21 °C Budapest

Így pusztulnak el a magyar kisvállalatok: sok helyen még a közmunka is vonzóbb

2019. március 18. 14:04

Nehéz helyzetben vannak a magyar kisvállalatok - nehezen találják meg a munkaerőt, utána pedig nehezen tartják azt meg. Egyre több kisvállalat alkalmaz innovatív módszereket a HR tevékenysége végzéséhez. Ma már a bejelentett állás is egy versenyelőny, így egyre több kisvállalat mellőzi a feketemunkát. Nem is csoda, egyes pozíciókban ugyanis a közmunka is elszívóerővel bír.

A legtöbb kutatás úgy kezeli a kkv-kat, hogy ott nincs HR tevékenység, de ez valójában nem így van - hallhattuk a Budapesti Gazdasági Egyetem sajtótájékoztatóján. Az egyetem kutatásának célja az volt, hogy feltárja a szektor HR-tevékenységét. Megtudhattuk, hogy ezen cégek tevékenységét nem a nagy vállalatokhoz kell mérni, hanem saját magukhoz. A kutatás eredményei egyrészt egy reprezentatív, kvantitatív adatfelvételre épültek, másrészt kvalitatív interjús adatfelvételen. Ez utóbbin cégvezetőkkel történő interjút kell érteni.

Gyere el 2019. május 23-án tartandó HR Revolution konferenciánkra, ahol a vállalatvezetők többek között a munkaerőhiányról, a béremelkedésről, a HR kihívásairól beszélnek majd. Bővebb információért kattints az alábbi linkre.

A kis cégeknél nagyon fontos a vezető szerepe, mondta el Dr. Csillag Sára, a kutatási modul vezetője. A kis cégnél a vezető személye determinálja az egész vállalat működését. Ez azért fontos, mert a kis cégeknél a HR-hez kapcsolódó teendőket legtöbbször a vezető végzi el és nem is szívesen adja ki. A HR-rendszerek itt emiatt kevésbé formalizáltak, a nagy kérdés, hogy ezek mennyire tudatosak, mennyire transzparensek, azaz a cégvezető mennyire következetesen kommunikálja, hogy mit szeretne. Erre kérdeztek rá a kvalitatív interjú során.

A cégvezetők fejében ez sokszor nem tudatos a dékán szerint. A kvantitatív kutatásból az derül ki, hogy a kkv-k több mint 60 százalékánál nincs karrierút, 40 százaléknál nincs teljesítményértékelés, 25 százaléknál pedig semmilyen képzés nincs. Ezt árnyalja, hogy a tudásintenzív cégek mindenben sokkal előrébb vannak ebben a tekintetben. A tradicionális kkv-knál ehhez képest van némi szakadék. A tudásintenzív cégek leginkább Budapesten koncentrálódnak.

A kutatás arra is kitért, hogy a cégek milyen munkavállalókat keresnek, és hogyan próbálják megtalálni őket. A válaszadók szerint a legfontosabb, hogy motivált és elkötelezett legyen az ember, minden mást ők hozzá tudnak adni. Az eredményekből kiderül, hogy a kis cégeknek nagyon rossz véleménye van a szakképzési rendszerről - itt előbb emberhiányról, második körben minőségi problémáról van szó. Ez a felsőoktatási területen is így van, különösen a műszaki területen. Sok vállalatvezető nyilatkozta, hogy "ha megvan a papír, akkor elkezdhetjük tanítani." Dr. Radácsi László, a Budapest LAB igazgatója ehhez hozzátette, hogy tapasztalatai alapján nem csak a képzés, de az oktatói hozzáállás is rossz. A trend azonban globális szintű.

Itt is látszódik, hogy a formális végzettség leértékelődik, azaz az egyetemek egyáltalán nem várnak végzett diákokat - ők majd kiképzik őket. Sokkal fontosabbak a soft kompetenciák.

Radácsi szerint ez kettős rossz hír az egyetemnek. Ez ugyanakkor nem magyar sajátosság - a nemzetközi kutatások is ezt mutatják. De Magyarországon ez különösen így van, mert a képzési rendszerrel sem elégedettek a munkaadók. A cégek azonban megértik ezt, és emiatt próbálnak lokális megoldásokat találni. Erre ad egy választ a belső mentorálási rendszer. A tapasztalatok szerint azonban nem mindenki alkalmas mentorinak.

