25 °C Budapest
Ekkora a baj? Betanított munkást se találnak havi 180 ezerért

Ekkora a baj? Betanított munkást se találnak havi 180 ezerért

2017. március 17. 05:30

Végzettség nem kell hozzá, és akár havi nettó 180 ezret is fizetnek, mégis nehezen talált munkaerőt egy belvárosi étterem. Csaknem minden nyolcadik jelentkező visszahívós sms-t küldöt, ezzel tudatva, hogy érdeklődik a munka iránt. Tényleg ekkora a gond van a vendéglátásban?

Jó ideje mindennapos téma már, hogy hiányoznak az országból a jó szakemberek. Illetve vannak jó szakemberek itthon, csak nem annyi, amennyire szüksége lenne a munkaerő-piacnak. Az viszont meglepő, hogy mekkora procedúra embert találni egy olyan munkára is, amihez semmilyen szakképesítésre nincs szükség. A Pénzcentrumnak egy 9. kerületi jól menő étterem üzletvezetője mesélte el, hány telefonhívás és találkozó kellett ahhoz, hogy találjanak egy mosogatót. Az igazán megdöbbentő az volt, hogy a jelentkezőknek több, mint a 10 százaléka visszahívós sms-t küldött jelentkezés gyanánt.

Egy ingyenes lapban adtuk fel álláshirdetést, és több, mint 150 ember érdeklődött a mosogatói állás iránt. A jelentkezők nagy részét arra buzdítottam, hogy jöjjön be az étterembe, nézze meg a konyhát, és beszéljünk személyesen. Végül csak 25 ember nézte meg az éttermet, és összesen négyen jöttek próbanapra, pedig már arra az egyetlen napra is bejelentettük őket, és 9 ezer forintos napidíjat is fizettünk nekik"

- mondta a Pénzcentrumnak az étterem vezetője, aki neve elhallgatását kérte. Elmondása szerint viszont az volt számára a legmeglepőbb, hogy több, mint 20 különböző telefonszámról kapott visszahívós sms-t. Később kiderült, hogy a visszahívást kérők is az állásra akartak jelentkezni. Hajléktalan is jelentkezett a munkára, de ő valahogy megoldott egy telefonhívást. Az új kollégának egyébként a 140-180 ezer forintot ajánlottak, függően attól, hogy az adott hónapban hány napot dolgozik. Munkadiő alatt pedig étkezés is jár.

A vendéglátásban egyébként betanított munkásként a piaci adatok szerint általában 90-160 ezer forint körüli nettó fizetést lehet havonta megkeresni.

Égető a probléma, komplex átalakítás kell

Nemcsak a 9. kerületi étterem küzd azzal, hogy nem, vagy csak nagyon nehezen talál új munkatársakat.

Az ország bármely régiójában szerveztünk szakmai tanácskozást, mindenhol első számú problémaként a munkaerőhiányt jelölték meg az ágazat vállalkozói"

- mondta a Pénzcentrumnak Böröcz Lajos, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) főtitkára.

Ennek részben ágazat-specifikus okai is vannak, hiszen a vendéglátásnak része a fizikai munka, hogy hétvégén, és ünnepnapon is kell dolgozni, közben az átlagbérek általában nem érik el a magyar nemzetgazdasági átlagot, arról nem is beszélve, hogy ugyanezért a munkáért külföldön a többszörösét fizetik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A VIMOSZ egy munkacsoportot állított fel, amely feladata, hogy kidolgozzon egy javaslatcsomagot a munkaerőhiány enyhítésére, amelyet később majd felterjesztenek a minisztériumba. Ebben kitérnek a képzés reformjára, a csökkent és megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására, valamint a nyugdíjasok visszafoglalkoztatására is.

Úgy gondoljuk, hogy a közmunkások egy részét is foglalkoztathatná az ágazatunk, csúcsterhelés esetén pedig a részmunkaidős állások bővítése jelenthet megoldást"

- mondta a főtitkár. A közmunkások foglalkoztatását egyébként az is indokolhatja, hogy egy részükből idővel szakképzett dolgozó is válhat, de betanított munkára is tudják őket alkalmazni. Így nagyobb esélyük lenne az elsődleges munkaerő-piacon elhelyezkedni.

A tavalyi év végén 197 ezer volt a regisztrált közfoglalkoztatottak száma, a következő időszakban viszont ezt a létszámot szeretnék 150 ezerrel csökkenteni. Egyébként a közfoglalkoztatási programban is jelentős változások lesznek, például 2018 nyarától három éven belül maximum 12 hónapig lehet valaki közfoglalkoztatotti státuszban. Ettől az intézkedéstől pedig azt várja a kormány, hogy a versenyszféra számára szükséges munkaerő elérhetőbb lesz. Szintén ezt a célt szolgálja, hogy a szakképzettséggel rendelkezők csak abban az esetben vonhatók be a közfoglalkoztatásba, ha a járási hivatal közvetítési kísérlete három alkalommal sikertelen volt, vagy 3 hónapig nem tudott a hivatal az álláskereső számára megfelelő állást felajánlani.

Jó terep lehet a közfoglalkoztatottaknak a vendéglátás arra, hogy idővel az elsődleges munkaerő-piacon tudjanak elhelyezkedni, és az ágazat égető létszámhiányán is tudna enyhíteni. A VIMOSZ a hónap végére ígéri a javaslatcsomagját.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.21 15:24
Értékhelyesbítés elszámolása A saját tőke rendezésének ez a módja akkor jöhet szóba, ha a vállalkoz...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrdoktor  |  2021.07.19 06:57
A körömgomba nem múlik el magától, mindenképpen kezelni kell a felnőtt lakosság 20-40 százalékát éri...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35