16 °C Budapest

Ekkora a baj? Betanított munkást se találnak havi 180 ezerért

2017. március 17. 05:30

Végzettség nem kell hozzá, és akár havi nettó 180 ezret is fizetnek, mégis nehezen talált munkaerőt egy belvárosi étterem. Csaknem minden nyolcadik jelentkező visszahívós sms-t küldöt, ezzel tudatva, hogy érdeklődik a munka iránt. Tényleg ekkora a gond van a vendéglátásban?

Jó ideje mindennapos téma már, hogy hiányoznak az országból a jó szakemberek. Illetve vannak jó szakemberek itthon, csak nem annyi, amennyire szüksége lenne a munkaerő-piacnak. Az viszont meglepő, hogy mekkora procedúra embert találni egy olyan munkára is, amihez semmilyen szakképesítésre nincs szükség. A Pénzcentrumnak egy 9. kerületi jól menő étterem üzletvezetője mesélte el, hány telefonhívás és találkozó kellett ahhoz, hogy találjanak egy mosogatót. Az igazán megdöbbentő az volt, hogy a jelentkezőknek több, mint a 10 százaléka visszahívós sms-t küldött jelentkezés gyanánt.

Egy ingyenes lapban adtuk fel álláshirdetést, és több, mint 150 ember érdeklődött a mosogatói állás iránt. A jelentkezők nagy részét arra buzdítottam, hogy jöjjön be az étterembe, nézze meg a konyhát, és beszéljünk személyesen. Végül csak 25 ember nézte meg az éttermet, és összesen négyen jöttek próbanapra, pedig már arra az egyetlen napra is bejelentettük őket, és 9 ezer forintos napidíjat is fizettünk nekik"

- mondta a Pénzcentrumnak az étterem vezetője, aki neve elhallgatását kérte. Elmondása szerint viszont az volt számára a legmeglepőbb, hogy több, mint 20 különböző telefonszámról kapott visszahívós sms-t. Később kiderült, hogy a visszahívást kérők is az állásra akartak jelentkezni. Hajléktalan is jelentkezett a munkára, de ő valahogy megoldott egy telefonhívást. Az új kollégának egyébként a 140-180 ezer forintot ajánlottak, függően attól, hogy az adott hónapban hány napot dolgozik. Munkadiő alatt pedig étkezés is jár.

A vendéglátásban egyébként betanított munkásként a piaci adatok szerint általában 90-160 ezer forint körüli nettó fizetést lehet havonta megkeresni.

Égető a probléma, komplex átalakítás kell

Nemcsak a 9. kerületi étterem küzd azzal, hogy nem, vagy csak nagyon nehezen talál új munkatársakat.

Az ország bármely régiójában szerveztünk szakmai tanácskozást, mindenhol első számú problémaként a munkaerőhiányt jelölték meg az ágazat vállalkozói"

- mondta a Pénzcentrumnak Böröcz Lajos, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) főtitkára.

Ennek részben ágazat-specifikus okai is vannak, hiszen a vendéglátásnak része a fizikai munka, hogy hétvégén, és ünnepnapon is kell dolgozni, közben az átlagbérek általában nem érik el a magyar nemzetgazdasági átlagot, arról nem is beszélve, hogy ugyanezért a munkáért külföldön a többszörösét fizetik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A VIMOSZ egy munkacsoportot állított fel, amely feladata, hogy kidolgozzon egy javaslatcsomagot a munkaerőhiány enyhítésére, amelyet később majd felterjesztenek a minisztériumba. Ebben kitérnek a képzés reformjára, a csökkent és megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására, valamint a nyugdíjasok visszafoglalkoztatására is.

Úgy gondoljuk, hogy a közmunkások egy részét is foglalkoztathatná az ágazatunk, csúcsterhelés esetén pedig a részmunkaidős állások bővítése jelenthet megoldást"

- mondta a főtitkár. A közmunkások foglalkoztatását egyébként az is indokolhatja, hogy egy részükből idővel szakképzett dolgozó is válhat, de betanított munkára is tudják őket alkalmazni. Így nagyobb esélyük lenne az elsődleges munkaerő-piacon elhelyezkedni.

A tavalyi év végén 197 ezer volt a regisztrált közfoglalkoztatottak száma, a következő időszakban viszont ezt a létszámot szeretnék 150 ezerrel csökkenteni. Egyébként a közfoglalkoztatási programban is jelentős változások lesznek, például 2018 nyarától három éven belül maximum 12 hónapig lehet valaki közfoglalkoztatotti státuszban. Ettől az intézkedéstől pedig azt várja a kormány, hogy a versenyszféra számára szükséges munkaerő elérhetőbb lesz. Szintén ezt a célt szolgálja, hogy a szakképzettséggel rendelkezők csak abban az esetben vonhatók be a közfoglalkoztatásba, ha a járási hivatal közvetítési kísérlete három alkalommal sikertelen volt, vagy 3 hónapig nem tudott a hivatal az álláskereső számára megfelelő állást felajánlani.

Jó terep lehet a közfoglalkoztatottaknak a vendéglátás arra, hogy idővel az elsődleges munkaerő-piacon tudjanak elhelyezkedni, és az ágazat égető létszámhiányán is tudna enyhíteni. A VIMOSZ a hónap végére ígéri a javaslatcsomagját.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem