3 °C Budapest

5 jó tanács pályakezdőknek az igazi profiktól

2015. május 29. 15:00

Pályakezdőként munkát találni igen nehéz, pláne úgy, hogy talán nem is tudjuk, mihez kezdenénk legszívesebben. Fontos a kitartás és a céltudatosság, de vannak olyan részletek, amik csak visszanézve állnak össze egy képpé. Ebben segítenek a következő tanácsok, olyan újságíróktól, íróktól, sikeres üzletemberektől, akik már bizonyítottak.

Öt olyan karriertanács szerepel ebben a listában, amely nagyon sikeres emberektől származik. Lássuk, miket mondtak el, amikor meghívták őket egy-egy híres patinás amerikai egyetem diplomaosztó ceremóniájára!

Csak lépj a fedélzetre!

Sheryl Sandberg, aki ma már a Facebook alelnöke, a Google-nél kezdte karrierjét. Akkor majdnem elutasított ott egy pozíciót, mondván túlképzett ahhoz, nem megfelelőek a feltételek ahhoz, hogy ott munkába álljon. Az akkori Google vezérigazgató akkor azt mondta neki, nem az a fontos, ez most milyen pozíció, hanem az, hogy a fedélzetre lépsz azzal, ha elfogadod. Tehát ha van egy szimpatikus cég, egy olyan csapat, aminek szívesen a része lennél, érdemes akkor is elfogadni az állásajánlatot, ha alantasnak tartod a képzettségedhez képest. Szorgalommal és kitartással gyorsan menetelsz majd felfelé.

Azt csináld, amit csak te tudsz

Mindenki tehetséges valamiben, csak meg kell találnia, mi az, és azt kell csinálni. Neil Gaiman író szerint akkor csinálod jól a dolgodat, ha olyan érzésed támad, mintha meztelenül sétálnál az utcán, és közben az járna a fejedben, túl sokat mutatsz a belsőd értékeidből és a külsődből egyaránt. Mert akkor mindent beleadsz, teljesen felvállalod magad, és a maximális teljesítményt tudod nyújtani.

A siker csalóka

A siker olyan mint egy fehér szmoking - állítja Conan O’Brien komikus.

Nem érzed jól magad benne, amikor megkapod, aztán pedig betegesen félsz attól, hogy koszos lesz, utána meg hogy túl jól bánsz vele.

O’Brien szerint be kell koszolni azt a szmokingot, hibázni kell jó sokat, mert az mozdítja előre az embert. Jobb, ha az ember a hibákra fókuszál, és nem a sikerre. A sikertelenségtől, a siker elmúlásától való félelem megkeseríti az embert. Egyáltalán nem jó neked hosszú távon, ha nyomást helyezel magadra: mindenképp sikeresnek kell lennem!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha valami nem esik jól, ne csináld

Oprah Winfrey tévés személyiség szerint mindenkinek hallgatnia kéne a belső GPS-re, arra az irányítórendszerre, ami megmondja, mi jó nekünk, és mi nem. Olyan munkát kell elvállalni, amit akkor is szívesen csinálnánk, ha nem fizetnének érte. Így csak bónusz lesz a pénz, amit kapunk. Az embernek a gyomrát kell figyelnie, amikor elkezd egy új feladatot. Ha érződik benne az idegesség, ha nem jó hatással van ránk a munka, valami mást kell keresni.

Ne csak úgy szórd az önéletrajzokat

Robert Krulwich újságíró szerinte sokan csak annyit tesznek, hogy önéletrajzokat küldözgetnek cégeknek, jelentkeznek egy állásra, és azt gondolják, ezzel le is tudták a dolgot, megtettek minden tőlük telhetőt. De vannak, akik nem várnak.

Nem tudom mi zajlik bennük, de van bennük valahogy valami... éhség. Olyan, mint valami fájdalom. Valami belül azt mondja, nem várhatok csak úgy arra, hogy hívjanak, hogy felkérjenek a munkára, bele kell vetnem magam, és azonnal csinálni!

Legyen mindenki ez az ember! Ne arra várjunk, hogy a cég felhívjon, menjünk, kérdezzünk utána! "Arctalanul" könnyen elutasítanak. Nem tudják, kik vagyunk, mit tudunk. Jobban járunk, ha ismerősökön keresztül próbálkozunk, úgy személyes ajánlással tudunk elhelyezkedni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?