Heti 1 órát dolgozol? A kormány szerint nem vagy munkanélküli

2015. május 28. 10:00

Nőtt a foglalkoztatottság és csökkent a munkanélküliség a KSH legfrissebb adatai szerint. Azonban azt fontos szem előtt tartani, hogy már foglalkoztatottnak számít valaki, ha akár csak egy órát dolgozik valaki a héten, és nem munkanélküli, ha nem keres aktívan munkát.

Nőtt a foglalkoztatás, egyben csökkent a munkanélküliség a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint. Így az idén február-áprilisi adatok szerint már 19 ezer fővel kevesebb a munkanélküliek száma, 338 ezer fő. A foglalkoztatottak száma pedig 4 millió 141 ezer fő volt, 73 ezer fővel több, mint egy évvel korábban.

A legfontosabb tudnivalók a munkanélküliségi adatokról:

  • A 15-74 éves munkanélküli férfiak mutatói lényegében nem változtak, létszámuk 184 ezer fő, az ő munkanélküliségi rátájuk pedig 7,6 százalék volt. A munkanélküli nők száma 15 ezer fővel 154 ezer főre, munkanélküliségi rátájuk 7,5 százalékra mérséklődött.
  • A munkanélküliek 18,3 százaléka a munkaerőpiacon csak kis számban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki, e korcsoport 18,9 százalékos munkanélküliségi rátája 0,8 százalékponttal lett alacsonyabb. A 25-54 évesek, azaz az ún. legjobb munkavállalási korúak és az 55-64 évesek munkanélküliségi rátája is csökkent.
  • A munkanélküliek 45,2 százaléka tartósan munkanélküli, azaz legalább egy éve keres állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 17,6 hónap.
  • A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint 415 ezer fő a nyilvántartott álláskeresők létszáma, ami nem változott 2014 áprilisához képest.

A legfontosabb tudnivalók a foglalkoztatottságról

  • A foglalkoztatottak létszáma 1,8 százalékkal magasabb, 4 millió 141 ezer fő volt. Közülük 4 millió 109 ezren tartoztak a 15-64 évesek korcsoportjába.
  • A 15-64 éves férfiak közül a foglalkoztatottak létszáma 2 millió 219 ezer fő volt. A 15-64 éves foglalkoztatott nők száma 1 millió 891 ezer fő volt.
  • A 15-24 éves korosztályból 266 ezren voltak foglalkoztatottak. Az ún. legjobb munkavállalási korú, 25-54 éves, valamint az idősebb, 55-64 éves foglalkoztatottak száma egyaránt nőtt.
  • A 20-64 éves korcsoport esetében a foglalkoztatási ráta 1,7 százalékponttal, 67,8 százalékra nőtt. Az Európai Unió 2020-ra 75 százalékos célértéket tűzött ki, Magyarországon jelenleg a korcsoportra vonatkozó foglalkoztatási ráta a férfiaknál 74,3, a nőknél 61,4%.
A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint ennek köszönhető a növekedés
A foglalkoztatottak számának folyamatos növekedésében nagy szerepe van a közelmúlt kiváló makroadatainak, a Munkahelyvédelmi Akciótervnek, a kormányzat aktív foglalkoztatási programjainak, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak.

Az adatok azonban csalókák lehetnek, a meghatározás szerint foglalkoztatott, aki

az adott héten legalább 1 órányi, jövedelmet biztosító munkát végzett,

vagy rendelkezett munkával, de abban átmenetileg (pl. betegség, szabadság, ideértve a szülési szabadságot is) nem dolgozott. De heti egy órás munka nem feltétlenül az a tevékenység, amiből meg lehet élni.

Munkanélkülinek pedig az számít, aki az adott héten nem dolgozott, és nincs is olyan munkája, amelytől csak átmenetileg volt távol.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kikérdezést megelőző négy hét folyamán aktívan keresett munkát,

a kikérdezés időpontjában rendelkezésre állt, azaz két héten belül munkába tudna állni, ha megfelelő állás kínálkozna számára, illetve már talált munkát, ahol 90 napon belül dolgozni kezd. 

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 28. szerda
Ákos, Bátor
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem