20 °C Budapest
Ennyin múlhat egy állásinterjú sikere: ezt tanuld meg!

Ennyin múlhat egy állásinterjú sikere: ezt tanuld meg!

2015. augusztus 30. 12:57

Ha nem látsz az idegességtől, elvékonyodik a hangod, és remegnek a végtagjaid, mert annyira izgulsz egy állásinterjún, nem számít, mennyire vagy képzett és tapasztalt. Aligha fogod meggyőzni a veled szemben ülőket arról, hogy te vagy a legjobb választás az adott feladatra. Íme néhány trükk, amivel csökkentheted az idegességed.

Miután már kiválasztottak és behívtak egy interjúra, annak sikere legnagyobb részt a személyes benyomáson múlik. Fontos, hogyan tudod magad gyorsan bemutatni, és ismertetni, miért veled lenne jó együtt dolgozni a másik száz jelentkező helyett. Ha ideges vagy, túlságosan izgulsz, valószínűleg nem tudod önmagadat adni, mivel kényelmetlenül érzed majd magad a bőrödben. Azt kívánod, csak legyen már vége! Így viszont nem tudsz remekelni, megmutatni a legjobb arcod. Nézzük, mit tehetsz az izgalom ellen - vagyis annak jelei ellen. Ettől még izgulhatsz, csak az ne befolyásolja negatív irányba a teljesítményedet.

Ne beszélj túl gyorsan!

Ha idegesek vagyunk, legtöbbünkkel előfordul, hogy túl gyorsan beszélünk. Amikor még kint várod, hogy behívjanak interjúra, lélegezz nyugodtan. Szívd be az orrodon levegőt, miközben háromig számolsz, majd tégy ugyanígy, miközben kifújod. Ha a légzésedre és a számolásra koncentrálsz, elterelődik a figyelmed a helyzetről, és lelassul a szívverésed. Amikor ezután megszólalsz, már nem fogsz annyira hadarni.

Ne mozgolódj, ne remegj!

Ha megállás nélkül izegsz-mozogsz, a kezed remeg, rögtön elárulod magadról, hogy nagyon izgulsz. Inkább feszítsd meg altesti izmaidat ültödben, ez leállítja majd a kezed remegését, nem tudsz kalimpálni a lábaddal. Lefoglalod majd a tested, nem hagyod kirobbanni belőle a stresszt.

Nem mindegy, hogy ülsz

Amikor az interjú helyszínére kísérnek, és hellyel kínálnak, inkább ne dőlj hátra a széken, amikor leülsz. Egyrészt nem tudod, milyen stabil, vagy mennyire van messze a támla. Másrészt pedig, ha a széken egyenes háttal ülsz, sokkal magabiztosabb, dinamikusabb benyomást keltesz.

Mutasd a kezeidet!

Különböző kutatások igazolják, hogy ha interjú közben látszik a kezed, őszintébbnek tűnsz. Könnyebben kapod meg az állást, ha nem az asztal alatt rejtegeted a kezeidet.

Az interjúztatók is kerüljenek rivaldafénybe!

Általában kell magadról beszélned egy kicsit, de vigyázz, ne legyél túl sok! Ha anélkül zúdítod rájuk az önfényező sztorijaidat, hogy egy kicsit is figyelnél a reakcióikra, inkább untatni fogod őket, mint belopni magad a szívükbe. Inkább kérdezz tőlük, reagálj a gondolataikra, tedd emlékezetessé a jelenlétedet azzal, hogy te is kitünteted őket a figyelmeddel. Tegyél fel kérdéseket, és figyelmesen hallgasd meg a választ.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Figyelj!

Amikor zavarban vagyunk, vagy idegeskedünk, figyelmünk egy részét ez viszi el. Így viszont akár az is előfordulhat, hogy nem hallgatjuk meg rendesen a kérdést, nem arra válaszolunk, amire kéne. Fókuszálj arra, hogy lelassítsd a tested, és ne robbanjon ki belőled semmiféle válaszreakció. Hallgasd végig, és átgondoltan válaszolj. Így tényleg azt a benyomást kelted majd, hogy téged ugyanúgy érdekel a veled szemben ülő ember.

Beszéd

Úgy beszélj, mintha a barátaid ülnének veled szemben. Ha túlságosan hivatalos hangot akarsz megütni, mesterkéltnek fogsz tűnni, nem őszintének.

Légy önmagad!

Ha önmagadat adod, amikor új emberekkel találkozol, látni fogják rajtad a lazaságot és a természetességet, azt, hogy nem megjátszós a viselkedésed. Bárhogy próbálsz is viselkedni, ha az nem te vagy, átlátnak majd a szitán.

Légy büszke magadra!

Végezetül ez a legfontosabb: bárhogy alakul is az interjú, légy magadra büszke, hogy egyáltalán ott lehettél. Mert biztos, hogy nagyra értékelnek, ha érdemesnek találtak arra, hogy interjúzni hívjanak.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?