4 °C Budapest
Durván átszabják az OKJ-s képzést: ezeknek a tanfolyamoknak vége

Durván átszabják az OKJ-s képzést: ezeknek a tanfolyamoknak vége

Pénzcentrum
2016. április 27. 05:55

Az OKJ-s képzések nagyon népszerűek, minden évben egyre többen jelentkeznek. A képzési rendszer azonban időről-időre változik, a következő módosítás például idén szeptembertől várható. Ennek apropóján a Pénzcentrum megnézte, mik a legnépszerűbb képzések, többet ér-e egy OKJ a diplománál, és milyen változásokra kell számítani szeptembertől.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Sokan vannak, akik a jobb fizetés reményében a felsőfokú végzettséget választják, pedig most már nem feltétlenül mondható el, hogy a diplomások keresete feltétlenül magasabb. Emellett a munkaerőpiaci kereslet is meglepően gyorsan változik, így lehet, hogy ami még tíz éve versenyképesnek számított, ma már nem az. Részben emiatt egyre népszerűbbek az OKJ-s képzések, a tavalyi év összesített adatai alapján minden területen nőtt az OKJ-s képzésekre jelentkezők száma.

Az OKJ-s végzettségre egyre inkább tekintenek úgy a fiatalok, mint a felsőoktatásban megszerezhető diploma kiegészítésére vagy alternatívájára. Dr. Dobay Péter, a Perfekt Zrt. oktatási szakértője szerint a képzési forma azoknak is jó megoldás lehet, akik pályamódosításon gondolkoznak, hiszen rugalmas időbeosztásban végezhető, és rövid idő alatt gyakorlati tudást kínál.

A Trenkwalder munkaerő-közvetítő cég szerint elsősorban azok választják ezt a képzési formát, akik érettségit követően tovább szeretnének ugyan tanulni, de idejük vagy anyagi helyzetük nem teszi lehetővé a főiskolai, vagy egyetemi képzést. Egy-egy hosszabb álláskeresési időszakot követően is elő szokott fordulni, hogy az álláskeresők a piaci igényeknek megfelelően választanak OKJ-s képzést, bízva a nagyobb elhelyezkedési esélyekben.

Ezen felül arra is szép számmal akad példa, hogy a hosszú évek óta egy munkahelyen dolgozók vágnak bele OKJ-s képzésekbe. Egyrészt hogy a tanulási készségeiket fenntartsák, másrészt hogy esetleg hogy nagyobb teret adjanak a hobbitevékenységüknek (pl. kertépítő, lakberendező) vagy hogy "több lábon álljanak".

Mik a legnépszerűbb képzések?

A toplistát még mindig a gazdasági-pénzügyi szakok vezetik, de továbbra is népszerűek a bérügyintéző és könyvelő, a pénztárkezelő és valutapénztáros képzések is.

2015-ben tovább növekedett az ipari OKJ-s képzésekre jelentkezők száma is, ami jól mutatja, hogy nagy az igény a termelő szektort segítő szakképesítésekre. A targoncakezelő mellett az emelőgépkezelő képzés is felkerült a legnépszerűbb 10 közé.

Tényleg ingyenes a második képzés?

Tavaly júniusban lépett életbe az a rendelkezés, hogy már nem csak egy, hanem két szakképesítés is ingyenes, ráadásul a korhatárt is eltörölték. Fontos azonban megjegyezni, hogy az ingyenesség csak az iskolai rendszerű képzésekre érvényes. Ez tehát azt jelenti, hogy ha egy tanfolyamként indított szakmát szeretnénk elvégezni, az a továbbiakban is fizetős marad.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján megtalálható a képzési jegyzék, ami azonban nem tartalmazza azokat az iskolákat, amik lebonyolítják a képzéseket. Ehhez egy külön kereső van, ahol az adott szakmát beírva meg lehet tudni, mely szakképzési centrumokban indítanak ilyen jellegű képzést.
Ugyanakkor abban az esetben is lehetnek rejtett költségek, ha elvileg ingyenes a képzés.

