21 °C Budapest
EU-s listán végeztünk az élbolyban: kiütöttük minden szomszédunkat

EU-s listán végeztünk az élbolyban: kiütöttük minden szomszédunkat

2018. augusztus 1. 17:00

Minden EU-s országban csökkent a munkanélküliségi ráta az egy évvel ezelőtt megfigyelt adatokhoz képest, Magyarország pedig továbbra is az élen halad, csak Németországban és Csehországban kisebb a munkanélküliség, mint hazánkban.

Az Európai Bizottság statisztikai főigazgatóságának (Eurostat) közzé tette a tagországok legfrissebb munkanélküliségi adatait. Közleményük szerint az elmúlt egy évben mindnehol csökkent a munkanélküliség, a legnagyobb mértékben Cipruson (11 százalékról 8,2-re), Portugáliában (9,1-ről 6,7-re) és Horvátországban, ahol tavaly júniusban még 11,1 százalékos volt a munkanélküliség, idén viszont már csupán 9,2 százalékos. 

A legalacsonyabb munkanélküliségi ráta az EU-ban Csehországban figyelhető meg (2,4%), őket követik a németek 3,4 százalékkal és utánuk jövünk mi, 3,6 százalékkal,

igaz, Magyarország adatai még májusiak, tehát nem tökéletes az összehasonlítás. A legmagasabb munkanélküliségi rátát Görögországban, Spanyolországban és Olaszországban figyelték meg, ahol sorrendben 20,2 százalék, 15,2 százalék és10,9 százalékon áll a mutató.

Mivel az EU-ban is csak a csehek és a németek előznek meg minket, nem meglepő, hogy az összes szomszédunkat magunk mögé utasítottuk. Amennyiben viszont a 25 év alattiak munkanélküliségi rátáját nézzük, már nem ennyire jó Magyarország helyzete, a májusi 9,9 százalékunkat veri Málta, Németország, Hollandia, Csehország és Dánia is, Lettországgal közösen végeztünk a hatodik helyen. 

Csárton mutatjuk, mekkora a munkanélküliségi ráta a környező országokban, Németországban és hazánkban, a teljes lakosság valamint a 25 év alattiak körében:

 

 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

 

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?