A másik megoldási forma, ami nemzetközileg is eléggé unikum Csillag Sára szerint, a tudásvásárlás - ezek a cégek nem tudják megvenni a munkaerőpiacon a legjobb munkavállalókat, nem tudnak versenyezni a multikkal. Így például egy másik területen jártas szakembert próbálnak bevonzani - például informatikai területen mérnököket. Ez a jelenség több cégnél is jelen volt, és ezt nagyon tudatosan csinálják.

Hogyan toboroznak a kkv-k?

A kisvállalatok olcsó és a kényelmes toborzási csatornákat preferálják a dékán szerint. Az újságokat például egyáltalán nem használják - leginkább online felületen toboroznak. A tapasztalatok azonban nem jó - ha befut több száz önéletrajz, nincs kapacitásuk azt kezelni. Leggyakrabban a kapcsolati hálójukra építenek, például a meglévő munkavállalók ismerőseinél. Ez azonban nem azonos a multicégek beajánlási rendszerével, azaz nem jár hozzá jutalom feltétlenül. Az viszont az előnyükre válik, hogy emocionálisan erősebb lesz a csapat. Volt olyan cégvezető, aki azt mondta a kutatás során, hogy a legfontosabb erőforrása az ő telefonja. Ezt a kapcsolati hálót nagyon tudatosan használják.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakképzés rossz helyzetéhez kapcsolódik, hogy volt olyan kisvállalat, amely az egész szakma iránt felelősséget vállal. Emiatt az egész megyében megszervezte azt a szakképzési rendszert, ahonnan majd fel tudnak venni varrónőket, azt sem bánva, hogy a konkurensek is fel tudnak majd venni varrónőket tőlük. Ezen kívül több ilyen vállalat is volt.

Az egyetemi, szakképzési rendszerhez képest felértékelődik a gyakorlati tudás - különösen, ha motivált, elkötelezett személyiséggel párosul.

A kis- és középvállalatok is küzdenek munkaerőhiánnyal. Sok esetben akár a közmunkával is küzdeni kell. Sok kkv-nál azért tűnik el a feketemunka, mert a legális munkát is versenyelőnyként kezelik. Úgy tűnik, hogy a fekete foglalkoztatás emiatt eltűnőben van. A fizetésnek és az anyagi ösztönzésnek nagy szerepe van, de onnan is elmozdultunk már, hogy azt véljék a kkv-k, hogy ez a legfontosabb tényező. Egyre inkább felértékelődik a munkakörülmények szerepe. A közösség szerepe is felértékelődik, ez is erős megtartó tényező lehet a munkaerőhiányos környezetben.
Mindenbe kapaszkodnak a kisvállalatok

A kkv-k igazán versenyképesek tudnak lenni ott, ahol egy helyi közösségben jelennek meg munkaadóként. Itt előnyük is van a munkavállalóknál, főleg azokon a területeken, ahol nincs jelen multi. A nagyvállalatokkal szemben viszont nagy előny lehet a rugalmas munkaidő is - ahol rugalmasabban lehet kezelni a home office-t például. Például informatikai vállalatoknál elfogadható, hogy egészen más városból dolgoznak, és elengedik azt a szemléletet, hogy ellenőrizni kell őket.Sok kkv nyit hátrányos társadalmi csoportok iránt, a kutatás például talált olyan kisvállalatot, amely kisgyerekes anyák felé nyit. Volt kisvállalat, amelyik nyugdíjasok és fogyatékosok felé nyit, így akarják megoldani a munkaerőhiányt - a nyugdíjasokat például egész nyárra elengedik.

A tudásintenzív kkv-knál a tanulási képesség jelentősen fontos - volt, ahol egészen formalizált képzési rendszer volt. Azaz voltak egészen innovatív megoldások is. A kisvállalatok szisztematikusan használják az on the job tanulást. A családi vállalkozások és a hagyományos kkv-k között azonban nincs sok különbség a HR területén.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem