14 °C Budapest

Sárgacsekkekre költi a támogatást Csomós Mari, a Nemzet Színésze

2017. április 13. 17:00

Csomós Marit március végén választották a nemzet Színészének. Ennek köszönhetően élete végéig havonta nettó 630 ezer forint juttatásban részesül. Meglepetésként érte a díj, de a pénz nagyon jól jön neki.


A díj egyébként nagyon sokat segít abban is, hogy valamivel könnyebben éljünk, hogy könnyebben fizessünk ki egy ruhát, egy cipőt, segít abban, hogy befizessem a számláimat, támogassam a családot

- mondta a Best magazinnak.

A nemzet színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, betöltötte a 62. életévét, 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben - a Nemzeti Színház színpadán töltött.

Csomós Mari azt is elmondta, meglepte, hogy meglepte, hogy őt választották, és különösen sokat jelent, hogy az elismerést a kollégáitól kapta. Beszél arról is, hogy annak ellenére, hogy több mint 30 éve megözvegyült és nem született gyereke, nem érzi magát egyedül. "Ott vannak a testvérem unokái, az unokaöccsök, az unokahúgok."

A 73 éves színésznő közel 20 éve tagja a Radnóti Miklós Színháznak, a közönség jelenleg is három darabban láthatja.

Milyen munkát vállalhatnak a nyugdíjasok?

Nehéz manapság kijönni a nyugdíjból. Hazánkban az öregségi átlagnyugdíj összege 109 561 forint, de a közel 2 millió nyugdíjasnak több mint a fele 100 ezer forint alatti ellátásból él. Ráadásul 70 ezer fölé rúg azoknak a száma, akik havonta 50 ezer forintnál is kevesebből élnek. Sokan kénytelenek munkát vállalni, hogy finanszírozni tudják kiadásaikat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nem könnyű azonban nyugdíjasként elhelyezkedni. Ezt mutatja legalábbis a KSH munkaerőfelmérés-felvétele alapján a magánháztartásokban élő 65-69 éves korosztály mindössze 6 százaléka, vagyis 35 ezer fő dolgozott a tavalyi év negyedik negyedévében.

Nem mindegy, mennyit keresünk

Vannak buktatói is a nyugdíj melletti munkavállalásnak. A korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban részesülő személy ellátását szüneteltetni kell, ha a keresőtevékenységből származó éves jövedelme az adott év első napján érvényes minimálbér havi összegének tizennyolcszorosát meghaladja. 2017-ben a bruttó minimálbér 127 500 forint, ennek a 18-szorosa összesen 2 295 000 forint.

Vagyis aki havonta több mint (bruttó) 191 ezer forintot keres, annak le kell mondania mellette a nyugdíjáról. Szüneteltetni kell a nyugdíjfolyósítását annak is, aki közalkalmazotti, vagy köztisztviselői jogviszonyban vállal munkát a nyugdíj mellett.
Címlapkép: MTI/Kallos Bea

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem