Depresszió lehet a munkahelyi viszony vége: megnémultak a magyar vállalatok

2017. január 26. 05:30

Szorongáshoz és depresszióhoz is vezethet egy izgalmasnak induló munkahelyi kapcsolat. A pszichológus azt mondja, hiába érezzük úgy, hogy nincs választásunk, a valóság ezzel szemben az, hogy sokszor van. A magyar munkáltatók egy részének lakat kerül a szájára, amint munkahelyi kapcsolatról vagy szexuális zaklatásról kérdezzük őket. Mutatunk mindemellett pozitív példát is.

Év elején foglalkoztunk egy női magazin cikke nyomán a munkahelyi szex témájával. Arra voltunk kíváncsiak, hogy

  • káros-e általánosságban a munkahelyi szex,
  • milyen hatással van a nők illetve a férfiak karrierjére,
  • valamint, hogy mitől válik a munkahelyi szex zaklatássá.

KATTINTS! Munkahelyi szex: jól gondold meg, mielőtt ágyba bújsz a főnököddel

Ebben a korábbi cikkünkben idéztünk egy tanulmányt, mely alapján úgy láttuk, elővigyázatosnak kell lenni a munkahelyi intim kapcsolatokkal. Nemcsak a karrierünk bánhatja ugyanis az ilyen helyzetet, hanem néha azt is nehéz eldönteni, mi számít szexuális zaklatásnak.

Nem értek egyet ezzel a radikális állásponttal

- mondta el a Pénzcentrumnak Klettner Anikó klinikai szakpszichológus, szexuálpszichológus. A szakember arra a kérdésünkre nyilatkozott így, hogy igaz-e, hogy a nők általános munkahelyi elnyomása miatt, még a látszólag beleegyezésen alapuló szexuális viszonyok is szexuális zaklatásnak minősülnek a férfiak részéről.

A pszichológus azzal párhuzamosan alakította ki álláspontját, hogy hangsúlyozta, munkájából adódóan, szinte csak problémás esetekkel találkozik, ha munkahelyi szexről van szó.

Meglepetés nincs, probléma van

Szerinte egyébként nincs abban semmi meglepő, hogy a dolgozók a munkahelyeiken ismerkednek, hiszen életük meghatározó részét töltik ott. A legtöbb, munkahelyen kezdődő intim kapcsolattal egyébként nem is fordulnak pszichológushoz a felek, a kapcsolat halad a maga természetes útján.

Két problémás viselkedéstípust azonban ki tud emelni a szakember, ami kifejezetten a munkahelyi kapcsolatokra jellemző.

  • Problémákhoz vezethet, ha az egyik fél nem vállalná fel a kapcsolatot a munkatársak előtt, a másik viszont igen.
  • A másik jellemző probléma, ha egy vezető a beosztottjával alakít ki intim viszonyt.

Az első szituáció, ha a helyzet elhúzódik, tartós szorongáshoz vezethet. A főnök-beosztott viszonyhoz mindemellett egy ígéret is párosul legtöbbször, mely szerint a jellemzően házas, férfi vezető, el fogja hagyni családját a beosztottja miatt, amely ígéret sokszor csak üres hitegetésnek bizonyul.

Ez azért lehet veszélyes, mert egy ilyen viszonyban a nő beleszerethet a főnökébe, és amikor rájön, hogy az soha nem fogja érte otthagyni a feleségét, depresszióba is eshet.

A pszichológus még egy tényezőre hívta fel a figyelmet. Egy intim módon közeledő kolléga vagy vezető esetén többször érzik úgy a nők, hogy nincs más választásuk, mint belemenni a viszonyba. Sokszor azonban ez nincs így, és ez az érzés csak azt mutatja, hogy a nők így élik meg saját helyzetüket. Fontos azonban a megélést elkülöníteni a valóságtól. Tudatában kell lennie a nőknek, hogy szerencsére a legtöbb esetben van lehetőségük nemet mondani.

A szakember is fontosnak tartja ugyanakkor megjegyezni, hogy vannak olyan helyzetek, amikor egy nő végletekig ki van szolgáltatva a munkahelyén, és esetleg kényszerből megy bele egy ilyen viszonyba. Ilyen esetekben azonban érdemes bátornak lenni és a megfelelő munkahelyi fórumokhoz illetve a hatóságokhoz fordulni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Klettner Anikó arra is felhívta a figyelmünket, hogy fontos, ne ítélkezzünk elsőre. Azt is el kell tudni fogadni, ha valakinek a sajátunktól eltérő az értékrendje.

Mindig lesznek olyanok, akiknek a tiszta lelkiismeretnél fontosabb a gyors munkahelyi előrejutás

- mondta el a pszichológus a Pénzcentrumnak.

Ciki volt a kérdés?

Megkérdeztünk a témával kapcsolatban több magyarországi munkáltatót is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy vannak-e irányadó szabályaik olyan esetekre, ha a munkavállalóik között intim viszony alakul ki illetve milyen lehetőségei vannak egy munkavállalónak, ha szexuális zaklatás áldozatává válik.

Nos, nagyon úgy tűnik, hogy a témát több cég is tabunak érezte. A Magyar Villamosművek (MVM) nem reagált megkeresésünkre, a GE Magyarország pedig PR ügynökségén keresztül közölte, hogy nem kíván állást foglalni a témában.

MOL válasza alapján arra következtethetünk, hogy meglehetősen emberséges állapotok uralkodnak a vállalatnál. A Pénzcentrum kérdésére megírták, hogy tiszteletben tartják a dolgozók magánszféráját és a cég nem foglalkozik a munkatársak intim kapcsolataival. Ha azonban alá- és fölérendeltségi vagy ellenőrzési viszonyba kerül két családtag, akkor a helyzet feloldása már a munkáltató feladata.

A munkahelyi szexuális zaklatással kapcsolatos ügyek kezelésére is van kidolgozott stratégiájuk.

A MOL etikai bejelentő rendszert üzemeltet, amelyhez bárki (akár munkavállaló, akár külsős személy is) fordulhat, ami alapján a Compliance & Etika szervezet, illetve az érintett leányvállalat helyi etikai megbízottja kivizsgálja a panaszokat. Ezt követően a MOL-csoport integrált Etikai Tanácsa - munkaszervezettől független testület, amelyet külső elnök vezet, felső vezetőkből és munkavállalói delegáltból áll - dönt az esetleg szükséges intézkedésről

- írta meg a cég válaszában.

Címlapkép forrása: Shutterstock

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04