0 °C Budapest

Így fogunk jövőre adózni: itt vannak a legfontosabb változások

2015. december 7. 18:02

November végén hirdették ki az adózás rendjéről és más adótörvények módosításáról szóló törvényt. Mutatjuk a legfontosabb lakosságot érintő változásokat.

A korábbi években számos nagy változás ment végbe a hazai adózás területén, ehhez képest a jövő évi módosítások nem kiemelkedő jelentőségűek. De idén is akadnak fontos apró változások - hangzott el a MAZARS adótanácsadó és könyvvizsgáló cég sajtótájékoztatóján hétfőn.

Személyi jövedelemadó és Társadalombiztosítás változásai

Bevallási nyilatkozat, bevallási ajánlat

Megszűnik az adónyilatkozat és az egyszerűsített bevallás intézménye, ezek utoljára a 2015. évre vonatkozóan tehetők. A jövőben, ha a magánszemély az adóévben kizárólag munkáltatótól származó jövedelmet szerzett és nem érvényesít adókedvezményt, nyilatkozatban kérheti az adóhatóságotaz adó megállapítására (bevallási nyilatkozat). Az adóhatóság a magánszemély bevallását a havi 08-as bevallások alapján készíti el, és március 15. után küldi meg az adózónak elektronikus úton (bevallási ajánlat), azaz a szolgáltatatás használatához az adózónak rendelkeznie kell ügyfélkapu-hozzáféréssel.

Az új intézményként bevezetett bevallási nyilatkozatot első alkalommal 2015. évre lehet tenni, az úgynevezett bevallási ajánlatot pedig 2016. évre vonatkozóan készítene először az adóhatóság.

Az szja területén a jövő év legjelentősebb, minden magánszemélyt érintő változása a nyáron elfogadott 1 százalékos szja-csökkentés, ami a személyi jövedelemadó 16 százalékos kulcsának 15 százalékra való mérséklését jelenti.

Kamatjövedelem esetében, ha a juttatást megalapozó időszak, például egy lekötés 2016. január 1-je előtt kezdődött, de a jövedelem megszerzése ezt követően történik, akkor a 15%-os adókulcs a 2016-os időszakra eső jövedelemre már arányosan alkalmazandó.

A szja mértékének csökkentésén túl 2016-tól elkezdődik a kétgyermekesek családi kedvezményének négy éven át tartó folyamatos növelése, melynek során a gyermekenkénti kedvezmény adóra átszámítva a jelenlegi 10 ezer forintról 20 ezer forintra nő.

A nyári módosítások a jövőben folyamatosan biztosítják majd az szja-kedvezményeket a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépő tagok számára is: kifizetendő összeg adómentes jövedelem lesz. Illetve ha azt a tag önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba utalja, annak 20%-ának értékéig, de maximum 300 ezer forintig - a megfizetett adója terhére - adó-visszatérítésről rendelkezhet.

Az érintett magánszemélyekre vonatkozóan ugyanakkor januártól tehernövekedést jelent az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegének 6930 forintról 7050 forintra emelése.

Megbízható vagy kockázatos adózó?

Az adózás rendjében az egyik legjelentősebb változás, hogy 2016-tól az adóhatóság kategorizálja az adózókat, és eltérő eljárási szabályokat alkalmaz a megbízható és a kockázatos adózókra.A minősítést az adóhatóság a 2016 első negyedévére vonatkozó adózói adatok alapján adja majd ki.

A kapott minősítések lekérdezésére 2016 második negyedévétől az ügyfélkapun keresztül lesz majd lehetőség. Azok a cégjegyzékbe bejegyzett vagy áfaregisztrált adóalanyok, akik jogkövető magatartást folytatnak, megbízható minősítést kapnak, ehhez pedig tíz kritériumnak is meg kell felelni. Aki azonban bekerül ebbe a kategóriába az alábbi könnyítésekben részesül:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • A kiszabható mulasztási és adóbírság felső határát 50%-kal mérséklik az általános szabályok szerint megállapítható mértékhez képest

  • A nyilvántartott tartozásra évente egy alkalommal automatikusan 12 havi pótlékmentes részletfizetési kedvezményt kapnak

  • A visszaigényelt általános forgalmi adót az adóhatóság 2017. január 1-jétől 45 napon, 2018. január 1-jétől 30 napon belül utalja ki

  • A bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztásakor az adóhatóság mulasztási bírság kiszabása nélkül - határidőt adva - hívja fel az adózót a kötelezettsége teljesítésére, azaz adminisztrációs hibát, tévedést nem büntet azonnal

  • Megbízható adózóknál az ellenőrzési határidő nem lehet hosszabb 180 napnál

Kockázatos adózónak pedig az minősül, akik nagy összegű adóhiányt vagy tartozást halmoztak fel, akik be nem jelentett alkalmazottakat foglakoztatnak, ás akiket egy éven belül ismételt üzletbezárásra büntettek.

A kockázatos kategóriába sorolt adózók nem részesülnek kedvezményes eljárásban: az általuk visszaigényelt általános forgalmi adó kiutalási határideje 75 nap lesz, és a megbízható adózókhoz képest hosszabb adóhatósági ellenőrzésekre számíthatnak: esetükben az ellenőrzési határidőt 60 nappal meghosszabbíthatják - emelte ki a MAZARS.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?