos Szövetségének közös sajtótájékoztatóján.A Portfolio november 20-i konferenciáján a munkavállalóbarát szervezet és környezet kialakítása lesz fókuszban. Részletes program, jelentkezés itt: Big Office HR Brand Day

Szakszervezet és munkáltatói szövetség közös fellépése páratlan a magyar közéletben, egy újfajta megközelítéssel együttes javaslatokat tesznek le az asztalra, mely jó például szolgálhat a későbbiekben is - mondta el Dr. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelönke.

A tartalmi javaslat

Ma már a munkaerőhiány evidenciának számít, demográfiai okok miatt folyamatosan fokozdik 200-250 ezer fő hiányzik . ez a szám évről évre nő, hiszen 40 ezerrel kevesebb a munkaerő, ebben nincs bent a kivándorlás.

Az utóbbi időben születtek intézkedések ugyan hozzájárultak, hogy megnövekedjen a munkaerőkínálat, bevonódjanak új csoportok, nyugdíjasok, kismamák, de túl sok tartalék már nincs a társadalomban.

Hosszú távon a termelékenység növekedése lehet a kulcs: erre tett most a két szervezet közös javaslatot. Kitérnek arra is, miképp lehetne a területi egyenlőtlenséget csökkenteni: ezen a területen a lakhatás lehet a legnagyobb akadály. Ezt az állam is felismerte, folyik már a munkásszállás program, de komoly járulékfizetési kötelezettség terheli. A javaslat szerint ezt inkább normál működési költségként kellene kezelni.

Ágazatonként, szegmensenként is érdemes analizálni a helyzetet. Sokan dolgoznak a költségvetési szférában, messze az uniós átlag felett - ezt felül kell vizsgálni, hatékonyabbá kell tenni. A magyar gazdaságnak különböző ágazataiban más-más intenzitással dolgoznak, éppen ezért érdemes lenne oda csoportosítani a munkaerőt, ahol nagy a hiány.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Feketemunka

Óriási gond a feketén, szürkén foglalkoztató vállalkozó - minden szereplőnek fontos, hogy a kormány fellépjen a illegálisan működő cégek ellen. Az ellenőrzési rendszert is szigorítani kell, ahogy a munkaügyi ellenőrzéseket is.

Azon vállalatok küzdenek munkaerőhiánnyal, akik áron alul alkalmazzák a munkaerőt - idézett egy kutatást Palkovics Imre a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke. Véleménye szerint a hatékony beavatkozás segíthet, a finomhangolás enyhíthet a közös problémáinkon.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem