8 °C Budapest
Brexit: az angliai magyarokat is rosszul érintene egy új brit javaslat

Brexit: az angliai magyarokat is rosszul érintene egy új brit javaslat

2018. szeptember 19. 10:00

Jelenleg engedély és vízum nélkül utazhatnak Nagy-Britanniába azok az uniós állampolgárok, akik ott szeretnének munkát vállalni. A brit bevándorlási tanácsadó szervezet (Migration Advisory Comittee - MAC) szerint azonban a Brexit után már nem lenne különösebb ok arra, hogy eltérő letelepedési és foglalkoztatási szabályokat alkalmazzon az uniós, és az EU-n kívülről érkező munkavállalók esetében - írja a hvg.hu.

A Brexitet követően nem lesz különösebb ok arra, hogy eltérő letelepedési és foglalkoztatási szabályokat alkalmazzanak az EU-ból és az EU-n kívülről érkező munkavállalók esetében - áll a MAC jelentésében. Az indoklás szerint a migráció gazdasági hatását nem a külföldi munkavállalók nemzetisége, hanem a szakképzettségük, koruk, foglalkoztatottsági rátájuk ás az általuk igénybe vett közszolgáltatások határozzák meg.

Emiatt a MAC azt javasolja, hogy London a jövőben ne részesítse kedvezményes elbírálásban az EU-ból - így Magyarországról is - érkező, Nagy-Britanniában letelepedni és dolgozni kívánó embereket. Jelenleg 2020. december 31-ig van kidolgozott tervezett az uniós állampolgárok nagy-britanniai letelepedésének és foglalkoztatásának szabályozásáig. A szóban forgó határidőig ugyanolyan jogok illetik meg az uniós polgárokat, mint a britek EU-tagsága idején, tehát szabadon vállalhatnak munkát.

A MAC jelentése szerint az unióból érkezők több adót és járulékot fizettek be, mint amennyi szociális juttatást felvettek, illetve az állami egészségügyben is több munkát végeznek, mint amennyi szolgáltatást igénybe vesznek.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?