Több intézmény kérhet például néhány tízezer forintos működési támogatást, illetve van, ahol akkor is fizetni kell, ha valaki egy vizsgán nem ment át, és javítani szeretne. Esetenként kérhetnek pénzt a tankönyvekért, vagy a munkaeszközökért is.

Változik az OKJ szeptembertől

Az OKJ várhatóan 2016. szeptember 1-jétől változik, ami az iskolai rendszerű szakképesítések tekintetében a következő változásokat jelentheti:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • a szakképesítés kikerül az OKJ-ból,
  • a szakképesítés több szakképesítésre válik szét,
  • több szakképesítés összeolvad egy szakképesítéssé,
  • a szakképesítésnek megváltozik a megnevezése és esetleg a tartalma,
  • a szakképesítés adatai és tartalma változatlan marad.

Az OKJ módosításával új iskolai rendszerben oktatható szakképesítések és új ágazatok is megjelentek a jegyzékben. Meg kell jegyezni, hogy nem minden esetben van ténylegesen új szakképesítésről szó, mert néhány esetben az OKJ-ban már szereplő, de korábban csak iskolarendszeren kívül megszerezhető szakképesítés-ráépülés vált az iskolai rendszerben is oktathatóvá. Az új szakképesítésekhez a megszerzésükre irányuló képzések 2016/2017. tanévi indíthatósága érdekében megyénkénti és a fővárosra összesített képzési keretszámok kerültek meghatározásra - olvasható a tájékoztatóban.

Magyarul ez azt jelenti, hogy a képzési modulok, a szakmai és vizsgakövetelmények, valamint a kerettantervek is módosulni fognak valamelyest. Több tanfolyam esetében utoljára lehet majd jelentkezni, de csak akkor, ha meghirdetik még szeptember eleji kezdéssel. Ezen felül több képzés összevonódik, vagy teljesen más nevet kap majd.

Tényleg megéri az OKJ?

A legtöbb munkaerő-közvetítő cég szerint önmagában az OKJ-s képesítés megszerzése ritkán növeli az elhelyezkedési esélyeket (kivéve a saját vállalkozás beindításához szükséges képzések (pl. boltvezető, műkörömépítő), mert a legtöbb munkáltató elvárja a kapcsolódó szakmai tapasztalatot (pl. gyártási területeken - CNC forgácsoló).

A munkáltatók általánosságban azonban pozitívan értékelik a tanulási igényt és az erre irányuló konkrét lépéseket. Ha már van némi szakmai gyakorlat, és az egészül ki a képesítés megszerzésével, úgy gyakrabban jár előnyökkel és segíthet is egy esetleges munkahelyváltást, hiszen két hasonló háttérrel és személyiséggel rendelkező pályázó közül nagyobb eséllyel választják azt, aki képesítést is fel tud mutatni.

A munkaerőpiacon keresettnek mondhatóak a logisztikai, pénzügyi, számviteli OKJ-s képesítések, melyek egy-egy asszisztensi pozícióhoz mindenképp jól jönnek, fizikai munkakörökben pedig szinte bármelyik műszaki irányultságú végzettség (pl. mechanikai, elektronikai műszerész) megszerzése előnyökkel járhat, de ezeknél a pozícióknál is a tapasztalati háttérrel és a személyes jellemzőkkel együtt mérlegelnek a munkáltatók. A munkáltatók részéről keresettek továbbá pl. az adótanácsadó, mérlegképes könyvelő, TB és bérügyintéző végzettséggel rendelkező jelöltek

- tudtuk meg Csenki Zsuzsától, a Trenkwalder senior közvetítési tanácsadójától.

Akár az is elképzelhető, hogy bizonyos esetekben többet ér a diplománál egy OKJ-s képzés. Főként a bérszámfejtő, TB ügyintéző, mérlegképes könyvelő pozíciókban, ahol alapvető elvárás a képesítés megléte, de nem ragaszkodnak a munkáltatók a felsőfokú végzettséghez.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
hrbonbon  |  2021.12.06 00:33
Az ÉRTÉKADÁS TÖRVÉNYE a vezetést mások szolgálataként határozza meg. A jó vezető arra fókuszál, hog...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 6. 11:26